Preskoči na vsebino

Novica /

Druge priprave za IJSO 2023

Naravoslovje

Na Logu v Trenti so se med 20. in 26. avgustom 2023 odvile druge intenzivne priprave učenk in učencev za uvrstitev na 20. Mednarodno mladinsko naravoslovno olimpijado (IJSO 2023). Dvanajst mladih je imelo lepo poletno vreme in priprave so odlično uspele. V TNP Dom Trenta so mladi z mentorji preživeli šest nepozabnih dni, domov pa prišli zadovoljni in z novimi znanji iz vsebin fizike, kemije in biologije.

Vsega skupaj je bilo izvedenih 41 ur predavanj, ki smo jih za zainteresirane udeležence prvih priprav in ki se na žalost niso uvrstili na druge priprave v Trenti, prenašali tudi preko aplikacije Zoom. Mladi so imeli tudi astronomsko opazovanje, orientacijski pohod in pohod kar tako (14,5 km!), kopali smo se v Soči (večkrat in množično), Krajcarci in pri spodnjem Zapotoškem slapu. Na pripravah so sodelovali predavatelji Jerneja Ambrožič Avguštin, Žan Ambrožič, Mimoza Naseska, Margareta Obrovnik Hlačar, Barbara Rovšek, Iztok Tomažič, Domen Vaupotič in Rok Venturini. V zvezdne kopice in galaksije je teleskop usmeril in nam jih pokazal udeleženec IOAA 2023 (in prejemnik srebrnega odličja prav tam), Žan Ambrožič. Za splošno dobro počutje učenk in učencev (za hrano, filmski program, sveže spečene kokice, zabavne igre ob in v Soči ter fotografiranje) pa so poskrbele študentke Pedagoške fakultete v Ljubljani – Medina Emušić, Eva Kučiš in Neja Seražin. Mladi so se na pripravah naučili tudi peči palačinke in pomivati posodo (ali pa so svoje znanje izboljšali).

Sodelovanje, priprave in izbor ekip je skupni projekt ZOTKS in Društva matematikov, fizikov in astronomov Slovenije (DMFA Slovenije).