Preskoči na vsebino

Novica /

Srebro, bron in dve častni priznanji na Mednarodni kemijski olimpijadi

Kemija

Slovenska ekipa na IChO 2023

Z zaključno slovesnostjo se je v ponedeljek, 25. julija, končala letošnja 55. Mednarodna kemijska olimpijada, ki je med 16. in 25. julijem potekala na obrobju Züricha v kampusu Hönggerberg na univerzi Švicarske državne tehniške visoke šole Zürich (ETH Zürich). Na olimpijadi je sodelovalo 348 mladih kemikov iz 89 držav, spremljalo pa jih je 272 mentorjev in spremljevalcev. Slovenska ekipa dijakov je v hudi konkurenci osvojila dve medalji in dve častni priznanji.

 

Pod našim in okriljem Fakultete za kemijo in kemijsko tehnologijo Univerze v Ljubljani (FKKT) so Slovenijo zastopali štirje dijaki – Jakob Starec Oman (Gimnazija Vič), Matej Nastran (Gimnazija Škofja Loka), Gabriel Žnidaršič (Gimnazija Vič) in Nejc Mohorič (Gimnazija Škofja Loka). Matej Nastran je osvojil srebrno medaljo, Jakob Starec Oman bronasto medaljo, medtem ko sta Gabriel Žnidaršič in Nejc Mohorič prejela častni priznanji. Udeleženci olimpijade so en tekmovalni dan pet ur reševali praktične naloge v laboratorijih tamkajšnje univerze. En dan pa so pet ur reševali zelo obsežne teoretične naloge, ki so pokrivale vsa področja kemije.

 

Slovenske dijake sta na tekmovanju vodila dr. Berta Košmrlj in dr. Andrej Godec s FKKT. Naslednje leto bo olimpijado gostila Savdska Arabija.