Preskoči na vsebino

Model Teslove tuljave – prikaz izdelave in eksperimenti

  • 03. 11. 2023 - 03. 11. 2023
  • Delavnica je primerna za učence, dijake in mentorje.
  • do 100 udeležencev
  • spletna delavnica

Vsebina

V času jesenskih počitnic za vas pripravljamo pestro dogajanje, saj ponovno organiziramo

Zotkine dneve odprtih vrat

Pripravljena imamo različna predavanja in delavnice, vse je povezano s temami, ki jih pokrivamo na Zotki in seveda zanimivo za učence, dijake, učitelje, mentorje in kogarkoli, ki jih zanimata naravoslovje in tehnika.

Ena od delavnic bo tudi “Model Teslove tuljave – prikaz izdelave in eksperimenti“.

Strele, ki med nevihtami z neverjetno lahkoto razparajo nebo, so zagotovo najosupljivejši in hkrati strah vzbujajoči naravni pojav. So eden izmed redkih naravnih virov energije, ki jih človeštvo (še) ne zna izkoriščati. Pri udaru strele se namreč v zelo kratkem času sprosti tako veliko energije, da je z današnjo tehnologijo preprosto ne moremo zajeti in shraniti za poznejšo uporabo. Če oziroma ko nam bo to končno uspelo, bomo lahko zaprli vse jedrske elektrarne na svetu.

Morda so podobne misli spodbudile tudi izumitelja Nikolo Tesla pri razvijanju naprav za brezžični prenos energije. Leta 1891 je zasnoval razmeroma preprosto napravo s transformatorjem, iskriščem in nihajnim krogom, ki je bila sposobna ustvariti neverjetno visoke napetosti (več milijonov voltov) s frekvenco nekaj sto kHz. Prizor delovanja Teslovega visokofrekvenčnega transformatorja je bil osupljiv. Iz antene so švigale prasketajoče strele podobno kot med hudo nevihto. Elektromagnetni valovi, ki so pri tem nastajali pa so dejansko omogočali brezžični prenos energije.

Teslov visokofrekvenčni transformator ali na kratko Teslova tuljava je čudovita, a tudi zelo nevarna naprava. Zato za raziskovanje skrivnosti visokofrekvenčnega elektromagnetnega valovanja uporabljamo manjše posodobljene modele. V delavnici si bomo ogledali izdelavo enega najpreprostejših modelov Teslove tuljave, ki omogoča varno izvajanje številnih eksperimentov.

Vodja in mentorji

Miha Zorec je avtor, prevajalec, urednik in predavatelj, ki deluje predvsem na področju naravoslovja, elektrotehnike in multimedije. Kot avtor raznovrstnih člankov z revijo TIM (ob krajših prekinitvah) sodeluje že od konca 80. let prejšnjega stoletja, izdal je več knjig (npr. Svetovni splet, Naravoslovna delavnica, Igre za bistre glave …), zadnja leta pa v okviru lastne založbe Knjigca deluje predvsem kot izvajalec izobraževalnih delavnic za pedagoške delavce.

Prijave

Delavnica bo v petek, 3. novembra, 10.30 – 11.30

Celoten program in prijave so na POVEZAVI.