Preskoči na vsebino

Poletna šola dekorativnega ustvarjanja 2024

  • 11. 08. 2024 - 17. 08. 2024
  • OŠ od 7. razreda dalje in dijaki
  • 15 udeležencev
  • Izvir reke Rižane, Pri bobrih

Vsebina

Poletna šola dekorativnega ustvarjanja po programu “Dekanske šole”, ki že leta deluje na slovenski obali. Dekanska šola je Akademija klasičnih dekorativnih umetnosti. Je mednarodna pedagoška, raziskovalna in kulturna institucija, ki se posveča predvsem ohranjanju in uveljavitvi dekorativne umetniške zapušcine. Mojster dekanske šole mora imeti sposobnost združiti vse tehnike posameznih disciplin v eno, povezovati tehnike z obdobjem in stilom, združiti mora sposobnost kamnoseka, tesarja, arhitekta in umetnika.

Komu je namenjena?

Vsem, ki vas zanima umetnost in radi ustvarjate z lastnimi rokami. Hitro izpolni preberite navodila in izpolnite prijavnico, da se mesta prej ne napolnijo. Vabljeni učenci 7., 8. in 9. razreda ter dijaki!

Kaj bomo delali?

Spoznavali bomo dekorativno umetnost, s katero se srečujemo v vsakdanjem življenju. Njen namen je okrasna funkcija s kombiniranjem različnih materijalov.

Spoznavali bomo različne tehnike, od oblikovanja kamna, keramike, stekla in lesa, do kiparskih mojstrovin, slikanja, stenskih poslikav itd. Na podlagi pridobljenega znanja z vseh različnih področij obliklovanja bomo širili svoje umetniško znanje in razvijali svojo ustvarjalnost ter širili svoje obzorje. Skupaj z mentorji bomo našli pot do udejanjanja svoje domišlije in premikali meje svojih zmožnosti.

Ustvarjali bomo unikatne izdelke in se cel teden družili v ustvarjalnem vzdušju. Osvojili bomo nekaj teoretičnih znanj, poudarek pa bo na praktičnem delu.

Okviren program:

  1. Izdelava mandal na različne načine – akvarel, pastel, akril, relief…
  2. “Reka Rižana” – slikanje na platno – za razstavo
  3. Izdelava nakita in drobnih izdelkov iz kamna (oblikovanje, barvanje)
  4. Izdelava galerijskega pulta
  5. Priprava razstave po končani poletni šoli v prostorih osnovne šole
  6. zaključni večer

Seveda bo tekom tedna čas tudi za zabavo in druženje. Če bo vroče, se bomo osvežili v Rižani, zato ne pozabi na kopalke in brisačo!

Kje in kdaj?

Od 11. do 17. avgusta 2024.

Spali bomo v šotorih v neposredni bližini delavnice, Bezovica 30a (poleg restavracije Placito Risano, ki smo jo prejšnja leta na poletnih šolah pomagali prenavljati). Potrebujete svojo rjuho in spalno vrečo (ali odejo).

Za prevoz na poletno šolo in nazaj poskrbite sami.

Vodja in mentorji

Delavnice bo vodil sodelavec ZOTKS, Ivo Kisovec, mojster Dekanske šole. Nekaj njegovih del si oglejte tukaj, vodil pa je tudi prenovo restavracije Placito Risano, poleg katere bmo bivali.

Sodelovali bodo tudi drugi strokovni sodelavci – umetniki.

Kaj potrebujem?

Rjuho in spalno vrečo oz. odejo, primerno obutev za delo v delavnici (zaprti čevlji), osebno garderobo in pribor za osebno higieno, pokrivalo in kremo za sončenje, manjši nahrbtnik, če bomo šli na izlet, plastenko za vodo. Dobrodošli so tudi glasbeni inštrument, športni rekviziti ali družabne igre po želji za prosti čas.

Če bo vroče, se bomo osvežili v Rižani, zato ne pozabi na kopalke in brisačo!

Prijave

Prijave* sprejemamo do zasedbe mest oziroma najkasneje do 31. julija 2024. Prijave sprejemamo izključno prek spletnega prijavnega sistema, preko elektronske pošte niso možne niti prijave niti rezervacije mest. Navodila za prijavo in povezavo do prijavnega sistema najdete tukaj.

Ob prijavi je potrebno vplačati prostovoljni prispevek za udeležbo v višini 200,00 EUR na TR ZOTKS: SI56 6100 0000 5312 940 (Delavska hranilnica), sklic 00 050102 (Zveza za tehnično kulturo Slovenije, Zaloška 65, 1000 Ljubljana). S prispevki in drugimi finančnimi viri bomo pokrili nastanitev in prehrano za udeležence in mentorje, strokovno delo, gradiva, nezgodno zavarovanje ipd.

Če prijava ČAKA NA POTRDITEV ali je na ČAKALNEM SEZNAMU, prispevka ne plačujte, ampak počakajte na obvestilo, da je prijava sprejeta.

 

* V primeru sprememb pogojev izvajanja ali premajhnega števila udeležencev si organizator pridržuje pravico do spremembe programa ali višine prispevka oziroma odpovedi tabora.

Dodatne informacije

dobite na telefonski številki 01 25 13 727 oziroma e-naslovu tabori@zotks.si.