Preskoči na vsebino

Afriški safari – pogled skozi oko profesionalnega fotografa

  • 30. jan. 2023 13:30 - 14:30
  • Na daljavo

V času zimskih šolskih počitnic za vas pripravljamo pestro dogajanje, saj ponovno organiziramo

Zotkine dneve odprtih vrat

Pripravljena imamo različna predavanja in delavnice, vse je povezano s temami, ki jih pokrivamo na Zotki in seveda zanimivo za učence, dijake, učitelje, mentorje in kogarkoli, ki jih zanimata naravoslovje in tehnika. Pripravljamo dva identična sklopa med obema tednoma zimskih počitnic.

Eno od predavanj bo tudi “Afriški safari – pogled skozi oko profesionalnega fotografa”.

Divjina Afrike je od nekdaj privlačila obiskovalce s svojo kruto resničnostjo in neusmiljeno lepoto. Bila je naš rojstni kraj,  pradomovina, ki smo jo pred tisočletji zapustili in se raztepli po vsem svetu. A v genih so vse do danes ostali zapisi skrivnostnih nočnih krikov in rjovenja, vonj ožganih savan in odsevi pekočega sonca. Morda se ljudje z ostalih kontinentov tudi zato radi vračamo v magična prostranstva Afrike. Na odpravah Evropejcev po afriških brezpotjih se je prvič pojavil safari. Pripadniki domačih plemen so vodili prišleke do najbližjih čred ali v zasedo, ki je neslavno končala življenjsko pot divje mačke, slona ali nosoroga.  Safari v afriškem jeziku Svahili pomeni »potovanje«, izraz pa je kmalu postal splošno znan. Z njim so označevali karavane z nosači in tovornimi živalmi, ki so v ekvatorialni vzhodni Afriki prenašale predvsem bogate belce na raziskovalne ali lovske odprave. Nekoč so nagačene divje živali s safarijev polnile zaprašene sobe “neustrašnih” lovcev, danes pa se živali širnih afriških savan in prostranstev pojavljajo le v objektivih fotoaparatov ali telefonov navdušenih turistov z vsega sveta. Turistični safariji v Afriko vsako leto privabijo milijone obiskovalcev, ki  očarano spremljajo krdela levov, tisočere črede antilop, zeber, gnujev, divjih bivolov, počasne a mogočne slone, občudujočih pogledov pa so deležne tudi številne pisane ptice.

Dr. Iztok Bončina že vrsto let sodeluje z Zotko kot mentor na astronomskih in fotografskih taborih. Je profesor umetnostne zgodovine ter dolgoletni svobodni fotograf, fotoreporter in nekdanji urednik fotografije pri slovenski izdaji revije National Geographic Traveler. Kot turistični vodnik že več desetletij potuje in za številne turistične agencije vodi slovensko in angleško govoreče turiste po mnogih državah sveta. Zgodbe ustvarja za številne revije in časopise, fotografije pa objavlja tudi v knjigah, na turističnih prospektih, plakatih, internetu, itd.

Predavanje bo v obeh počitniških tednih, v ponedeljek, 30. 1. in 6. 2. ob 13.30.

Podroben program in prijave so na POVEZAVI.