Preskoči na vsebino

Novica /

Teleskop James Webb in Lagrangeeva točka L2

V času jesenskih počitnic za vas pripravljamo pestro dogajanje, saj ponovno organiziramo

Zotkine dneve odprtih vrat

Pripravljena imamo različna predavanja in delavnice, vse je povezano s temami, ki jih pokrivamo na Zotki in seveda zanimivo za učence, dijake, učitelje, mentorje in kogarkoli, ki jih zanimata naravoslovje in tehnika.

Eno od predavanj bo tudi “Teleskop James Webb in Lagrangeeva točka L2”.

Vesoljski teleskop James Webb se je leta 2021 uspešno namestil v Lagrangeevo točko L2 sistema Zemlja-Sonce, kjer bo po pričakovanjih deloval okrog deset let. V okviru predavanja bomo izračunali položaj te točke, kar vključuje izpeljavo ravnovesne enačbe in njeno rešitev.

Kot se bo izkazalo, si bomo do točne rešitve morali pomagati z računalnikom in ustrezno – prosto dostopno – programsko opremo. Predavanje je tudi vabilo na delavnice Uporaba računalnika na primerih iz naravoslovja, kjer bomo reševali podobne naloge in bodo na daljavo potekale predvidoma od sredine novembra dalje.

Dr. Aleš Berkopec je v osnovi fizik, raziskovalno se ukvarja predvsem s strelami, zato je doktoriral na Fakulteti za elektrotehniko. Je predsednik Astronomskega društva Javornik in Zotkin sodelavec, vodi delavnice s področja uporabne matematike in skupino Merjenja in računske metode v astronomiji na astronomskem taboru. Ukvarja se tudi z verjetnostjo in je objavil svoj algoritem, ki je veliko v uporabi (med drugim tudi dve citat objavi v reviji Nature).

Predavanje bo predvidoma v četrtek, 3. novembra, 12.00 – 13.00

Celoten program in prijave so na POVEZAVI.