Preskoči na vsebino

Mobilne aplikacije pri pouku? Zakaj pa ne!

  • 03. 11. 2023 - 03. 11. 2023
  • Delavnica je primerna za učence, dijake in mentorje.
  • do 100 udeležencev
  • spletna predavanja

Vsebina

V času jesenskih počitnic za vas pripravljamo pestro dogajanje, saj ponovno organiziramo

Zotkine dneve odprtih vrat

Pripravljena imamo različna predavanja in delavnice, vse je povezano s temami, ki jih pokrivamo na Zotki in seveda zanimivo za učence, dijake, učitelje, mentorje in kogarkoli, ki jih zanimata naravoslovje in tehnika.

Eno od predavanj bo tudi “Uporaba mobilnih aplikacij pri raziskovanju in pouku

Že od malega nas učijo naj hodimo na okrog z odprtimi očmi. Pa to res počnemo? Kako dobro poznaš svojo bližnjo okolico, veš za kakšno res lepo stavbo, spomenik, drevo ali drevored, vodnjak, točko s katere imaš lep razgled, …? Ne, nisi edini/a! Obstajajo mobilne aplikacije za pametne telefone, ki nas z uporabo navajajo, da na sprehodu po mestnem in naravnem okolju bolj zavestno spremljamo neposredno okolico. In kaj je še najboljše, narejene so za potrebe izobraževanja. To pomeni, da jih lahko uporabimo tudi pri pouku.

Spletne povezave do nekaj izbranih mobilnih aplikacij najdeš nižje. Vsi vnosi v posamezno aplikacijo se zbirajo na skupnem zemljevidu. Ti so vidni vsakomur, ki ima spletni naslov zemljevida. Viden bo torej tudi tvoj vnos. Poglej ali je že kak vnos v tvojem domačem kraju in okolici. Pojdi s pametnim telefonom na teren in nas s svojim vnosom opozori na značilnost, posebnost, oviro, … v svojem kraju.

Preseneti svoje učitelje in sošolce ter katero izmed aplikacij skupaj preizkusite na terenu v svojem kraju. Poglejte vnose za svoj kraj in se pogovorite o njih. Ne sme nam biti vseeno kaj se dogaja v našem domačem okolju. Zato predlagajte spremembe, ureditve, rešitve, … Pošljite jih pristojnim institucijam in jih pozovite k ukrepanju. Postanite aktivni državljani. S skupnimi močmi lahko naredimo svoj kraj boljši, lepši, čistejši, prijaznejši, …

Lokalne znamenitosti in zanimivosti

Kraji, objekti, dejavnost, …, ki bi jih ponudili nedomačinom. Kategorije: naravne in kulturne znamenitosti/zanimivosti, drugo.

Aplikacija: https://goo.gl/5f4TET

Zemljevid z vnosi: https://arcg.is/098Pnv

Vodni viri

Slovenija je bogata z vodo in se ponaša z veliko pestrostjo različnih vodnih virov. Je tudi v tvoji bližini kakšen? Razišči ga in ga dodaj na skupno karto ter tako pomagaj pri širjenju zavesti o pomenu in nujnosti varovanja vodnih virov.

Aplikacija: https://arcg.is/0uXLmu

Zemljevid z vnosi: https://arcg.is/OPeS5

Tujerodne invazivne rastlinske vrste

Invazivne vrste so vse večji problem saj se zelo hitro razraščajo in širijo v okolju. Njihovo prepoznavanje pripomore k učinkoviti borbi in krepitvi zavesti. Pri njihovem prepoznavanju si pomagaj s katalogom pogostih invazivnih vrst.

Aplikacija: https://arcg.is/1GuCm1

Zemljevid z vnosi: https://arcg.is/0mHX1e0

Katalog izbranih invazivnih rastlin: http://bit.ly/2THUge3

Predlogi za boljši kraj

Skupaj ustvarimo naš kraj še boljši, kar je v dobro nas vseh.

Aplikacija: https://bit.ly/3gkF2xd

Zemljevid z vnosi: http://bit.ly/3OqdbYL

Ovire za gibalno prikrajšane

Že malenkosti (stopnica, pločnik, …) so lahko za gibalno prikrajšane pomembne.

Aplikacija:http://bit.ly/3TT19IM

Zemljevid z vnosi: http://bit.ly/3OsTC23

Najlepši razgledi v domači pokrajini

Skriti kotički, od koder je pogled na pokrajino res čudovit!

Aplikacija: http://bit.ly/3i3p8I5

Zemljevid z vnosi: http://bit.ly/3tJEPGV

Konfluence

Sprejmi izziv! Konfluence to točke križanja poldnevnikov in vzporednikov. Določili smo jih na 0 stopinj in 5 minut natančno. V Sloveniji je takih stičišč 343. Sprejmi izziv in s pomočjo GPS naprave ali pametnega telefona poišči katero izmed točk na zemljevidu ter jo obišči na terenu. Previdno na terenu!

Aplikacija: https://arcg.is/1re81P0

Zemljevid z vnosi: https://arcg.is/0O9

(v orodni vrstici zgoraj desno izberi ikono in odkljukaj sloj Konfluence 5′; kljukice pri ostalih slojih odstrani)

Več aplikacij

Poišči jih na spletni strani Uporabna geografija. Spremljaj stran, ustvarjamo in dodajamo nove mobilne aplikacije.

Galerija aplikacij: http://bit.ly/3EN41lY

Vodja in mentorji

Dr. Tatjana Kikec je diplomirala iz nemškega jezika in geografije na Pedagoški fakulteti Univerze v Mariboru. Podiplomski študij na Oddelku za geografijo na Filozofski fakulteti Univerze v Mariboru je zaključila z doktorsko disertacijo raziskave pojava suše v Pomurju. Njeni raziskovalni področji sta hidrogeografija in vključevanje informacijsko-komunikacijske tehnologije v izobraževanje. Poklicno se ukvarja z nadaljnjim izobraževanjem in usposabljanjem strokovnih delavcev v vzgoji in izobraževanju, svoje znanje pa kot vabljena predavateljica in izvajalka delavnic prenaša tudi na študente, dijake in učence. Vrsto let pa sodeluje tudi v strokovnih komisijah pri Zvezi za tehnično kulturo predvsem na področju geografije.

Prijave

Predavanje bo v petek, 3. novembra, 9.00 – 10.00

Celoten program in prijave so na POVEZAVI.