Preskoči na vsebino

Novica /

Skrivnostni genomi izumrlih človečnjakov

V času jesenskih počitnic za vas pripravljamo pestro dogajanje, saj ponovno organiziramo

Zotkine dneve odprtih vrat

Pripravljena imamo različna predavanja in delavnice, vse je povezano s temami, ki jih pokrivamo na Zotki in seveda zanimivo za učence, dijake, učitelje, mentorje in kogarkoli, ki jih zanimata naravoslovje in tehnika.

Eno od predavanj bo tudi “Skrivnostni genomi izumrlih človečnjakov – Nobelova nagrada za fiziologijo ali medicino 2022”.

Človeštvo že od nekdaj zanima naš izvor: Od kje prihajamo? V čem se razlikujemo od svojih prednikov? Kaj ločuje vrsto Homo sapiens od drugih sorodnih človečnjakov? Navkljub mnogim neodgovorjenim vprašanjem nam drobne uvide k odgovorom ponuja znanstvena veda paleogenetika, katere pionir – švedski genetik Svante Pääbo – je letošnji prejemnik Nobelove nagrade za fiziologijo ali medicino.

V predavanju se bomo posvetili človeškemu genomu in metodam, s katerimi ga lahko preučujemo. Ogledali si bomo, s kakšnimi težavami se je srečeval švedski genetik, preden mu je uspelo skorajda nemogoče: določiti genom neandertalca. Z novimi tehnikami preučevanja in primerjanja genomov, ki jih je razvil Pääbo, lahko danes lažje raziskujemo medsebojne odnose med predniki človeka in bolje razumemo evolucijsko zgodovino človeštva.

Domen Vaupotič je diplomirani biokemik, trenutno pa zaključuje magistrski študij biofizike. Sodelovanje z Zotko je začel kot eden najboljših tekmovalcev na tekmovanjih iz znanja biologije in naravoslovja. Bil je tudi član ekipe na mednarodni biološki olimpijadi. Je član Zotkine komisije za tekmovanje iz znanja biologije, pomaga pri pripravah tekmovalcev na mednarodno juniorsko naravoslovno olimpijado, kamor jih kot mentor tudi spremlja.

Predavanje bo predvidoma v četrtek, 3. novembra, 10.30 – 11.30

Celoten program in prijave so na POVEZAVI.