Preskoči na vsebino

Novica /

Končana so računalniška tekmovanja za šole s prilagojenim programom

Festival inovativnih tehnologij – FIT

Skriti podatki pod QR-kodo

V četrtek, 23. februarja 2023, sta se pod našim okriljem na OŠ Jela Janežiča v Škofji Loki, uspešno zaključili državni računalniški tekmovanji za šole s prilagojenim programom. Obe tekmovanji sodita v okvir Festivala inovativnih tehnologij, z enim od tekmovanj pa ZOTKS že od leta 2000 v program računalniškega izobraževanja vključuje tudi otroke s posebnimi potrebami. Na ta način otroci pridobivajo številne nove spretnosti in znanja, predvsem pa oblikujejo svojo samopodobo. Na letošnjem šolskem tekmovanju je sodelovalo 258 otrok iz 24 šol, katere je pripravljalo 26 prizadevnih mentorjev.

Na 23. državnem računalniškem tekmovanju z naslovom Z računalniki skozi okna, je sodelovalo 30 najboljših učencev nižjega izobraženega standarda. Udeleženci srečanja so tekmovali v parih, na tekmovalnih polah pa so se vprašanja in podatki skrivali pod QR-kodami. Podatke so otroci z uporabo pametnega telefona ali tablice morali prebrati in jih nato uporabiti za izdelavo dokumentov na računalnikih. Izmed 15 tekmovalnih parov iz 15 šol, sta največ znanja pokazala Tatjana Kurinčič in Klemen Močnik Burić iz Osnovne šole Franceta Bevka Tolmin.

Rezultati:
1. mesto: Tatjana Kurinčič in Klemen Močnik Burić, Osnovna šola Franceta Bevka Tolmin
2. mesto: Anže Legat in Jan Podgorelec, Osnovna šola Poldeta Stražišarja Jesenice
3. mesto: Samanta Koražija in Kristina Ostojič, VIZ III. osnovna šola Rogaška Slatina

Na 16. državnem računalniškem tekmovanju z naslovom Z miško v svet, pa so se pomerili učenci posebnega programa. Sodelovalo je 13 parov iz 12 osnovnih šol, ki so v Škofjo Loko prišli preko šolskih tekmovanj. V enotni in za njihov prilagojen program zahtevni kategoriji, so otroci morali prikazati znanje urejanja fotografij, uporabe urejevalnika besedil in predstavitev ter spletnega brskanja. Najbolje sta se odrezala Klavdi Zorko in Uroš Kerš iz Osnovne šole Glazija Celje.

Rezultati:
1. mesto: Klavdi Zorko in Uroš Kerš, Osnovna šola Glazija Celje
2. mesto: David Bratić in Urban Gregorčič, Osnovna šola Dragotina Ketteja Novo mesto
2. mesto: Matija Jošt in Nejc Komurka, Osnovna šola Helene Puhar Kranj

Letos so mlajši učenci šol s prilagojenim programom prvič tekmovali tudi v kategoriji Rišem, brišem na ekran. V enotni kategoriji učencev nižjega izobrazbenega standarda in prilagojenega programa je sodelovalo šest parov iz šestih šol. Najbolje pa sta risala in brisala Domen Maleš Curk in Špela Krejan iz Osnovne šole Roje Domžale.

Rezultati:
1. mesto: Domen Maleš Curk in Špela Krejan, Osnovna šola Roje Domžale
2. mesto: Tristan Mušić in Lija Lep, Center za vzgojo, izobraževanje in usposabljanje Velenje
2. mesto: Špela Novak in Naul Qenaj, Osnovna šola Jela Janežiča Škofja Loka

Zaključna prireditev s podelitvijo priznanj je potekala v športni dvorani šole, za kulturni program pa so poskrbeli učenci OŠ Jela Janežiča.