Preskoči na vsebino

Novica /

Mladi raziskovalci končali s prvimi tekmovanji v tujini

Hana in Damjan v Dallasu

Regeneron ISEF

 

V petek se je Združenih državah Amerike z zaključno slovesnostjo končalo največje svetovno tekmovanje na področju znanstvenih projektov za srednješolce, Mednarodni sejem znanosti in tehnike (Regeneron ISEF). Tekmovanje je med 14. in 19. majem potekalo v Dallasu.

 

Slovenijo sta s svojo raziskovalno nalogo Merjenje oddaljenosti kefeid tipa Delte Ščita na področju fizika in astronomija zastopala Hana Brumec in Damjan Dovnik (Srednja šola Slovenska Bistrica). Glede na konkurenco sta se dobro odrezala. V Ameriki ju je spremljal mentor Matjaž Dlouhy, zunanji sodelavec ZOTKS.

 

Na letošnjem Mednarodnem sejmu znanosti in tehnike je sodelovalo več kot 1600 mladih znanstvenikov iz 64 držav sveta in 49 ameriških zveznih držav. Najbolj nadarjeni dijaki so se letos potegovali za nagrade in štipendije, katerih skupna vrednost je znašala približno 9 milijonov USD. Žirija je bila sestavljena iz več kot 1200 vrhunskih strokovnjakov in znanstvenikov, vključno z Nobelovimi nagrajenci. Tekmovanje Regeneron ISEF, ki velja za olimpijske igre mladih znanstvenih talentov, že od leta 1950 organizira Društvo za znanost.

ICYSS

 

Med 13. in 15. majem pa so se mladi slovenski raziskovalci udeležili tradicionalnega tekmovanja mladih znanstvenikov družboslovnih smeri – The International Conference of Young Social Scientists (ICYSS). ICYSS je individualno tekmovanje dijakov, starih od 14 do 19 let, ki pokriva področja psihologije, sociologije, geografije, zgodovine in ekonomije. Tekmovanje je na daljavo potekalo iz Indonezije, pod našim okriljem pa se je slovenska ekipa mladih raziskovalcev tekmovanja udeležila šestič zapored.

 

Na področju psihologije je sodeloval Nejc Mihelčič (Gimnazija Vič) in si za svojo nalogo Vpliv priklica snovi in vrednotenja na prosti čas in učni uspeh, priboril drugo nagrado za predstavitev naloge. Na področju psihologije sta z nalogo Prava ženska – lepa, gospodinja, mati – seksizem danes sodelovali še Maruša Krivic in Nea Velić (OŠ Majde Vrhovnik).

 

Udeleženci tekmovanja so morali pred mednarodno komisijo strokovnjakov na daljavo predstaviti nalogo in predstavitev ter odgovarjati na številna vprašanja. Predstavilo se je več kot 60 dijakov in dijakinj iz 13 držav sveta.

 

Slovensko ekipo je vodila mentorica Vesna Fabjan, zunanja sodelavka ZOTKS.