Preskoči na vsebino

Novica /

12. Timovo tekmovanje s papirnatimi letalci in modeli drsalcev

Po več kot dveletnem premoru, ko zaradi pandemije covid-19 in z njo povezanih omejitev ni bilo mogoče izpeljati našega že tradicionalnega Timovega tekmovanja s papirnatimi letalci in modeli drsalcev, so okoliščine letos vendarle spet naklonjene izvedbi tega dogodka.

Obveščamo vas, da bo 12. Timovo tekmovanje s papirnatimi letalci in modeli drsalcev v soboto, 25. februarja 2023, med 9. in 14. uro v telovadnici Biotehniškega izobraževalnega centra (v stavbi Konservatorija za glasbo in balet) na Ižanski cesti 12 v Ljubljani (nasproti Botaničnega vrta).

Vsi, ki bi se želeli udeležiti tega tekmovanja, nam najpozneje do 22. februarja 2023 pošljite prijavo po elektronski pošti (joze.cuden@siol.net) ali na naslov Zveza za tehnično kulturo Slovenije, Zaloška 65, p. p. 2803, 1001 Ljubljana (s pripisom »12. Timovo tekmovanje s papirnatimi letalci in drsalci«).

O morebitnih spremembah in drugih podrobnostih v zvezi s programom tekmovanja bomo vse pravočasno prijavljene posebej obvestili po pošti. Podrobnosti bodo objavljene tudi na naši spletni strani.

TEKMOVANJE S PAPIRNATIMI LETALCI

Tekmuje se s preprostimi papirnatimi letalci, zgibanimi iz enega lista pisarniškega papirja formata A4, ki jih tekmovalci po svoji zamisli naredijo na tekmovanju. Tekmovanje poteka v treh panogah:

  • trajanje leta,
  • dolžina leta in
  • natančnost pristajanja v cilj.

Tekmovalec si lahko za vsako panogo po želji pripravi drug model ali pa vse lete opravi z istim.

V vsaki panogi ima tekmovalec na voljo tri poskuse. Za končno uvrstitev se upošteva seštevek vseh treh letov oziroma točk v posameznih panogah.

Tekmovalci so razdeljeni v dve starostni skupini (učenci do 3. razreda in učenci od 4. do 9. razreda).

Najboljši trije udeleženci tekmovanja učencev do 9. razreda (2.­ in 3. triada) v vsaki panogi in skupnem seštevku točk prejmejo diplome in praktične nagrade sponzorjev, prvi trije skupno pa še Timove medalje. Tekmovalci v starostni skupini do 3. razreda (1. triada) se ocenjujejo posebej, najboljši trije v skupni razvrstitvi vseh panog pa prejmejo diplome in praktične nagrade. Posebno priznanje in praktično nagrado dobi tudi najmlajši udeleženec tekmovanja.

TEKMOVANJE Z MODELI DRSALCEV

Cilj tekmovanja je izdelati jadralni model (drsalec) za met iz roke, ki bo v seštevku časov petih poletov najdlje ostal v zraku.

Konstrukcija modela je lahko poljubna, omejena je le razpetina krila modela, ki ne sme presegati 300 mm.

Model je lahko izdelan iz lesa ali penastih gradiv. Običajno so to balza, depron, stirodur, stiropor v kombinaciji s smrekovim ali lipovim lesom in papirnimi gradivi.

Za uravnoteženje modela se lahko uporabi utež iz plastelina ali podobnega gradiva.

Vzletna masa modela ne sme presegati 100 g.

Vsak tekmovalec ima pravico do petih uradnih letov in lahko v ta namen uporabi dva modela. Pri vsakem letu sta dovoljena dva poskusa. Za poskus leta se šteje, če je ta krajši od 5 sekund.

Let je neveljaven in je vreden 0 točk, če odpade del modela, če tekmovalec štarta model zunaj za to določenega prostora, če štarta, preden mu sodnik to dovoli, če model spusti druga oseba ali če izvede let z neoverjenim modelom.

Merjenje časa leta traja od trenutka, ko tekmovalec vrže model, do trenutka, ko se ta dotakne tal.

Vsaka sekunda se oceni z 1 točko. O uvrstitvi odloča vsota točk vseh petih letov.

Tekmovanje je razdeljeno na dve starostni skupini:

  • tekmovanje osnovnošolcev do 9. razreda osnovne šole,
  • odprto tekmovanje za mladostnike in odrasle, ki se ga lahko udeležijo vsi modelarji brez starostne omejitve.

Najuspešnejši trije udeleženci v obeh starostnih skupinah prejmejo Timove medalje in diplome.

Urnik v soboto, 25. februarja 2023


9.00 – 10.00     prihod tekmovalcev v BIC in prijava
10.00 – 12.00   tekmovanje s papirnatimi letalci
12.00 – 13.00   tekmovanje z modeli drsalcev
14.00                sklep tekmovanja, razglasitev zmagovalcev ter podelitev diplom, medalj in praktičnih nagrad

LETAK IN PRIJAVNICA