Preskoči na vsebino

Novica /

Šest odličij na Mednarodni mladinski naravoslovni olimpijadi

Za slovensko ekipo mladih naravoslovcev se je zelo uspešno končala 19. Mednarodna mladinska naravoslovna olimpijada – The International Junior Science Olympiad (IJSO 2022), ki je med 2. in 11. decembrom potekala v Bogoti v Kolumbiji. Naši mladi naravoslovci so na olimpijadi sodelovali šele tretjič in v konkurenci 203 mladih iz 43 držav s celega sveta dosegli odličen uspeh, saj jim je uspelo osvojiti dve srebrni in štiri bronasta odličja.

V Bogoti so naše barve zastopali devetošolec Primož Markovič (OŠ Milana Šuštaršiča Ljubljana), ki je osvojil srebrno odličje in bil med našimi tekmovalci v končni razvrstitvi najuspešnejši. Le malo za njim je zaostal dijak 1. letnika Maj Bombek (Tehniška gimnazija SERŠ Maribor), ki je tudi osvojil srebrno medaljo. Ostali štirje člani ekipe, dijaki in dijakinja 1. letnika, pa so si s svojim znanjem priborili bronasta odličja – Martin Alojz Flisar (Gimnazija Bežigrad), Svit Miklavčič (Gimnazija Vič), Blaž Gašperlin (Gimnazija Kranj) in Tifani Bergel (Gimnazija Jesenice). Skupaj so na olimpijadi podelili 20 zlatih, 42 srebrnih in 59 bronastih medalj.

Prvotno bi olimpijada morala potekati v Kijevu, vendar so jo prestavili v Kolumbijo. Naravoslovci so tekmovali v iskanju rešitev interdisciplinarnih nalog s področja znanstvenih ved naravoslovja – biologije, kemije in fizike. Vse znanstvene vede so bile na tekmovanju zastopane približno enakomerno. Olimpijci so en tekmovalni dan tri ure reševali teoretične naloge, drugi tekmovalni dan pa tri ure praktični eksperimentalni del.

Sodelovanje naših mladih na IJSO je skupni projekt ZOTKS in DMFA Slovenije, ekipo pa so vodili in pripravljali Barbara Rovšek, Margareta Obrovnik Hlačar in Domen Vaupotič.