Preskoči na vsebino

Novica /

Državno računalniško tekmovanje za šole s prilagojenim programom

Festival inovativnih tehnologij – FIT

V četrtek, 15. februarja 2024, so se pod našim okriljem in v organizaciji OŠ Jela Janežiča Škofja Loka, uspešno zaključila državna računalniška tekmovanja za šole s prilagojenim programom. Tekmovanja sodijo v okvir Festivala inovativnih tehnologij (FIT), z enim od tekmovanj pa ZOTKS že od leta 2000 v program računalniškega izobraževanja vključuje tudi otroke s posebnimi potrebami. Na ta način otroci pridobivajo številne nove spretnosti in znanja, predvsem pa oblikujejo svojo samopodobo. Na letošnjem šolskem tekmovanju je sodelovalo 212 otrok iz 20 šol, katere je pripravljalo več kot 20 prizadevnih mentorjev.

Na 24. državnem računalniškem tekmovanju z naslovom Z računalniki skozi okna, je sodelovalo 32 najboljših učencev nižjega izobraženega standarda. Udeleženci srečanja so tekmovali v parih, na tekmovalnih polah pa so se vprašanja in podatki skrivali pod QR-kodami. Podatke so otroci z uporabo pametnega telefona ali tablice morali prebrati in jih nato uporabiti za izdelavo dokumentov na računalnikih. Izmed 16 tekmovalnih parov iz 16 šol, sta največ znanja pokazala Nik Nemet in Grega Bezamovski iz Osnovne šole Glazija Celje.

Rezultati:
1. mesto: Nik Nemet in Grega Bezamovski, mentor Urban Leskovšek, OŠ Glazija Celje
2. mesto: Denis Gigović in Leon Makove, mentorica Mojca Simčič, OŠ Kozara Nova Gorica
3. mesto: Jan Hudorovič in Tia Jasenc, mentorica Nada Kosten, OŠ Ljuba Šercerja Kočevje

Na 17. državnem računalniškem tekmovanju z naslovom Z miško v svet, pa so se pomerili učenci posebnega programa. Sodelovalo je 10 parov iz 10 osnovnih šol, ki so v Škofjo Loko prišli preko šolskih tekmovanj. V enotni in za njihov prilagojen program zahtevni kategoriji, so otroci morali prikazati znanje urejanja fotografij, uporabe urejevalnika besedil in predstavitev ter spletnega brskanja. Najbolje sta se odrezala Ivan Stojkovski in Urban Šinkovec iz Osnovne šole Roje Domžale.

Rezultati:
1. mesto: Ivan Stojkovski in Urban Šinkovec, mentorica Klara Ravnik, OŠ Roje Domžale
2. mesto:Jan Kokelj in Eva Bubaš, mentorica Urša Krašovec, OŠ Jela Janežiča Škofja Loka
3. mesto: Matija Jošt in Nejc Komurka, mentorica Kristina Rauch, OŠ Helene Puhar Kranj

Mlajši učenci šol s prilagojenim programom so drugič tekmovali v kategoriji Rišem, brišem na ekran. V enotni kategoriji učencev nižjega izobrazbenega standarda in prilagojenega programa je sodelovalo sedem parov iz sedmih šol. Najbolje pa sta risala in brisala Tea Gorjup in Tinkara Leban iz Osnovne šole Franceta Bevka Tolmin.

Rezultati:
1. mesto: Tea Gorjup in Tinkara Leban, mentorica Doroteja Benedejčič, OŠ Franceta Bevka Tolmin
2. mesto: Živa Natlačen in Anej Blatnik, mentorica Klara Lipnikar, Center za vzgojo, izobraževanje in usposabljanje Velenje
3. mesto: Špela Vengust in Lenart Zupanek, mentorica Romana Pušnik, OŠ Glazija Celje

V sklopu tekmovanja je potekal tudi natečaj digitalne fotografije Čudoviti svet živali, na katerem je sodelovalo 12 tekmovalcev.

Rezultati:
1. mesto: Nik Govek, mentor Aleš Ploj, OŠ Cvetka Golarja Ljutomer
2. mesto: Grega Smodiš, mentor Aleš Ploj, OŠ Cvetka Golarja Ljutomer
3. mesto: Sanej Kontrec Hanžič, mentor Aleš Ploj, OŠ Cvetka Golarja Ljutomer

Zaključna prireditev s podelitvijo priznanj je potekala v športni dvorani šole, za kulturni program so poskrbeli učenci OŠ Jela Janežiča, tekmovalce in mentorje pa je s svojimi uspešnicami najbolj razveselil Nipke.