Preskoči na vsebino

Vesolje, ki me prevzema – kaj lahko opazimo ob opazovanju nočnega neba

  • 19. 02. 2024 - 26. 02. 2024
  • Predavanje je primerno za učence, dijake in mentorje
  • Spletno predavanje, do 100 udeležencev.

Vsebina

Jasna noč nas vabi, da se ozremo v nebo in ga opazujemo. V predavanju bomo prikazati nekaj značilnih ozvezdij, ki jih med počitnicami lahko opazimo: Orion, Dvojčka, Voznik, Bik … in zimski šesterokotnik. Prikazali bomo nekaj značilnih objektov, kot so npr. Andromedina galaksija in znamenita Orionova meglica M 42. Poudarek  razmišljanja bo na vabilu: pojdimo ven iz urbanih središč in se predajmo lepoti nočnega neba. Ob tem bomo opozorili, da profesorji z učenci in dijaki lahko posnamejo objekte globokega vesolja in ga raziskujejo, če se pridružijo slovenskemu projektu GoChile [to je slovenski teleskop v Chilu], ki ga vodi Univerza v Novi gorici in slovenska astronomska revija Spika.

Lani je minilo 550 let, od rojstva Nikolaja Kopernika (19. februar 1473) in je bilo njegovo leto, zato bomo spregovorili nekaj zanimivosti o njem, saj v Sloveniji hranimo dva originalna izvoda druge izdaje knjige O revoluciji nebesnih sfer (l. 1543).

Ob tem pa se bomo še dotaknili knjige Astronomija za gimnazije (Rasto Snoj, l. 2023), ki je lani izšla v založbi ZOTKS. Knjiga je sodoben učbenik, primeren za poglabljanje astronomije za vsakogar, in je nasledil po dvainpetdesetih letih učbenik Astronomija (Marjan Prosen, France Avsec 1971).

V predavanju bomo opozorili tudi na svetlobno onesnaženost.

Vodja in mentorji

Boris Kham, svetnik, prof. fizike, amaterski astronom

Svetnik profesor fizike Boris Kham je štirideset let poučeval fiziko na osnovni in srednji šoli ter matematiko na osnovni šoli.  Leta 2014 je dobil priznanje Društva matematikov, fizikov in astronomov Slovenije, l. 2011 pa Slomškovo priznanje društva Katoliških pedagogov Slovenije. Ob fiziki se je poglobil v metodiko in didaktiko astronomije, ki jo je vnašal v astronomske tabore in krožke na osnovni in srednji šoli. Piše strokovne in poljudne članke (več kot 100) o astronomiji in fiziki v revijah Fizika v šoli, Proteus, Obzornik za matematiko in fiziko, Vzgoja, slovenska astronomska revija Spika in Med nami. Dvaindvajset let ima vsak mesec na Radiu Ognjišče enourno oddajo Zanimivosti nočnega neba (Doživetja narave). V letu astronomije 2009 je organiziral dve odmevni razstavi v Narodni in univerzitetni knjižnici v Ljubljani Kopernik na Slovenskem in v Tehničnem muzeju Slovenije v Bistri Moje zvezdarne Pavel Kunaver, pionir slovenske amaterske astronomije.

Prijave

Predavanje bo v ponedeljek, 19. in 26. februarja, 9.00 – 10.00

Celoten program in prijave so na POVEZAVI.