Preskoči na vsebino

Novica /

Mlade slovenske raziskovalke z dvema nagradama na evropskem tekmovanju mladih znanstvenikov

Na Nizozemskem v mestu Leiden, ki je letos tudi evropska prestolnica znanosti, je med 13. in 18. septembrom potekalo največje evropsko tekmovanje mladih znanstvenikov in inovatorjev – 33. tekmovanje EUCYS 2022 (European Union Contest for Young Scientists). Z 85 nalogami se je na tekmovanju predstavilo 132 mladih znanstvenikov in inovatorjev, starih med 14 in 20 let, in sicer iz 33 držav, ki so bili izbrani na državnih tekmovanjih. Slovenijo so letos pod našim okriljem zastopale štiri tekmovalke s tremi raziskovalnimi nalogami in osvojile dve nagradi.

Na podlagi rezultatov 55. Državnega srečanja mladih raziskovalcev iz šolskega leta 2020/2021 so nas zastopale:

Na tekmovanju je Nadezhda Komarova za svojo nalogo prejela posebno nagrado Evropske vesoljske agencije (The European Space Agency – ESA), in sicer enotedenski obisk njihovega Evropskega centra za vesolje, raziskave in tehnologijo (ESTEC) na Nizozemskem. Daša Žuman in Ema Bojnec pa sta za svojo nalogo prejeli nagrado Evropskega kemijskega društva (The European Chemical Society – EuChemS) v vrednosti 1000 evrov.

Naloge je ocenjevala mednarodna žirija 22 visokokvalificiranih ter uglednih znanstvenikov in inženirjev. Zmagovalnim projektom je bilo skupaj podeljeno za 62.000 evrov denarnih ter drugih prestižnih nagrad, kot so obiski in kratka pripravništva v nekaterih najpomembnejših in najbolj inovativnih evropskih raziskovalnih organizacijah in podjetjih.

Tekmovanje Evropske unije za mlade znanstvenike EUCYS od leta 1989 poteka na pobudo Evropske komisije, organizirano pa je z namenom promocije idealov sodelovanja in izmenjave idej med mladimi znanstveniki. V sklopu tekmovanja jim je omogočeno, da se srečajo s sovrstniki s podobnimi zanimanji ter z nekaterimi najbolj priznanimi evropskimi znanstveniki. Na ta način poskuša Evropska komisija okrepiti prizadevanja sodelujočih držav, da bi mlade pritegnili v kariere na področju znanosti in tehnologije. Slovenija se je tekmovanja EUCYS prvič udeležila leta 1989 in od takrat se ga mladi slovenski znanstveniki redno udeležujejo ter dosegajo uspehe.

Tekmovanje EUCYS je priložnost za slovenske nagrajence s Srečanja mladih raziskovalcev, da svoje dosežke pokažejo in primerjajo z ostalimi vrstniki na evropski in svetovni ravni. Uradni rezultati in dodatne informacije so na voljo tukaj.