Preskoči na vsebino

Brezžični prenos energije – izdelava modelov in eksperimenti

  • 19. 02. 2024 - 26. 02. 2024
  • Delavnica je primerna za učence, dijake in mentorje.
  • Spletno predavanje, do 100 udeležencev.

Vsebina

Brezžični prenos energije je razmeroma lahko doseči. Potrebujemo le visokonapetostni in/ali visokofrekvenčni vir in elektromagnetno valovanje se zlahka širi v prostor. Za zajetje tega elektromagnetnega valovanja pa v osnovi zadošča le kos žice.

Na delavnici si bomo ogledali nekaj izredno preprostih modelov za prenos energije na daljavo: od oddajnika z električnim vžigalnikom in električnim zvoncem, do visokofrekvenčne naprave za brezstično segrevanje železa in radijskega oddajnika za prenos zvoka.

Vsi modeli so izdelani iz lahko dostopnih gradiv in za izdelavo ne zahtevajo posebnih orodij in pripomočkov, ob tem pa omogočajo izvajanje številnih eksperimentov. Zato so še posebej primerni za popestritev pouka tehnike in tehnologije ali fizike v osnovni in srednji šoli ter kot projekti ob tehničnih dnevih in drugih obšolskih dejavnostih.

Vodja in mentorji

Miha Zorec je avtor, prevajalec, urednik in predavatelj, ki deluje predvsem na področju naravoslovja, elektrotehnike in multimedije.

Kot avtor raznovrstnih člankov z revijo TIM sodeluje že od konca 80. let prejšnjega stoletja. Izdal je več knjig npr. Svetovni splet, Naravoslovna delavnica, Igre za bistre glave …, zadnja leta pa v okviru lastne založbe Knjigca deluje predvsem kot izvajalec izobraževalnih delavnic za pedagoške delavce.

Prijave

Predavanje bo v ponedeljek, 19. in 26. februarja, 12.00 – 13.00

Celoten program in prijave so na POVEZAVI.