Etnološke in kulinarične značilnosti Slovenije
Ključni datumi
Rok za oddajo prijavnice
Rok za oddajo raziskovalnih nalog
po pošti
Zaključni del tekmovanja
v Novem mestu
Lokacija srečanja
Zaključni del tekmovanja bo v petek, 21. marca 2025, v Novem mestu.
Vsebina srečanja
Pogoji za sodelovanje
Na tekmovanju lahko sodelujejo:
učenci osnovnih šol, ki imajo vpisan izbirni predmet Sodobna priprava hrane ali Načini prehranjevanja ter
dijaki srednjih šol in študentje višjih strokovnih šol kmetijske, gostinske in turistične, živilske, biotehniške smeri.
Naslovna tema za šolsko leto 2024/2025 je Priloge.
Prijava
Izpolnite osnovne podatke v prijavnici.
Oddaja naloge
Raziskovalno nalogo je potrebno poslati v treh (3) tiskanih izvodih po navadni pošti na naslov Zveza za tehnično kulturo Slovenije, Zaloška 65, 1000 Ljubljana. Prav tako je raziskovalno nalogo potrebno oddati na enem (1) elektronskem nosilcu (USB ključek). Na istem nosilcu je potrebno oddati še članek (za objavo v zborniku) z vključenimi fotografijami in recepti. Nosilec pošljite skupaj s tiskanimi izvodi raziskovalne naloge.
Pri pripravi raziskovalnih nalog, članka, fotografij in receptov je potrebno upoštevati PRAVILNIK o tekmovanju mladih raziskovalcev osnovnih šol pri predmetih Sodobna priprava hrane ali Načini prehranjevanja ter kmetijskih, živilskih, gostinskih in turističnih ter biotehniških srednjih ter višjih strokovnih šol z naslovom »Etnološke in kulinarične značilnosti Slovenije«
in
Za predstavitev svojega dela naj avtorji pripravijo grafični prikaz, in sicer ali plakat ali PowerPoint predstavitev. Prav tako naj avtorji posamezne naloge za končno predstavitev naloge na tekmovanju pripravijo nekatere jedi (tudi posodo, dekoracije in druge stvari) oz. druge izdelke, ki se nanašajo na njihovo nalogo.
Organizatorja, GRM Novo mesto – center biotehnike in turizma in Zveza za tehnično kulturo Slovenije, si pridržujeta pravico, da lahko po predstavitvi nalog na zaključnem tekmovanju na spletni strani posamezne organizacije objavita oddane naloge. Naloge bodo objavljene z namenom vzpostaviti primere dobrih praks, ki bodo lahko služili kot vodilo udeležencem in mentorjem, ki se bodo udeležili prihodnjih tekmovanj.
CELOTNO BESEDILO RAZPISA za šolsko leto 2023/2024 je na voljo tukaj.
Za soglasje za sodelovanje na tekmovanju in uporabo osebnih podatkov poskrbite mentorji sami. Lahko uporabite obrazec, ki je dostopen tudi v sistemu ZOTKiS. Podpisane izjave shranite na šolah in jih ne pošiljajte na ZOTKS.
Razglasitev rezultatov in nagrade
Vsi udeleženci prejmejo potrdilo za sodelovanje, avtorji, ki dosežejo prva tri mesta, pa še nagrado.
Zborniki preteklih tekmovanj
Najboljša naloga v skupini Osnovne šole 2023-2024: Drameljske jedi na žlico
Najboljša naloga v skupini Srednje šole 2023-2024: Poznavanje jedi na žlico med različnimi generacijami
Najboljša naloga v skupini Srednje šole 2022-2023: Sladki mokarji
Najboljša naloga v skupini Srednje šole 2021-2022: Na kruhu, v testu, z zelenjavo ali mesom
Najboljša naloga v skupini Višje strokovne šole 2021-2022: Bučno olje v unikatnih gastronomskih doživetjih na Štajerskem
Najboljša naloga v skupini Srednje šole 2020-2021: Od prosjače do pice
Najboljša naloga v skupini Višje strokovne šole 2020-2021: Recikliranje spominov
Najboljša naloga v skupini Srednje šole 2019-2020: Sladko-kisla rabarbara
Najboljša naloga v skupini Višje strokovne šole 2019-2020: Otroške sladkarije v preteklosti na Slovenskem