Preskoči na vsebino

Novica /

Izdelava preproste tristrunske kitare in drugih inštrumento

Konstruktorstvo

V času jesenskih počitnic za vas pripravljamo pestro dogajanje, saj ponovno organiziramo

Zotkine dneve odprtih vrat

Pripravljena imamo različna predavanja in delavnice, vse je povezano s temami, ki jih pokrivamo na Zotki in seveda zanimivo za učence, dijake, učitelje, mentorje in kogarkoli, ki jih zanimata naravoslovje in tehnika.

Eno od predavanj bo tudi “Izdelava preproste tristrunske kitare in drugih inštrumentov – predstavitev delavnice”.

Kako otrokom približati glasbo na primeren način? Igranje na inštrument je vsekakor najbolj neposreden stik z glasbo. Če pa si otroci svoj inštrument ustvarijo sami, imajo do njega vsekakor drugačen odnos, kot če ga kupimo v trgovini z glasbili. Pri ustvarjanju inštrumenta so lahko kreativni, inštrumentu dodajo svojo zgodbo, drugačno je tudi razumevanje delovanja samega inštrumenta, saj ga poznajo v podrobnosti, do najmanjšega sestavnega dela. Pri delu otroci razvijajo tudi ročne spretosti, saj je izdelava inštrumenta natančno delo. Nekaterim je to lahko prvi stik z ustvarjanjem glasbe. Tako jim dejansko odpremo glasbeni svet in jih spodbudimo, da ga začnejo raziskovati. Mnogi se v njem najdejo in vztrajajo še leta ali pa kar za vedno.

Predavatelja vam bosta predstavila delavnico, ki jo izvajata, in sicer kako skupaj z otroki izdelati preprosto kitaro in druge inštrumente ter nanje tudi igrati. Izvedeli bomo, kako je nastala ideja in se razvijala, od prvih prototipov do končnega izdelka, ki ga sedaj vsak otrok lahko naredi tudi v šoli. Pokazala nam bosta potrebne materiale in postopke izvajanja delavnice ter postregla s konkretnimi nasveti. Seveda bosta odgovorila tudi na vsa naša vprašanja.

Predavanje je predvsem namenjeno učiteljem tehnike, glasbe in opb ter mentorjem za konstruktorstvo in modelarstvo, vabljeni pa tudi učenci, dijaki in vsi, ki vas zanima izdelovanje inštrumentov.

Daniel Eyer je učitelj kitare in ravnatelj glasbene šole in vedno na lovu za novimi idejami in znanji, ki pomagajo pouk ohranjati svež, zanimiv in zdrav. Napisal je inovativen učbenik za učenje kitare za začetnike skozi pesmi z vsega sveta in pripravil online tečak učenja kitare. S sodelavcem vodi tudi delavnice izdelave mini tristrunske kitare in drugih inštrumentov, kjer si vsak najprej izdela svoj inštrument, nato pa se nanj tudi nauči igrati.

Klemen Banko je učitelj na osnovni šoli kjer uči praktikum in podaljšano bivanje, veliko pa dela tudi v učilnici v naravi. Je inovativen, ljubiteljski glasbenik in vedno vnese veliko dobre energije v pouk.

Predavanje bo predvidoma v četrtek, 3. novembra, 9.00 – 10.00

Celoten program in prijave so na POVEZAVI.