Preskoči na vsebino

Mladinski astronomski raziskovalni tabor Medvedje Brdo 2024

 • 05. 08. 2024 - 11. 08. 2024
 • od 12 do 18 let
 • 35 udeležencev
 • CŠOD Medved, Medvedje Brdo

Vsebina

Kdo lahko pride?

Če želiš preučevati nebo, te zanima raziskovanje nebesnih pojavov ter skrivnosti ozvezdij hitro preberi navodila za prijavo in izpolni prijavnico. Ni pomembno, ali si že izkušen maček na tem področju ali pa si šele na začetku svojih opazovanj.

Kaj bomo počeli?

Delo bo predvidoma potekalo v štirih skupinah, v katere bomo udeležence razdelili glede na predznanje in želje, obsegalo pa bo tudi rokovanje z astronomskimi instrumenti. Ob prijavi navedi, v kateri skupini želiš biti.

Osnove astronomije

Spoznali bomo ozvezdja, člane Osončja, kaj pomeni čas v astronomiji in se naučili uporabljati astronomski teleskop: sestavljanje in nastavitve teleskopa, postavitev teleskopa in orientacija na nebu. Ponoči bomo seveda vsi skupaj opazovali nočno nebo.

Merjenja in računske metode v astronomiji
Podnevi bomo merili in računali, ponoči bomo opazovali. Delo bo potekalo v trojkah, parih ali posamično – kot si bo kdo od udeležencev želel. Med dnevnimi nalogami bodo merjenje paralakse, napotek za izračun višine meteorja,  računanje orbitalnih in rotacijskih hitrosti Sonca in planetov ter druge. Zahtevnost nalog bo prilagojena znanju udeležencev. Ponoči bomo spoznavali objekte na poletnem nebu, računali mejno magnitudo in opazovali Perzeide tako, kot priporoča Mednarodna meteorska zveza. Kadar vreme ne bo primerno za opazovanje, se bomo učili uporabljati programsko opremo, ki nam pri tem lahko pomaga (Stellarium, Celestia, SpaceWalk, itd.).

Astrofotografija

Nekaj zanimivih tem, ki jih bomo obdelal:

 • Oko in zakaj mu ne moremo verjeti.
 • Mavrica, zvezde in njihov spekter, nastavljanje beline.
 • Fotoaparati – kaj loči dobre od slabih.
 • Objektivi in teleskopi, difrakcijska limita.
 • Šum v fotografiji in kako se ga znebiti.
 • Osnove digitalne obdelave fotografij.
 • Elementi fotografskega sveta, njihovo nastavitev in kalibracijo.
 • Astrofotografija.

Astrofizika

Obravnavali bomo zgradbo snovi od najmanših delcev do največjih objektov, kot so galaksije in črne luknje. Govorili bomo o rojstvu, življenju in smrti zvezd. Če hočemo razumeti življenjski cikel zvezde, moramo vedeti nekaj o elementarnih delcih in atomih, kjer govorimo o kvantni mehaniki in relativnostni teoriji na eni strani in gravitaciji na drugi. Seznanili se bomo z osnovami splošne teorije relativnosti. Povedali bomo nekaj o zgodovini razvoja astronomije od prvih opazovanj neba Gelilea, preko Newtonove gravitacije, Einsteinovih teorij, širjenja vesolja, Hubblovega zakona do najnoveših odkritij, kot so mikrovalovno sevanje ozadja in gravitacijski valovi.

Prehod med skupinami bo prost, vsak si bo lahko sproti določil skupino, ki se ji bo priključil.

Kje in kdaj?

Od ponedeljka, 5. avgusta, do nedelje, 11. avgusta 2024 v CŠOD Medved, Medvedje Brdo 13, 1373 Rovte.

Za prevoz na tabor in nazaj poskrbite sami.

Vodja in mentorji

Vodja tabora je dr. Borut Jurčič Zlobec, dolgoletni zunanji sodelavec ZOTKS in član Astronomskega društva Javornik.

Mentorji skupin:

Osnove astronomije – mentor Darko Benzia

Merjenja in računske metode v astronomiji – mentor dr. Aleš Berkopec

Astrofotografija – mentorja Rajko Bizjak in Darko Benzia

Astrofizika – mentorja Andraž Seničar in dr. Borut Jurčič Zlobec

Kaj potrebujem?

Topla oblačila in obutev (za nočna opazovanja), oblačila za prosti čas, pribor za osebno higieno, kapo, zaščitno kremo za sonce, sončna očala, zaščito pred komarji, zdravstveno kartico ter osebni dokument.

Copate za v bivalne prostore.

Spalno vrečo in toplo podlogo za nočno opazovanje (npr. »armafleks«).

Prav tako ne pozabi na pisalni pribor, geotrikotnik, naglavno svetilko, rdečo svetilko in vrtljivo zvezdno karto, če jo imaš.

Rdeča svetilka: namesto nje raje uporabimo pametni telefon z aplikacijo, ki prižge na zaslonu le rdeče slikovne elemente. Ali pa uporabimo svetilko z rdečimi diodami LED. Rdeča svetloba namreč najmanj moti prilagojenost očesa na temo. Če se odločite za nakup, so primeri rdečih svetilk, ki jih uporabljajo astronomi, tukaj in tukaj.

Zaželeno je tudi, da s seboj prineseš kak glasbeni instrument ter zabavne igre.

S seboj imej tudi

Tisti, ki imate, s seboj vzemite tudi digitalni fotoaparat z izmenljivo optiko in trinožnik, teleskop s podstavkom in trinožnikom, prenosni računalnik, pametni telefon ali tablico.

Soorganizatorji in podporniki

Tabor poteka v soorganizaciji ZOTKS in ADJ.

Prijave

Prijave* sprejemamo do zasedbe mest oziroma najkasneje do 19. junija 2024. Prijave sprejemamo izključno prek spletnega prijavnega sistema, preko elektronske pošte niso možne niti prijave niti rezervacije mest. Navodila za prijavo in povezavo do prijavnega sistema najdete tukaj.

Ob prijavi je potrebno vplačati prostovoljni prispevek za udeležbo v višini 230,00 EUR na TR ZOTKS: SI56 6100 0000 5312 940 (Delavska hranilnica), sklic 00 050103 (Zveza za tehnično kulturo Slovenije, Zaloška 65, 1000 Ljubljana). S prispevki in drugimi finančnimi viri bomo pokrili nastanitev in prehrano za udeležence in mentorje, strokovno delo, gradiva, nezgodno zavarovanje ipd.

Če prijava ČAKA NA POTRDITEV ali je na ČAKALNEM SEZNAMU, prispevka ne plačujte, ampak počakajte na obvestilo, da je prijava sprejeta.

 

* V primeru sprememb pogojev izvajanja ali premajhnega števila udeležencev si organizator pridržuje pravico do spremembe programa ali višine prispevka oziroma odpovedi tabora.

 

Dodatne informacije

dobite na telefonski številki 01 25 13 727 oziroma e-naslovu tabori@zotks.si.