Preskoči na vsebino

Mladinski astronomski raziskovalni tabor Kmica 2024

  • 01. 07. 2024 - 06. 07. 2024
  • 13 let in več
  • do 30 udeležencev
  • Gornji Petrovci

Vsebina

Če imaš 13 let ali več, te zanimajo čari vesolja, te mika astronomija in se želiš seznaniti z metodami raziskovalnega dela na konkretnih primerih, hitro preberi navodila, izpolni prijavnico in se nam pridruži! Na taboru se boš naučil veliko astronomije in fizike ter odšel domov bogatejši za marsikatero koristno spoznanje in izkušnjo.

Kaj bomo počeli?

Spoznavali bomo mističnost vesolja, čare astronomije in z vrhov prekmurskih gričev v neokrnjeni naravi brez motenj svetlobnega onesnaženja posneli fotografije zelo oddaljenih nebesnih teles.

Naučili se bomo sestavljati in uporabljati teleskop, orientacije po nebu, opazovali bomo Sonce, izdelali bomo tudi Sončne ure in model Osončja! Spoznali bomo, da imajo zvezde različne barve. Merili bomo paralakso in se poučili o njeni uporabi v astronomiji. Opazovali bomo satelite Starlink, ukvarjali pa se bomo tudi s problematiko svetlobnega onesnaženja.

Udeleženci boste glede na interes in predznanje delali v naslednjih skupinah:

  • skupina za osnove astronomije – udeleženci boste spoznali osnove astronomije, se naučili dela s teleskopom, izdelali model Osončja in Sončno uro, spoznali grško mitologijo in pomen mitov in legend na nebu.
  • skupina za astrofotografijo – udeleženci boste spoznali osnove astrofotografije, tehnike astrofotografiranja in orodja za obdelavo fotografij. Spoznali boste tudi osnove spektroskopije.
  • skupina za astrofiziko – udeleženci boste spoznali fizikalne zakone, ki veljajo v vesolju in jih z meritvami eksperimentalno preverili; s pomočjo računalniških orodij boste reševali zabavne astrofizikalne probleme ter se naučili delati s podatkovnimi bazami vesoljskih misij.

Tabor bo potekal po predvidenem urniku:

12:00 bujenje

13:00 kosilo

14:00 – 16:00 delo po skupinah

16:00 – 17:00 družabne igre in razvedrilo

17:00 – 18:00 delo po skupinah

18:00 večerja

19:00 javno predavanje

21:00 priprave na opazovanje in opazovanje do jutranjih ur

24:00 polnočna malica

 

Na taboru bomo pričeli pripravljati tudi raziskovalno nalogo, ki jo boste doma po želji samostojno zaključili in jo pripravili do ravni za sodelovanje na srečanju mladih raziskovalcev.

Na OŠ Gornji Petrovci se zberemo v ponedeljek, 1. julija, od 15.00 do 18.00 ure. Predviden odhod domov je v petek, 5. julija po opazovanju ali v soboto, 6. julija, do 10. ure.

V četrtek, 4. julija, je predvidena športna in strokovna ekskurzija (bowling, kino in ogled učne poti).

V petek, 5. julija, ob 18. uri boste predstavili rezultate svojega dela na zaključni predstavitvi, kamor so vabljeni tudi vaši starši, sorodniki in prijatelji.

 

Kje bomo spali?

V Osnovni šoli Gornji Petrovci, Gornji Petrovci 2, 9203 Petrovci.

Za prevoz na tabor poskrbite sami.

 

Vodja in mentorji

Vodja tabora je prof. dr. Mitja Slavinec, predsednik Astronomskega društva Kmica.

Sodelovali bodo tudi strokovni mentorji: Darko Kolar, Rok Vogrinčič, Mario Pezer, Jurij Šumak, Ana Mištrafovič, Maj Pintarič, Nino Stanič, Bor Gazvoda, Johann Laco in dr. Renato Lukač.

Kaj potrebujem?

Toplo obleko, primerno trpežno obutev in oblačila za terensko delo v vseh vremenskih pogojih, kopalke, kapo, spalno vrečo in podlogo za ležanje (armafleks), toaletni pribor, brisačo, zaščito pred soncem (pokrivalo, sončno kremo ipd.), copate za v šolo in telovadnico ter športno opremo, pisalni pribor in zvezek, svetilko, osebno izkaznico ali potni list in zdravstveno izkaznico.

S seboj lahko prinesete še daljnogled (zelo zaželeno), fotografski aparat, teleskop, kitaro, strokovno literaturo, svetilko z rdečim filtrom, zvezdno karto, družabne igre …

Rdeča svetilka je lahko čisto navadna svetilka, preko katere poveznemo rdeč celofan ali kako drugo rdečo folijo. Zaželeno je, da ni preveč svetla. Lahko pa je LED svetilka, ki ima rdečo LED diodo. Seveda namesto nje lahko uporabimo tudi pametni telefon z aplikacijo, ki prižge na zaslonu le rdeče slikovne elemente. Rdeča barva je najmanj moteča za naše zenice. Če se odločite za nakup, so primeri rdečih svetilk, ki jih uporabljajo astronomi TUKAJ in TUKAJ.

Prijave

Prijave* sprejemamo do zasedbe mest oziroma najkasneje do 19. junija 2024. Prijave sprejemamo izključno prek spletnega prijavnega sistema, preko elektronske pošte niso možne niti prijave niti rezervacije mest. Navodila za prijavo in povezavo do prijavnega sistema najdete tukaj.

Ob prijavi je potrebno vplačati prostovoljni prispevek za udeležbo v višini 170,00 EUR (oziroma 85,00 EUR za udeležence, ki prihajate iz občin sofinancerk iz Pomurja) na TR ZOTKS: SI56 6100 0000 5312 940 (Delavska hranilnica), sklic 00 050010 (Zveza za tehnično kulturo Slovenije, Zaloška 65, 1000 Ljubljana). S prispevki in drugimi finančnimi viri bomo pokrili nastanitev in prehrano za udeležence in mentorje, strokovno delo, gradiva, nezgodno zavarovanje ipd.

Če prijava ČAKA NA POTRDITEV ali je na ČAKALNEM SEZNAMU, prispevka ne plačujte, ampak počakajte na obvestilo, da je prijava sprejeta.

 

* V primeru sprememb pogojev izvajanja ali premajhnega števila udeležencev si organizator pridržuje pravico do spremembe programa ali višine prispevka oziroma odpovedi tabora.

Dodatne informacije

dobim pri Darji Kozar Balek, vodji Regionalnega centra ZOTKS Murska Sobota, na 02 53 04 270 oz. po e-pošti na darja@zotks.si.