Preskoči na vsebino

Novica /

Planeti okoli drugih zvezd

V času jesenskih počitnic za vas pripravljamo pestro dogajanje, saj ponovno organiziramo

Zotkine dneve odprtih vrat

Pripravljena imamo različna predavanja in delavnice, vse je povezano s temami, ki jih pokrivamo na Zotki in seveda zanimivo za učence, dijake, učitelje, mentorje in kogarkoli, ki jih zanimata naravoslovje in tehnika.

Eno od predavanj bo tudi “Planeti okoli drugih zvezd”.

Ko pomislimo na planete, imamo pred očmi osem planetov našega Osončja. Kaj pa danes vemo o planetih, ki krožijo okoli drugih zvezd? Kaj vemo o svetovih, ki so od nas oddaljeni stotine svetlobnih let? Na našem srečanju bomo povzeli današnje znanje o takoimenovanih eksoplanetih. Pogledali si bomo tudi, kako jih sploh lahko odkrijemo in kako pridobivamo informacije o njih. To področje je eno najmodernejših in najaktualnejših področij astronomije, saj pred 30 leti nismo poznali še nobenega planeta izven našega Osončja, danes pa smo že na pragu tega, da bomo lahko izvedeli celo kaj sestavlja njihove atmosfere in morda odkrijemo tudi snovi, ki so neposredne sledi življenja.

Jon Judež se je še pred zgolj nekaj leti udeleževal tekmovanj v organizaciji ZOTKS. Osvojil je številna zlata priznanja. Na državnem tekmovanju iz naravoslovja je osvojil prvo mesto in kasneje Slovenijo zastopal na Evropski naravoslovni olimpijadi 2017, kjer je z ekipo osvojil bron. Med njegovimi najvidnejšimi dosežki je tudi častna omemba na Mednarodni olimpijadi iz astronomije in astrofizike 2019. Po končani gimnaziji je v treh letih diplomiral iz fizike na Fakulteti za matematiko in fiziko v Ljubljani, sedaj pa nadaljuje z magisterijem astronomije na fakulteti v Stockholmu na Švedskem, od koder nam bo predaval.

Predavanje bo predvidoma v petek, 4. novembra, 12.00 – 13.00

Celoten program in prijave so na POVEZAVI.