Preskoči na vsebino

Tekmovanje v znanju IKT

Ključni datumi

Rok za prijavo ekip

Objava operativnih navodil

Tekmovanje ob 13:00

Lokacija tekmovanja

Fakulteta za elektrotehniko UL, Tržaška 25

Vsebina tekmovanja

Tekmovanje spodbuja mlade k raziskovanju perspektivnega področja informacijsko komunikacijskih tehnologij (IKT). Cilji tekmovanja so: širjenje in poglabljanje znanja iz področja omrežnih tehnologij in računalniških omrežij, povezovanje zainteresiranih mladih s fakultetami in gospodarskimi družbami, druženje ter razvijanje zdravega tekmovalnega duha. Tekmovanje organiziramo v sodelovanju z Laboratorijem za telekomunikacije Fakultete za elektrotehniko pri Univerzi v Ljubljani.

Vsebina tekmovanja

Vsebina tekmovanja so znanja iz omrežnih tehnologij. V to področje spadajo poznavanje:

 • osnovnih pojmov in konceptov računalniških omrežij
 • protokolov in standardov v omrežjih
 • protokolnih skladov (OSI in TCP/IP) in funkcionalnosti posameznih slojev
 • Ethernet protokola ter MAC naslavljanja
 • transportnega protokola TCP in UDP
 • protokol IP ter storitev na omrežnem sloju
 • osnovno rokovanje s protokoloma IPv4 in IPv6
 • načrtovanje, izračun in nastavljanje podomrežnih mask in naslovov IP
 • aplikativnega protokola in storitev
 • operacijskega sistema IOS ter osnovnih CLI ukazov
 • načrtovanje osnovnih omrežij z upoštevanjem konceptov varnosti

Pravila posameznih tekmovalnih panog

Kdo lahko tekmuje?

Tekmovanje je namenjeno vsem srednješolcem od 1. do 4. letnika. Tekmovalci se lahko prijavijo preko šol, mladinskih centrov in drugih organizacij. Prijavi se ekipa, ki šteje 3 tekmovalce. Sodelujeta največ 2 ekipi iz posamezne organizacije.

Način izvedbe tekmovanja.

Tekmovanje je virtualno. Za vse ekipe se naredi uvod v tekmovanje preko klepetalnice Hangouts, kjer tekmovalci tudi prejmejo navodila za tekmovanje. Vse ekipe rešujejo isti omrežni izziv. Čas za reševanje je omejen na največ 2 uri. Ekipa, ki v najkrajšem času predstavi rešitev, zmaga.

Ekipe se morajo prijaviti do ponedeljka, 11. 3. 2024, na naslov training@ltfe.org. Podatki, ki jih pošljete ob prijavi so:

 1. Naziv organizacije (šola, Cisco akademija ipd.)
 2. Ime ekipe (vsaka ekipa si izbere svoje ime)
 3. Ime in priimek vseh treh tekmovalcev
 4. Gmail naslov predstavnika ekipe in telefonska številka. Na navedenih kontaktih morajo biti dosegljivi na dan tekmovanja. Na ta gmail naslov bodo v petek, 15. 3. 2024 dobili prva operativna navodila za tekmovanje (navodila za nastavitve in testiranje povezave za multi-user instanco).

Tekmovanje bo v sredo, 20. 3. 2024 ob 13:00.

Prijavnina

Prijavnine NI.

Razglasitev rezultatov in nagrade

Podelitev priznanj in nagrad za vsa tekmovanja, razen za tekmovanji pod številko 1 in 9 (za ti dve tekmovanji bo podelitev takoj po koncu tekmovanja) bo na posebni prireditvi v juniju 2024. Natančen datum in lokacija prireditve bosta določena naknadno in objavljena na spletni strani ZOTKS. Vsi nagrajenci bodo pravočasno prejeli vabila za prireditev.

Najuspešnejši tekmovalci v posamezni skupini (razen za tekmovanji pod številko 1 in 9) prejmejo za nagrado brezplačno udeležbo na strokovni ekskurziji, ki jo bo organizirala ZOTKS v letu 2024.

Najboljši trije v posamezni skupini pod pogojem, da so dobitniki zlatega priznanja (razen za tekmovanji pod številko 1 in 9), prejmejo za nagrado brezplačno udeležbo na enem izmed taborov, ki jih bo organizirala ZOTKS v poletnih mesecih 2024.

Za najboljše iz posameznih tekmovanj bo ZOTKS zagotovila tudi druge nagrade, ki bodo odvisne od prispevkov partnerjev in sponzorjev.