Preskoči na vsebino

Novica /

Po dveh letih ponovno Timovo tekmovanje s papirnatimi letalci

Modelarstvo

Prelet papirnatega letalca

Skupaj z revijo TIM smo uspešno organizirali že 12. Timovo tekmovanje s papirnatimi letalci in modeli drsalcev

 

Uredništvo naše revije za tehniško ustvarjalnost mladih TIM, ki deluje v sklopu ZOTKS, je po več kot dveletnem premoru organiziralo 12. Timovo tekmovanja s papirnatimi letalci in modeli drsalcev. Tekmovanja, ki je tradicionalno potekalo v Biotehniškem izobraževalnem centru v stavbi Konservatorija za glasbo in balet Ljubljana, se je udeležilo skupno 51 tekmovalcev, od tega 35 osnovnošolcev in predšolskih otrok ter 16 mladostnikov in odraslih. Na tekmovanju s preprostimi papirnatimi letalci, zgibanimi iz enega lista pisarniškega papirja formata A4, je sodelovalo 35 osnovnošolcev in predšolskih otrok, na tekmovanju z modeli drsalcev – jadralnimi modeli za met iz roke – pa 16 udeležencev. Slednji so nastopili v dveh starostnih kategorijah: osnovnošolcev je tekmovalo šest, mladostnikov in odraslih pa deset.

 

Na tekmovanju s papirnatimi letalci so se udeleženci pomerili v treh kategorijah, in sicer v trajanju leta, kjer se je meril čas leta papirnatega letalca od vzleta do stika s tlemi, dolžini leta, kjer se je upoštevala preletena razdalja od štartne črte do nosa papirnatega letalca po pristanku na tla, ter v natančnosti pristajanja v cilj, kjer se je bilo treba čim bolj približati stožcu, ki je označeval cilj. V skupnem seštevku točkovanja vseh treh kategorij je zmagal Mak Murovec, ki je v kategoriji dolžina leta oziroma preleta tudi zmagal s skupno dolžino letov 118,5 metra. V prvi kategoriji, trajanju leta, je bil najboljši Jaka Trebižan. Njegovo papirnato letalce je v seštevku treh poskusov letelo 22,72 sekunde. V kategoriji natančnosti pristajanja se je najbolje odrezal Gal Bajec. Njegovo letalce je bilo v seštevku treh metov od cilja oddaljeno le 1,52 metra. V posebni starostni skupini najmlajših (prva triada) je prvo mesto osvojil Bor Miklavc.

 

Organizator je izpeljal tudi tekmo s papirnatimi letalci v starostni kategoriji mladostnikov in odraslih, kjer je skupno zmago v trajanju leta, dolžini leta in natančnosti pristajanja v cilj, dosegel Robert Teršek.

 

Nato je sledilo še tekmovanje z modeli drsalcev, kjer so se tekmovalci v trajanju leta pomerili v dveh kategorijah – osnovnošolci ter mladostniki in odrasli. Konstrukcija modelov, ki so bili lahko izdelani iz lesa ali penastih materialov, je bila poljubna, omejitev je bila le razpon kril. Ta ni smel presegati 300 milimetrov, vzletna masa modela pa ni smela biti večja od 100 gramov. V kategoriji osnovnošolcev je zmagal Jaka Trebižan, čigar drsalec je v seštevku časov petih poletov najdlje ostal v zraku, in sicer 110,78 sekunde. V kategoriji mladostnikov in odraslih pa je zmagal Marko Lemut z rezultatom 105,68 sekunde.

 

Tekmovanje, je tako kot že vsa leta doslej, izpeljala izkušena ekipa članov ARK Komarov. Praktične nagrade sta poleg ZOTKS prispevala še založba Didakta iz Radovljice in trgovina MIBO modeli iz Logatca. Njen predstavnik je med odmorom poskrbel tudi za atraktiven prikaz dvoranskega akrobatskega letenja z radijsko vodenim motornim letalom na električni pogon.

 

Rezultati za tekmovanje papirnatih letalcev so na voljo tukaj, za modele drsalcev pa tukaj.

 

Skupni oziroma vsi rezultati za kategorijo papirnatih letalcev so tukaj.