Preskoči na vsebino

1. številka revije TIM 2021-2022

Izšla je 1. številka revije TIM v šolskem letu 2021/2022.

V njej najdete naslednje prispevke:

1          Uvodnik

2          Model trijambornice Vladar morij (1. del)

5          Začetniški model dvokrilnika iz vezane plošče

10       Izdelava kamnitega in opečnatega zidu iz lepenke

13       Starodobnik iz pločevine in lesa

18       Maketa ozkotirne železnice (1. del)

21       Model otroškega igrišča – gugalnica in tobogan

24       Butaj za kamišibaj (2. del)

28       Škatlica za lističe iz odpadnih gradiv

30       Opozorilnik čezmernega hrupa

33       Poskusi s površinsko napetostjo

34       Miselna reševanka iz žice

36       Ustvarjanje iz školjk, polžev, naplavin in kamenčkov

38       Recikliramo – kit in riba

40       Izdelki iz morskega stekla

44       Avokado nekoliko drugače

47       Nagradna uganka za bistre glave

Makete starih čebelnjakov

Iz vsebine

MODEL TRIJAMBORNICE VLADAR MORIJ (1. del)

Ladijsko maketarstvo oziroma gradnja natančnih pomanjšanih posnetkov pravih plovil izpred nekaj stoletij je po vsem svetu zelo razširjen konjiček, ki pa terja veliko znanja, izkušenj, potrpežljivosti, natančnosti, spretnosti, prostora, orodja in seveda časa. Zato je začetnika najbolje, da se najprej spoprime s preprostejšimi projekti, kot je v tem članku predstavljeni model trijambornice iz 17. stoletja, ki se zgleduje po znameniti angleški ladji Sovereign of the Seas (Gospodar morij) iz obdobja spopadov med pomorskima velesilama Anglijo in Nizozemsko. Ob njegovi izdelavi bo spoznal različna gradiva, osnovno orodje in pripomočke ter obdelovalne postopke, dobil pa bo tudi občutek, koliko truda, volje in časa je potrebnega, preden je tak model zgrajen.

ZAČETNIŠKI MODEL DVOKRILNIKA IZ VEZANE PLOŠČE

Pittsova letala so prevladovala v akrobatskih tekmovanjih v 60. in 70. letih prejšnjega stoletja, a so zelo priljubljena tudi dandanes, saj jih še vedno izdelujejo. Za vse, ki jih veseli delo z modelarsko rezljačo, in še posebno za tiste, ki ste letos postali naročniki revije TIM ter se prvič srečujete z gradnjo izdelkov iz vezane plošče, smo po prosto dostopnih spletnih virih pripravili načrt s podrobnimi navodili, po katerih je po vzoru pravih letal Pitts Special mogoče narediti preprost model dvokrilnika. Letalce je namenjeno predvsem nabiranju prvih modelarskih izkušenj in seveda okrasu – lahko ga postavite na polico ali s tanko ribiško vrvico obesite pod strop –, za igro pa zaradi svoje krhkosti ni primerno.

IZDELAVA KAMNITEGA IN OPEČNATEGA ZIDU IZ LEPENKE

Pri izdelavi dioram in vinjet moramo pogosto ponazoriti kak del kamnitega zidu, stene, škarpe, nadzidka, mostu, ograje ipd. Med več obstoječimi načini obstaja tudi en, pri katerem si pomagamo z običajno kartonsko embalažo za kokošja jajca. Ta tehnika je v članku opisana na primeru izdelave starih masivnih lesenih vhodnih vrat s kamnitim portalom v že precej zdelani zidani opečnati steni. Površina lepenke, iz katere je izdelana omenjena embalaža, je namreč ravno prav hrapava, da je z njo mogoče zelo natančno ponazoriti razbrazdano površino klesanih oziroma lomljenih kamnov in tudi zidakov.

STARODOBNIK IZ PLOČEVINE IN LESA

Model je izdelan iz pločevine debeline 0,5 mm. Najbolje je uporabiti aluminijasto, ki jo je najlažje obdelovati; a če se boste odločili nekaj manjših kosov izdelati iz bakrene in medeninaste, boste s tem lepo popestrili izdelek. Odlično se obnese tudi odpadna pločevina, ki jo lahko pridobite z razstavljanjem različnih odsluženih električnih naprav. Za hladilnik avtomobila je uporabljena mrežasta (perforirana) pločevino, s katero je bila zaščitena membrana zvočnika na starem radijskem aparatu. Kolesa so izdelana iz vezane plošče in pritrjena na medeninasto palico premera 4 mm. Poleg naštetega gradiva za izdelavo modela starodobnika potrebujete še aluminijaste slepe kovice premera 3,2 mm ter nekaj matic in vijakov M4 oziroma M5.

MAKETA OZKOTIRNE ŽELEZNICE (1. del)

Veliko mladih in tudi odraslih si želi imeti maketo male železnice, a po navadi je največja težava s pomanjkanjem zanjo primernega prostora. Vendar tudi za to obstaja rešitev – in ena izmed njih je ozkotirna železnica, pri kateri je tirni razmak 9 mm, vse drugo pa je izdelano v merilu 1 : 87. Ta sistem malih železnic, ki ga označujemo s H0e (beri: ha – nič – e), je v Evropi zelo razširjen, saj omogoča na majhni površini zgraditi maketo male železnice z možnostjo krajših voženj in dovolj razkošno okolico s pokrajino.

