Preskoči na vsebino

Novica /

Slovenski dijaki uspešni na Mednarodni lingvistični olimpijadi

Logika

Ekipa lingvistov na IOL 2023 v Bolgariji.

Z zaključno slovesnostjo in podelitvijo odličij se je v petek, 28. julija, končala letošnja jubilejna 20. Mednarodna lingvistična olimpijada. Olimpijada je med 21. in 29. julijem potekala v mestu Bansko v Bolgariji. Ekipa treh slovenskih dijakinj in enega dijaka je na olimpijadi dosegla odličen rezultat.

Pod našim okriljem so Slovenijo zastopale dijakinje Vita Korošin in Patricia Király (obe Gimnazija Bežigrad), Alja Šlenc (Gimnazija Kranj) ter dijak Brest Lenarčič (Šolski center Rogaška Slatina). Brest si je v konkurenci 205 tekmovalcev in tekmovalk iz 38 držav priboril bronasto odličje in nagrado za najboljšo rešitev naloge, na ekipni tekmi pa celotna ekipa častno omembo. Tekmovanje je najprej potekalo individualno, kjer so tekmovalci šest ur reševali lingvistične naloge. En dan pa je bil rezerviran tudi za ekipno tekmo, kjer so ekipe lingvistične naloge reševale štiri ure.

Mlade lingviste je na tekmovanju spremljala vodja ekipe in članica komisije ZOTKS, dr. Simona Klemenčič. Naslednje leto bo olimpijado gostila Brazilija.