Preskoči na vsebino

Novica /

Maribor bo gostil Balkansko računalniško olimpijado (BOI 2023)

Programiranje

Med 29. oktobrom in 3. novembrom 2023 bo Maribor gostil 30. Balkansko računalniško olimpijado (BOI 2023). Tekmovanje bo organizirala Zveza za tehnično kulturo Slovenije (ZOTKS), glavni podpornik tekmovanja pa je Ministrstvo za digitalno preobrazbo.

BOI je tekmovanje v programiranju namenjeno dijakom srednjih šol iz držav okoli ali blizu Balkanskega polotoka. Dogodek bo združeval približno 70 tekmovalcev in okoli 40 mentorjev iz 17 držav. Mladi dijaki bodo v dveh tekmovalnih dnevih po pet ur programirali na II. gimnaziji Maribor.

Vsaka sodelujoča država bo tekmovala z ekipo štirih tekmovalcev, ki so bili izbrani na podlagi svojih nacionalnih olimpijad ali tekmovanj. Kot organizator ima Slovenija pravico do dveh ekip.

Mladi slovenski programerji, ki bodo na tekmovanju zastopali naše barve, so bili prek širšega izbora izbrani na državnem tekmovanju v šolskem letu 2022/2023. Kasneje je končni izbor tekmovalcev za ekipo potekal na Fakulteti za elektrotehniko v Ljubljani. Najboljši štirje iz končnega izbora so v začetku septembra sodelovali tudi na 35. Mednarodni računalniški olimpijadi na Madžarskem, ista ekipa pa ima pravico nastopa tudi na BOI. V drugo ekipo za BOI pa so se uvrstili še štirje dijaki, ki so bili glede na rezultat končnega izbora, uvrščeni takoj za najboljšimi štirimi.

Slovenijo bo v Mariboru na BOI tako zastopala prva ekipa v sestavi Jakob Žorž (Gimnazija Škofja Loka) in Nejc Mozetič (Gimnazija Nova Gorica), ki se programiranja učita v Zavodu za računalniško izobraževanje Ljubljana (ZRI), Brest Lenarčič (Šolski center Rogaška Slatina) ter Bor Brudar (ŠC Novo mesto, Srednja elektro šola in tehniška gimnazija). Druga ekipa pa v sestavi Filip Štamcar, Tim Strnad (oba Gimnazija Vič) in Luka Heric (II. gimnazija Maribor), ki se prav tako programiranja učijo v ZRI ter Jošt Smrtnik (Gimnazija Vič). Mentorja bosta dr. Marko Poženel in dr. Jelko Urbančič, predsednik znanstvenega odbora dr. Luka Fürst, predsednik olimpijade pa dr. Borut Jurčič Zlobec.

S strojno in tehnično opremo bodo olimpijado podprla podjetja A1 Slovenija, d.d., Integralis d.o.o., ITS Intertrade d.o.o., Telekom Slovenije, d.d., Cisco Slovenija, DELL in SGH d.o.o.

Za izdelavo celostne grafične podobe BOI 2023 je poskrbela agencija Kofein dizajn.