Preskoči na vsebino

Novica /

Končalo se je evropsko tekmovanje mladih znanstvenikov

Ekipa z mentorjem na EUCYS

V Bruslju je med 12. in 17. septembrom potekalo največje evropsko tekmovanje mladih znanstvenikov in inovatorjev – 34. tekmovanje EUCYS 2023 (The European Union Contest for Young Scientists). S 85 nalogami se je na tekmovanju predstavilo 136 mladih znanstvenikov in inovatorjev, starih med 14 in 20 let, in sicer iz 36 držav, ki so bili izbrani na državnih tekmovanjih. Slovenijo so letos pod okriljem Zveze za tehnično kulturo Slovenije (ZOTKS) zastopale štiri tekmovalke (dve ekipi) z dvema raziskovalnima nalogama. Spremljal jih je Tim Prezelj, mentor in zunanji sodelavec ZOTKS.

Na podlagi rezultatov 56. Državnega srečanja mladih raziskovalcev iz šolskega leta 2021/2022 so nas zastopale:

Naloge je ocenjevala mednarodna žirija 22 visokokvalificiranih ter uglednih znanstvenikov in inženirjev. Zmagovalnim projektom je bilo skupaj podeljeno za 62.000 evrov denarnih ter drugih prestižnih nagrad, kot so obiski in kratka pripravništva v nekaterih najpomembnejših in najbolj inovativnih evropskih raziskovalnih organizacijah in podjetjih.

Tekmovanje Evropske unije za mlade znanstvenike EUCYS od leta 1989 poteka na pobudo Evropske komisije, organizirano pa je z namenom promocije idealov sodelovanja in izmenjave idej med mladimi znanstveniki. V sklopu tekmovanja jim je omogočeno, da se srečajo s sovrstniki s podobnimi zanimanji ter z nekaterimi najbolj priznanimi evropskimi znanstveniki. Na ta način poskuša Evropska komisija okrepiti prizadevanja sodelujočih držav, da bi mlade pritegnili v kariere na področju znanosti in tehnologije. Slovenija se je tekmovanja EUCYS prvič udeležila leta 1989 in od takrat se ga mladi slovenski znanstveniki redno udeležujejo ter dosegajo uspehe.

Tekmovanje EUCYS je priložnost za slovenske nagrajence s Srečanja mladih raziskovalcev, da svoje dosežke pokažejo in primerjajo z ostalimi vrstniki na evropski in svetovni ravni. Uradni rezultati in dodatne informacije so na voljo tukaj.