Preskoči na vsebino

Novica /

Bronasto priznanje ter eno drugo in tretje mesto na ICYS 2024

Ekipa ICYS 2024 z medaljami v Izmirju

Med 21. in 26. aprilom je v turškem mestu Izmir potekalo že 30. tradicionalno tekmovanje mladih znanstvenikov naravoslovnih znanosti – The International Conference of Young Scientists (ICYS). Pod našim okriljem se je tekmovanja udeležila tudi tri članska slovenska ekipa. Mladi naravoslovci stari od 14 do 19 let, so svoje naloge in plakate predstavili pred zahtevno mednarodno komisijo strokovnjakov ter odgovarjali na njihova vprašanja. Sodelovalo je 117 tekmovalcev iz 15 držav.

Slovenska ekipa raziskovalcev naravoslovcev je bila izbrana na podlagi rezultatov 57. državnega srečanja mladih raziskovalcev Slovenije. Našo ekipo dveh članov je pripravljala in v Izmirju vodila koordinatorka za tekmovanje Vesna Fabjan iz Zavoda Videja. Katja Halilovič (Gimnazija Bežigrad), je za svojo nalogo Ali lahko vensko trombozo diagnosticira vsakdo? v kategoriji naravoslovne znanosti prejela bronasto priznanje za zagovor raziskovalne naloge in osvojila tretje mesto za predstavitev plakate naloge. Prav tako je za predstavitev plakata svoje naloge Primerjava genetskega algoritma in spodbujevanega učenja pri računalniškem iskanju strategije igre Nim, drugo mesto v kategoriji računalništvo osvojil Gregor Bokal (Zavod sv. Stanislava, Osnovna šola Alojzija Šuštarja).

Vtisi Katje in Gregorja:

Mednarodno tekmovanje znanstvenih raziskovalnih nalog ICYS se z grenko-sladkim priokusom bliža koncu. Odvijalo se je od 21. do 26. aprila v Turčiji, kamor je prišlo približno 130 raziskovalcev in sodnikov iz 17 različnih držav. Čeprav sva se tekmovanja iz Slovenije udeležila le dva (z najino najboljšo »team leaderko« Vesno Fabjan), pa sva ponosno ugotovila, da predstavljava največji delež prebivalstva.

Gregor je bil s 14. leti eden najmlajših tekmovalcev, a se je odlično odrezal. Nalogo je predstavljal na področju »Computer sciences« in osvojil drugo mesto za najboljšo predstavitev plakata. Katja pa v kategoriji »Life sciences« in osvojila tretje mesto za najboljšo predstavitev plakata ter bronasto priznanje v svoji kategoriji. A kot pravijo, nekje pridobiš, drugje izgubiš. Nalogi sva predstavljala sicer le dva dneva, v ponedeljek in torek s plakatom in predstavitvijo. Novost za naju je bilo predstavljanje naloge pred plakatom, ki so ga prišli z zanimanjem opazovati od sodnikov, tekmovalcev ter radovednih Turkov. Ves ostali čas pa je bil namenjen za spoznavanje novih kultur, znamenitosti Izmirja in okolice ter za zabavo z udeleženci. Odpravili smo se v Efes, hišo Marije device, vas Sirince, market Kemeralti, tudi plažo in trg Konak. Dobila sva veliko novih prijateljev, s katerimi smo bili ta teden kot mala družinica. To so ljudje s različnimi interesi, predvsem pa znanji, zanimanjem, kako deluje znanost ter kako jo nadgraditi, odkriti nove formule, izreke, naprave, igre, molekule in tako dalje. Spoznavali smo se tako med predstavitvami, kot tudi med ekskurzijami in posebno organiziranimi večeri z zelo glasno glasbo ali pa na kulturnih večerih, kjer smo predstavljali svoje države. Žal smo za nekatere še vedno Slovaki, predvsem pa precej nevidni v svetovnem merilu, zato smo se odločili, da predstavimo Slovenijo s predstavitvijo in kvizom. Lahko pa zagotovimo, da ima sedaj vsak udeleženec broško s slovensko zastavo, prospekt, najbolj navdušeni pa so bili nad zvezki in svinčniki ter znakom I feel SLOVEnia. V Turčijo sva prišla s skoraj 15 kilogramov promocijskega materiala, vračava pa se s prav toliko spominkov in dobrot iz ostalih držav. Obljubili smo si, da se bomo še srečali, sicer pa imava veliko povabil na obiske v tujih državah in seveda zagotovljeno dobrodošlico tudi v Sloveniji. Zapuščamo Turčijo z polnim kovčkom baklav in bombončkov, a polni novih koristnih izkušenj, lepih spominov in znanja, smo pa tudi lačni in kronično prikrajšani spanja.