Preskoči na vsebino

Novica /

Izjemen uspeh na svetovnem prvenstvu v oranju

Igor Pate Sloveniji priboril bronasto odličje

Po dveh letih tekmovalnega premora se je na Irskem končalo 67. svetovno prvenstvo v oranju (67th World Ploughing Contest), ki je bilo za slovensko ekipo zelo uspešno, saj je Igor Pate z obračalnim plugom zasedel skupno tretje mesto.

Po nekajdnevnih treningih se je najboljših 47 oračev iz 25 držav kakih 100 kilometrov od glavnega mesta Dublin najprej pomerilo v oranju strnišča, naslednji dan pa še v oranju ledine. Slovenijo sta zastopala Igor Pate v kategoriji obračalni plugi in Anton Filak v kategoriji plugi krajniki.

Prvi dan pri oranju strnišča je Igor Pate z obračalnim plugom zasedel šesto mesto, medtem ko je Anton Filak s plugom krajnikom zasedel 17. mesto. Drugi dan so se najboljši orači pomerili v oranju ledine. Pate je z obračalnim plugom dosegel četrto mesto, kar je v skupni razvrstitvi v kategoriji obračalni plugi pomenilo skupno tretje mesto in prva medalja za Slovenijo, odkar se naši orači udeležujejo svetovnega tekmovanja. Anton Filak je s plugom krajnikom na ledini zasedel 13. mesto, v skupni razvrstitvi je bil 15.

V obeh kategorijah sta se zmage veselila orača iz Republike Irske, v kategoriji obračalnih plugov je zmagal John Whelan, v kategoriji plugov krajnikov pa Eamonn Tracey.

Slovensko ekipo je vodil Igor Hrovatič, ki je na tekmovanju sodeloval tudi kot sodnik.

Več informacij je na voljo na strani Svetovne organizacije za oranje.