Preskoči na vsebino

Uporaba računalnika in digitalnih orodij v naravoslovju

 • 05. 10. 2023 - 16. 11. 2023
 • Dijaki 2., 3. in 4. letnikov srednje šole
 • 10 udeležencev
 • Spletna srečanja

Vsebina

Delavnica za mlade s področja naravoslovja – uporaba računalnika in naprednih digitalnih orodij v naravoslovju, ki bo potekala preko spletnih srečanj. Delavnica je brezplačna in zajema 22 šolskih ur.

Delavnica je namenjena dijakom 2., 3. in 4. letnikov srednje šole. V okviru delavnice bomo pokazali, kako uporabiti prosto dostopno programsko opremo pri reševanju matematičnih, fizikalnih, naravoslovnih in ostalih nalog in problemov , kadar jih ne moremo ugnati zgolj s papirjem in svinčnikom.

Naši računalniki z ustrezno programsko opremo namreč lahko rešijo računske naloge, ki so včasih vzele ure ali dneve, v milisekundah. Delavnica je namenjena reševanju prav takih nalog, za katere bi včasih porabil več dni, sedaj pa jih lahko rešimo v manj kot dveh urah.

Udeležencem bomo predstavili enega od trenutno najbolj popularnih programskih jezikov (octave/matlab) v srenji digitalne pismenosti, ki je namenjen učenju matematike in naravoslovja. Naučili se bodo njegovih osnov in spoznali njegove posebnosti, ki so hkrati tudi prednosti. Nenazadnje pa se učili samostojne uporabe tega jezika in reševali praktične naloge.

Delavnica bo potekala ob četrtkih med 17.00 in 19.30, z vmesno kratko pavzo. Predvideni termini so: 5. 10., 12. 10., 19. 10., 26. 10., 9. 11. in 16. 11. + dodatni termin (dogovorili se bomo na delavnici).

Na programu bo tudi:

 • osnove (namestitev programske opreme, spremenljivke, funkcije, pisanje in branje datotek, risanje),
 • operacije z nizi števil (sile na utež, hitrosti po odbojih žoge, električno polje točkastih nabojev),
 • sistemi linearnih enačb (reševanje električnih vezij, stabilnost ravnovesja za sklopljen sistem),
 • nelinearne algebrske enačbe (nivo tekočine v kroglastem sodu, položaj Lagrangeevih točk),
 • kombinatorika in verjetnost (vlomilci v aferi Watergate, analiza rezultatov neponovljivega poskusa),
 • nelinearne diferencialne enačbe (poševni met z zračnim uporom, let rakete v težnostnem polju, zajci in lisice),
 • spletni bonton in podatkovna pismenost.

Vodja in mentorji

Delavnice bo vodil Dr. Aleš Berkopec, zunanji sodelavec ZOTKS. Po izobrazbi fizik, raziskovalno se ukvarja predvsem s strelami, zato je doktoriral na Fakulteti za elektrotehniko UL, kjer je 25 let deloval kot asistent. Za petindvajsetletno pedagoško delo na Fakulteti za elektrotehniko UL so se mu študentje oddolžili z Vidmarjevo nagrado. Napisal je knjigo Uporaba matematike z rešenimi primeri iz naravoslovja. V prostem času se ukvarja z astronomijo in glasbo.

Kaj potrebujem?

Udeleženci potrebujejo dostop do računalnika z nameščeno prosto dostopno programsko opremo octave/matlab ter delujočo internetno povezavo.

Soorganizatorji in podporniki

Izvedbo projekta v okviru Programa usposabljanj otrok in mladih za krepitev digitalnih kompetenc ter spodbujanje in promocijo naravoslovnih in tehniških poklicev, sofinancira Ministrstvo za digitalno preobrazbo.  

Prijave

Prijave sprejemamo do zasedbe mest oziroma najkasneje do 25. septembra 2023. Prijave sprejemamo izključno prek spletnega prijavnega sistema, prek elektronske pošte niso možne niti prijave niti rezervacije mest. Navodila za prijavo in povezavo do prijavnega sistema najdete tukaj.

Obdelovalec podatkov se zavezuje, da bo s prejetimi osebnimi podatki udeležencev ves čas ravnal v skladu z Zakonom o varstvu osebnih podatkov (ZVOP-2) in Splošno uredbo o varstvu podatkov in da se podatki zbirajo izključno za namene poročanja o izvedbi aktivnosti Ministrstvu za digitalno preobrazbo.

Dodatne informacije

Na telefonski številki 01 62 03 693 oziroma e-naslovu aljosa.seljak@zotks.si.

Podporniki