Preskoči na vsebino

Novica /

V Trenti izveden delovni vikend mladih raziskovalcev

Po vzoru priprav, ki jih pri ZOTKS organiziramo in se jih naši mladi udeležijo pred sodelovanjem na mednarodnih olimpijadah iz znanj, smo pri ZOTKS z veliko zavzetostjo in skupaj s predanimi mentorji in zunanjimi sodelavci prvič izvedli tudi priprave oziroma delovni vikend za mlade raziskovalce. Vsi ti mladi so se s svojimi raziskovalnimi nalogami udeležili lanskega 56. Srečanja mladih raziskovalcev Slovenije (SMRS) in bili na podlagi rezultatov in nalog izbrani za sodelovanje na mednarodnih tekmovanjih in srečanjih mladih raziskovalcev, ki se jih bodo pod našim okriljem tekom letošnjega leta tudi udeležili.

Delovni vikend je potekal med 3. in 5. februarjem v apartmajih Na Logu v Trenti in tamkajšnjem Informacijsko izobraževalnem središču Triglavskega narodnega parka Dom Trenta. Udeležilo se ga je trinajst mladih raziskovalcev, za katere so mentorji Tim Prezelj, Matjaž Dlouhy in Matej Huš pripravili različne praktične delavnice in predavanja ter izzive, ki jih bodo čakali na tekmovanjih.

Mladi so prvi dan mentorjem predstavili svoje raziskovalne naloge s katerimi so sodelovali na SMRS. Drugi in tretji dan pa so se lotili izdelave in predstavitve plakata, ki ga je na tekmovanjih potrebno predstaviti, predstavitve sebe in projekta (elevator pitch), ki predstavlja ključni del pri sodniškem ocenjevanju. Prav tako so obdelali sodniška vprašanja, saj imajo sodniki o projektih številna vprašanja, ter koncept citiranja pri raziskovalnih nalogah in kako svojo nalogo »zapakirati« v uspešno zgodbo.

Letos so bile priprave mladih raziskovalcev še neobvezne, vendar se jih je kljub počitniškemu času udeležila večina udeležencev mednarodnih tekmovanj in srečanj. Z naslednjim šolskim letom bodo te priprave postale obvezne, če se bodo mladi želeli udeležiti mednarodnih tekmovanj. Na povezavi si lahko prebere Poziv za sodelovanje na mednarodnih tekmovanjih in srečanjih mladih raziskovalcev, ki je del razpisa SMRS.

Program srečanja:

Petek, 3. 2. 2023

20:00 Predstavitev raziskovalnih nalog

Sobota, 4. 2. 2023

9:00 Matej Huš: Kakšna je dobra predstavitev – povedati uspešno zgodbo
10:30 Matej Huš: Citiranje v raziskovalnem delu
11:30 Matjaž Dlouhy: Predstavitev raziskovalnega dela pred sodnikom
14:00 Tim Prezelj: Priprava predstavitve plakata
15:00 Matjaž Dlouhy: Kako pipraviti dobro kratko predstavitev (elevator pitch)
16:00 Tim Prezelj: Osnove obdelave podatkov in statistike
17:00 Matjaž Dlouhy: Delavnica priprave kratke predstavitve

Nedelja, 5. 2. 2023

9:00 Tim Prezelj: Delavnica priprave plakatov