Preskoči na vsebino

Novica /

Mladi Slovenci do dveh bronov na Mednarodni biološki olimpijadi

Biologija

Biologi v Al Ainu na IBO 2023

S sklepno slovesnostjo in podelitvijo odličij se je zaključila 34. Mednarodna biološka olimpijada, ki je med 2. in 11. julijem potekala v Združenih arabskih emiratih na Univerzi v Al Ainu. Pod našim okriljem so na olimpijadi Slovenijo zastopali Eliza Felc (Srednja šola Veno Pilon Ajdovščina), Urban Bauk (Gimnazija Poljane), Urh Šarlah (I. gimnazija v Celju) in Katarina Vidovič (II. gimnazija Maribor). V letošnji konkurenci je sodelovalo 293 dijakinj in dijakov iz 76 držav, katere je ocenjevalo 260 žirantov. Slovenska ekipa je osvojila dve medalji in eno priznanje za dosežek. S svojim znanjem sta si Eliza in Urban priborila bronasti odličji, Katarina pa priznanje za dosežek.

 

V treh tekmovalnih dnevih so tekmovalci morali opraviti skupno šesturni praktični preizkus in šesturni teoretični preizkus. Na praktičnem preizkusu, ki je trajal štirikrat po uro in pol, so se olimpijci ukvarjali z biokemijo, rastlinsko molekularno biologijo, bioinformatiko ter ekologijo z etologijo. Teoretične naloge, ki so trajale dva dni po tri ure pa so obsegale vsa pomembnejša področja biologije in so posegala že globoko v univerzitetni kurikulum. Ostali dnevi so bili rezervirani za oglede znamenitosti Al Aina, Dubaja ter Abu Dabija in tisto najpomembnejše – druženje ter izmenjavo izkušenj s svojimi vrstniki iz celega sveta.

 

Ekipo sta v Združenih arabskih emiratih spremljala vodji ekipe in člana komisije ZOTKS, Mojca Ota in Domen Vaupotič. Naslednje leto bo olimpijada v Kazahstanu.

 

Foto: Slovenska ekipa v Al Ainu: z leve Urh, Eliza, Urban in Katarina