Preskoči na vsebino

Etnološke in kulinarične značilnosti Slovenije

Ključni datumi

Rok za oddajo prijavnice

Rok za oddajo raziskovalnih nalog

po pošti

Zaključni del tekmovanja

v Novem mestu

Lokacija srečanja

Zaključni del tekmovanja bo v petek, 21. marca 2025, v Novem mestu.

 

Vsebina srečanja

Pogoji za sodelovanje

Na tekmovanju lahko sodelujejo:

učenci osnovnih šol, ki imajo vpisan izbirni predmet Sodobna priprava hrane ali Načini prehranjevanja ter

dijaki srednjih šol in študentje višjih strokovnih šol kmetijske, gostinske in turistične, živilske, biotehniške smeri.

Naslovna tema za šolsko leto 2024/2025 je Priloge.

 

Prijava

Izpolnite osnovne podatke v prijavnici.

 

Oddaja naloge

Raziskovalno nalogo je potrebno poslati v treh (3) tiskanih izvodih po navadni pošti na naslov Zveza za tehnično kulturo Slovenije, Zaloška 65, 1000 Ljubljana. Prav tako je raziskovalno nalogo potrebno oddati na enem (1) elektronskem nosilcu (USB ključek). Na istem nosilcu je potrebno oddati še članek (za objavo v zborniku) z vključenimi fotografijami in recepti. Nosilec pošljite skupaj s tiskanimi izvodi raziskovalne naloge.

Pri pripravi raziskovalnih nalog, članka, fotografij in receptov je potrebno upoštevati PRAVILNIK o tekmovanju mladih raziskovalcev osnovnih šol pri predmetih Sodobna priprava hrane ali Načini prehranjevanja ter kmetijskih, živilskih, gostinskih in turističnih ter biotehniških srednjih ter višjih strokovnih šol z naslovom »Etnološke in kulinarične značilnosti Slovenije«

in

IZHODIŠČA za pripravo raziskovalnih nalog udeležencev tekmovanja “Etnološke in kulinarične značilnosti Slovenije”.

Za predstavitev svojega dela naj avtorji pripravijo grafični prikaz, in sicer ali plakat ali PowerPoint predstavitev. Prav tako naj avtorji posamezne naloge za končno predstavitev naloge na tekmovanju pripravijo nekatere jedi (tudi posodo, dekoracije in druge stvari) oz. druge izdelke, ki se nanašajo na njihovo nalogo.

Organizatorja, GRM Novo mesto – center biotehnike in turizma in Zveza za tehnično kulturo Slovenije, si pridržujeta pravico, da lahko po predstavitvi nalog na zaključnem tekmovanju na spletni strani posamezne organizacije objavita oddane naloge. Naloge bodo objavljene z namenom vzpostaviti primere dobrih praks, ki bodo lahko služili kot vodilo udeležencem in mentorjem, ki se bodo udeležili prihodnjih tekmovanj.

CELOTNO BESEDILO RAZPISA za šolsko leto 2023/2024 je na voljo tukaj.

 

Za soglasje za sodelovanje na tekmovanju in uporabo osebnih podatkov poskrbite mentorji sami. Lahko uporabite obrazec, ki je dostopen tudi v sistemu ZOTKiS. Podpisane izjave shranite na šolah in jih ne pošiljajte na ZOTKS.

Razglasitev rezultatov in nagrade

Vsi udeleženci prejmejo potrdilo za sodelovanje, avtorji, ki dosežejo prva tri mesta, pa še nagrado.

Zborniki preteklih tekmovanj

2024

Najboljša naloga v skupini Osnovne šole 2023-2024: Drameljske jedi na žlico
Najboljša naloga v skupini Srednje šole 2023-2024: Poznavanje jedi na žlico med različnimi generacijami

2023

Najboljša naloga v skupini Srednje šole 2022-2023: Sladki mokarji

2022

Najboljša naloga v skupini Srednje šole 2021-2022: Na kruhu, v testu, z zelenjavo ali mesom

Najboljša naloga v skupini Višje strokovne šole 2021-2022: Bučno olje v unikatnih gastronomskih doživetjih na Štajerskem

2021

Najboljša naloga v skupini Srednje šole 2020-2021: Od prosjače do pice

Najboljša naloga v skupini Višje strokovne šole 2020-2021: Recikliranje spominov

2020

Najboljša naloga v skupini Srednje šole 2019-2020: Sladko-kisla rabarbara

Najboljša naloga v skupini Višje strokovne šole 2019-2020: Otroške sladkarije v preteklosti na Slovenskem

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011