Naš projekt, ki bo v več nadaljevanjih podrobno predstavljen v tem letniku Tima, zahteva samo 130 × 53 cm površine.

MODEL OTROŠKEGA IGRIŠČA – GUGALNICA IN TOBOGAN

Dolgi poletni dnevi in toplo vreme vabijo otroke na otroška igrišča, kjer se lahko med drugim tudi gugajo ter spuščajo po toboganu. Za deževne dni, ko ni mogoče uporabljati pravih igral, pa vzgojitelj ali učitelj razrednega pouka lahko izdela takšna igrala v pomanjšanem merilu in k temu po možnosti pritegne tudi otroke. S kombiniranjem pobarvanih sladolednih palčk različnih dolžin je mogoče izdelati sorazmerno kompleksne izdelke. Glede na zahtevnost se učenci višjih razredov z njihovo gradnjo lahko spoprimejo tudi samostojno.

BUTAJ ZA KAMIŠIBAJ (2. del)

V 10. številki prejšnjega letnika Tima je bila podrobno prikazana izdelava butaja – zložljivega prenosnega lesenega odrčka, ki je izvorno namenjen priljubljeni japonski ulični obliki pripovedovanja zgodb ob slikah in ilustracijah, imenovani kamišibaj –, zdaj pa je na vrsti še opis izdelave rekvizitov. Naš izdelek zaradi svoje nekoliko prirejene zasnove namreč omogoča tudi uporabo izrezanih figur, kulis ter prstnih in senčnih lutk.

OPOZORILNIK ČEZMERNEGA HRUPA

Po definiciji je »hrup vsak zvok, ki vzbuja nemir, moti človeka pri delu in škoduje njegovemu zdravju ali počutju«, hrupno delovno okolje pa je »okolje, v katerem je prisoten škodljiv hrup«. Gotovo je že vsak med vami kdaj izkusil, da zelo glasni zvoki povzročijo nelagodje in celó bolečino. Hrupnost v svojem okolju, na primer v šoli ali delavnici, he mogoče meriti s posebnimi elektronskimi napravami, imenovanimi decibelmetri, za protihrupno zaščito pa lahko sami poskrbimo tudi tako, da izdelamo preprost javljalnik, ki nas bo opozoril na presežene mejne vrednosti hrupa v prostoru.

MISELNA REŠEVANKA IZ ŽICE

V lanskem letniku Tima smo predstavili nekaj miselnih reševank iz kombinacije masivnega lesa oziroma sladolednih palčk ter vrvic, tokrat pa je na vrsti zelo razširjena in priljubljena reševanka iz žice, ki jo na spletu (v različnih izvedbah) najdete pod geslom heartbreaker. Z njeno izdelavo lahko uporabite žico različnih materialov in debeline 1,5–1,8 mm. Najlažje dosegljivi in najcenejši sta pocinkana in bakrena (v obliki izoliranih kablov za električne napeljave), obstajajo pa tudi medeninasta, srebrna, kromirana ter žice različnih barv, ki se uporabljajo na primer za izdelavo nakita in jih prodajajo v hobijskih trgovinah.

RECIKLIRAMO – KIT IN RIBA

Iz odpadne plastične embalaže je z nekaj spretnosti mogoče narediti marsikaj – med drugim tudi požrešnega kita z ribo. Najmlajši se bodo gotovo razveselili te prikupne igrače, s katero si bodo lahko krajšali čas in urili svojo spretnost. Igra poteka tako, da otrok prime plastenko za pokrovček ter s premikanjem roke zaniha ribo na koncu vrvice naprej in nazaj. Naposled jo s hitrim gibom roke prestreže, da konča v zevajočem kitovem žrelu. Naloga je nekoliko lažja, če ribico obtežimo s kamenčkom ali čim drugim.

IZDELKI IZ MORSKEGA STEKLA

Morda so se med lupinami školjk in polžkov ter posebno lepimi kamenčki različnih oblik in vzorcev, ki ste jih med letošnjimi počitnicami nabrali na obali ali med potapljanjem, znašli tudi raznobarvni koščki morskega stekla. Gre za različno velike ostanke steklene embalaže na morskem obrežju, ki sta jim sol in fin pesek, ki ga morski valovi nenehno premikajo sem ter tja, sčasoma tako obrusili ploskve ter seveda tudi vse ostre robove, da so postali precej podobni nekaterim poldragim oziroma dragim kamnom. Najbrž niste vedeli, da iz njih lahko izdelate nakit in različno okrasje. Možnosti njihovega kombiniranja z drugimi gradivi je nešteto, zato bodo izdelki odvisni predvsem od vaše iznajdljivost in ročnih spretnosti.

AVOKADO NEKOLIKO DRUGAČE

Avokado se je v zadnjih letih dobesedno izstrelil v sam vrh najbolj priljubljenih superživil. Ta zeleni sadež hruškaste oblike uživa vse več pozornosti ljudi po vsem svetu, saj je njegovo neobičajno meso z mehko, kremasto teksturo zelo primerno za pripravo različnih namazov, ki ne vsebujejo nezdravih maščob. A ker TIM ni kuharska revija, bomo pozornost raje posvetili veliki kroglasti koščici, ki jo v svoji sredini skriva avokado. Če nas privlačijo nenavadne rastline in bi želeli v svojem domu opazovati razvoj mladega tropskega drevesa, potem nič ne more biti primernejše kot prav avokadovec. Za povrhu pa je iz osušene avokadove koščice mogoče izdelati tudi nevsakdanji nakit.