Preskoči na vsebino

Novica /

Timovo tekmovanje s papirnatimi letalci dobro obiskano

Modelarstvo

Zveza za tehnično kulturo Slovenije in revija TIM sta uspešno organizirali 13. Timovo tekmovanje s papirnatimi letalci in modeli drsalcev F1N

Uredništvo revije za tehniško ustvarjalnost mladih TIM, ki deluje v sklopu ZOTKS, je v telovadnici Biotehniškega izobraževalnega centra v Ljubljani organiziralo 13. Timovo tekmovanja s papirnatimi letalci in modeli drsalcev F1N. Tekmovanja se je udeležilo skupno 43 tekmovalcev, od tega 30 osnovnošolcev in predšolskih otrok ter 13 mladostnikov in odraslih. Na tekmovanju s preprostimi papirnatimi letalci, zgibanimi iz enega lista pisarniškega papirja formata A4, je sodelovalo 30 osnovnošolcev in predšolskih otrok ter osem mladostnikov in odraslih, na tekmovanju z modeli drsalcev F1N – jadralnimi modeli za met iz roke, ki je letos prvič potekalo skladno s pravili Mednarodne letalske federacije FAI, pa 13 udeležencev. Slednji so nastopili v dveh starostnih kategorijah: osnovnošolcev je tekmovalo šest, mladostnikov in odraslih pa sedem.

Na tekmovanju s papirnatimi letalci so se udeleženci pomerili v treh kategorijah, in sicer v trajanju leta, kjer se je meril čas leta papirnatega letalca od vzleta do stika s tlemi, dolžini leta, kjer se je upoštevala preletena razdalja od štartne črte do nosa papirnatega letalca po pristanku na tla, ter v natančnosti pristajanja v cilj, kjer se je bilo treba čim bolj približati stožcu, ki je označeval cilj. V skupnem seštevku točkovanja vseh treh kategorij je zmagal Bor Miklavc, ki je zmagal tudi v kategoriji trajanja leta. Njegovo papirnato letalce je v seštevku treh poskusov letelo 16,83 sekunde. V drugi kategoriji, dolžini leta oziroma preleta, je bil najboljši Denis Jejčič s skupno dolžino letov 76,60 metra. V kategoriji natančnosti pristajanja se je najbolje odrezal Matic Černe. Njegovo letalce je bilo v seštevku treh metov od cilja oddaljeno le 1,41 metra. V posebni starostni skupini najmlajših (prva triada) je prvo mesto osvojila Maruša Jevnikar.

Organizator je izpeljal tudi tekmo s papirnatimi letalci v starostni kategoriji mladostnikov in odraslih, kjer je skupno zmago v trajanju leta, dolžini leta in natančnosti pristajanja v cilj, dosegel Darko Kovačević.

Nato je sledilo še tekmovanje z modeli drsalcev F1N, kjer je bilo tekmovalcem na voljo devet letov, za končno uvrstitev pa je štel seštevek trajanja treh najboljših letov vsakega tekmovalca. Tekmovalci so se pomerili v dveh kategorijah – osnovnošolci ter mladostniki in odrasli. V kategoriji osnovnošolcev je zmagal Gal Bajec, čigar drsalec je v seštevku treh poletov najdlje ostal v zraku, in sicer 56,87 sekunde. V kategoriji mladostnikov in odraslih pa je zmagal Marko Lemut z rezultatom 99,41 sekunde.

Tekmovanje, je tako kot že vsa leta doslej, izpeljala izkušena ekipa članov ARK Komarov, praktične nagrade pa so prispevali ZOTKS, založba Didakta iz Radovljice in trgovina MIBO modeli iz Logatca.

Rezultati:
papirnati letalci
modeli drsalcev F1N