Preskoči na vsebino

Novica /

100-letnica odkritja grobnice faraona Tutankamona

V času jesenskih počitnic za vas pripravljamo pestro dogajanje, saj ponovno organiziramo

Zotkine dneve odprtih vrat

Pripravljena imamo različna predavanja in delavnice, vse je povezano s temami, ki jih pokrivamo na Zotki in seveda zanimivo za učence, dijake, učitelje, mentorje in kogarkoli, ki jih zanimata naravoslovje in tehnika.

Eno od predavanj bo tudi “100-letnica odkritja grobnice faraona Tutankamona”.

Leta 1922, torej pred natanko sto leti, se je arheologu Howardu Carterju končno nasmehnila sreča. 4. novembra tega leta je  v Dolini kraljev v Egiptu odkril grobnico faraona Tutankamona, ki je skozi dolgo zgodovino, med množico ostalih izropanih grobnic edina ostala nedotaknjena. Na predavanju se bomo sprehodili skozi obdobje, v katerem je živel Tutankamon in spoznavali silen zaklad, ki so ga našli v njegovi majhni grobnici.  Hkrati se bomo dotaknili dveh zgodb, ki jih skriva starodavna, očem skrita Dolina kraljev. Prva je tista, ki nam pripoveduje o grobovih, njihovi gradnji in poslikavi, o ljudeh, ki so jih gradili, o faraonih, ki so jih tu pokopali. Druga zanimivost doline pa so nešteti popotniki, raziskovalci, arheologi in ostali ljubitelji stare egipčanske  zgodovine,  ki  so predvsem v tem  in  prejšnjem  stoletju  mukotrpno  odkrivali  zakopane grobove in jih iztrgali pozabi.

Dr. Iztok Bončina že vrsto let sodeluje z Zotko kot mentor na astronomskih in fotografskih taborih. Je profesor umetnostne zgodovine ter dolgoletni svobodni fotograf in fotoreporter. Kot turistični vodnik že več desetletij potuje in za številne turistične agencije vodi slovensko in angleško govoreče turiste po mnogih državah sveta. Med njimi je prav Egipt ena izmed njegovih najbolj priljubljenih destinacij.

Predavanje bo predvidoma v četrtek, 3. novembra, 13.30 – 14.30

Celoten program in prijave so na POVEZAVI.