Preskoči na vsebino

Novica /

Na Zotkinih talentih počastili najuspešnejše mlade talente

Zotkini talenti na odru Cankarjevega doma

Skoraj 850 mladih zasluženo prejelo zlata priznanja

 

Na slavnostni prireditvi ZOTKINI TALENTI v ljubljanskem Cankarjevem domu smo počastili dosežke nadarjenih mladih, ki so na različnih državnih tekmovanjih iz znanj in srečanju mladih raziskovalcev v organizaciji pod našim okriljem v šolskem letu 2022/23 prikazali največ znanja in dosegli najboljše rezultate. Zbralo se je več kot 1300 osnovnošolcev, dijakov, študentov, mentorjev ter drugih gostov. Letošnja prireditev je potekala pod častnim pokroviteljstvom predsednice republike dr. Nataše Pirc Musar, ki je zbrane tudi nagovorila.

 

»Res lep pogled na svetlo prihodnost!« je dejala predsednica Republike Slovenije, ko se je v slavnostnem govoru ozrla po Gallusovi dvorani, polni nadarjenih mladih, ki jih odlikujejo znanje, spodobnosti, ustvarjalnost in inovativnost. Predsednica Pirc Musar jim je čestitala za osvojene uspehe in ob tem poudarila, da je pravi smisel tekmovanj v osebnostni rasti. »Večjo vrednost od osvojene nagrade imajo možnosti, da izmerimo svoje znanje, dobimo motivacijo in zagon, da postanemo še boljši, osvojimo več znanja, spoznamo nove, podobno misleče ljudi raziskovalnega duha ter sklepamo in gojimo prijateljstva,« je sporočila mladim in dodala, »izredno pomembno je, da najprej sebi, nato pa drugim dokažemo, da se znamo potruditi za to, kar nam je všeč, in da tudi takrat, ko so izzivi nekoliko težji in na videz nepremagljivi, v sebi poiščemo moč, da jih premagamo.« Ob tem je izpostavila pomen spoštovanja sotekmovalcev, hvaležnosti tistim, ki nas učijo, poštenosti in spoštovanja pravil (fair play). »To, kar dosežemo s svojim trudom – pa naj bo to znanje ali pošten odnos do sočloveka – nas oblikuje in bo za vedno naše. Prepričana sem, to je najdragocenejša nagrada, ki jo lahko osvojimo v življenju,« je še dejala predsednica republike.

 

Svečani dogodek organiziramo v čast najboljšim mladim talentom, ki so se s svojim znanjem, sposobnostmi, z inovativnostjo in ustvarjalnostjo najbolje izkazali v tekočem šolskem letu na državnih tekmovanjih iz znanj z različnih področij in na srečanju mladih raziskovalcev v naši organizaciji. Na vseh naših tekmovanjih je v letošnjem šolskem letu sodelovalo skupno več kot 47.600 otrok in mladih. Za udeležbo na šolskih, regijskih ali državnih tekmovanjih jih je 15.374 prejelo bronasta priznanja, 1512 srebrna in 848 zlata priznanja.

 

Najuspešnejših Zotkinih talentov, ki so na državnih tekmovanjih iz znanj z različnih področij in srečanjih mladih raziskovalcev v šolskem letu 2022/23 dosegli prvo, drugo ali tretje mesto, je bilo 219. Na odru Gallusove dvorane Cankarjevega doma pa se jih je zbralo 160, saj so bili nekateri med njimi tudi dvojni in trojni nagrajenci. Med najboljšimi je bilo v letošnjem šolskem letu 52 dvojnih Zotkinih talentov, ki so prejeli zlato priznanje na dveh različnih področjih in devet trojnih nagrajencev, ki so prejeli zlata priznanja na treh področjih.

 

Letošnjo prireditev sta vodila Urban Kuntarič in Žan Brelih Hatunić, za spremljevalni program med razglasitvijo nagrajencev in podelitvijo priznanj pa so poskrbeli nadarjeni mladi, ki jih je ZOTKS izbral na za to organiziranem natečaju. Poleg tega so se v okviru dogodka na aleji fakultet in organizacij predstavile tudi tehniške, naravoslovne in druge fakultete ter nekaj podjetij in uspešnih projektov, ki so doma in po svetu predstavljali ZOTKS.

 

Foto: Iztok Bončina