Preskoči na vsebino

1. številka revije Tim 2022-23

Vsebinsko kazalo

1
Uvodnik
2
6. svetovno prvenstvo v metanju papirnatih letal – RED BULL PAPER WINGS SALZBURG 2022
5
Ploščati repati papirnati zmaj
10
Sapica – začetniški model jadrnice razreda RG 65 (1. del)
14
Maketa ozkotirne železnice (11. del)
18
Model polpriklopnika iz masivnega lesa
22
Ventus – dvoranski prosto leteči model kategorije F1N
28
Vozilo na zračni pogon
32
Sestavljivi kuhinjski podstavki
35
Namizni studio za fotografiranje majhnih predmetov
36
Fizikalni trik z zobotrebci
40
Jesenski venček iz naravnih gradiv
42
Vaza iz mavca
44
Lesen stenski obešalnik v obliki ribe
47
Nagradna uganka za bistre glave
Onager – antična oblegovalna naprava

Iz vsebine

Red Bull paper wings Salzburg 2022

Od zadnjega svetovnega prvenstva v metanju papirnatih letal pod pokroviteljstvom podjetja Red Bull so minila tri leta. Letošnje je bilo že šesto po vrsti in je trajalo od 12. do 14. maja. Ta dogodek vedno poteka v znamenitem Hangarju 7 salzburškega letališča. Letos sta bila dosežena dva nova svetovna rekorda v metanju papirnatih letal: 61,11 m in 16,39 s.

Ploščati repati papirnati zmaj

V članku predstavljeni model zmaja je preprost za izdelavo. Podrobnemu opisu gradnje je dodanih tudi nekaj napotkov za spuščanje in uravnovešanje zmaja, ki zlasti začetnikom lahko povzročata preglavice. A prav v takih primerih se je z vztrajnostjo ter poznavanjem vremenskih in fizikalnih osnov mogoče največ naučiti.

Sapica – začetniški model jadrnice razreda RG 65 (1. del)

Modelarji so svoje modele dolgo sestavljali iz »klasičnih« gradiv, kot so vezana plošča, smrekove letvice in furnir oziroma balza. A tehnološki razvoj je prinesel nove materiale, kot je na primer stirodur ali ekstrudirani polistiren (XPS), ki se je kmalu izkazal kot zelo primeren tudi v modelarstvu. Njegove dobre lastnosti so izkoriščene tudi pri gradnji modela jadrnice, ki je poceni in se ga lahko lotijo tudi tisti, ki še nimajo izkušenj z gradnjo ladijskih modelov. Poleg tega je za izdelavo potrebno le najbolj osnovno orodje.

Maketa ozkotirne železnice (11. del)

Lokomotivska lopa je objekt, namenjen spravilu lokomotiv, kadar te ne opravljajo vlečne službe na progah, v njem pa potekajo tudi vzdrževalna dela ter popravila lokomotiv in vagonov. V preteklosti so takšne zgradbe imenovali remize. Čeprav so lahko iz raznovrstnega materiala, se v okolje kamnoloma na naši maketi najbolje poda lesena, katere izdelava je opisana v tem članku.

Model polpriklopnika iz masivnega lesa

V cestnem prometu lahko vidimo različna motorna vozila, ki so po velikosti in obliki prirejena prevozu različnega blaga oziroma tovora. Največja med njimi so polpriklopniki. Model takšnega vozila iz masivnega lesa lahko izdelamo po priloženih risbah ter ob pomoči navodil in fotografij. Izdelek nima veliko sestavnih delov, pa tudi sicer je zasnovan tako, da se z njegovo izdelavo lahko spoprimejo vsi tisti, ki si šele nabirajo izkušnje na področju modelarstva in obdelave lesa z električnim orodjem.

Ventus – dvoranski prosto leteči model kategorije F1N

Namen pričujočega članka je predstaviti gradnjo prosto letečega modela kategorije F1N – tekmovanja v tej kategoriji potekajo v dvoranah višine do 8 m –, ki je zelo primeren za nabiranje prvih tekmovalnih izkušenj. Za njegovo izdelavo bomo potrebovali nekaj osnovnega in potrošnega materiala, ki ga je mogoče kupiti v skoraj vsaki modelarski trgovini.

Vozilo na zračni pogon

V prispevku je prikazan načrt za izdelavo vozila, ki ga poganja piš zraka iz napihnjenega balona. Projekt je preprost; primeren je za učence 8. razredov pri obravnavi obdelave kovin. Primeren je tudi kot učilo pri preskušanju zakonitosti 3. Newtonovega zakona pri urah fizike. Prav tako je zanimiv za praktičen prikaz pretvorbe energij iz prožnostne energije balona v kinetično energijo vozila.

Sestavljivi kuhinjski podstavki

Na oddelkih z gospodinjskimi potrebščinami v nakupovalnih središčih in na tržnicah je pri prodajalcih suhe robe naprodaj veliko lesenih izdelkov, kot so deske za rezanje, pladnji in krožniki. Običajno so okrogli ali oglati in včasih opremljeni še z ročajem, izvedbe ovalne ali še kakšne drugačne oblike pa so precej redkejše. Če bi torej v domačem gospodinjstvu želeli imeti kak tovrstni pripomoček, ki bi učinkovito služil svojemu namenu, ob tem pa bi bil še nekaj posebnega na pogled, je najbolje, da ga izdelate sami.

Namizni studio za fotografiranje majhnih predmetov

Ena od stvari, ki so potrebne za dobro fotografijo, je primerna osvetlitev. To še zlasti velja za zaprte prostore in za slikanje majhnih predmetov, pri katerih želimo zabeležiti čim več podrobnosti. Poklicni fotografi si pri tem pomagajo s posebno opremo, ki ni ravno poceni, za domače potrebe pa zadostuje mali namizni studio v obliki škatle (angl. lightbox), ki si ga lahko iz izdelamo sami iz plošč kapa in LED-traku.

Fizikalni trik z zobotrebci

Gre za opis izvedbe trika s petimi prelomljenimi zobotrebci na sredini krožnika, ki se ob nekaj dodanih kapljicah vode iz oblike suhljate morske zvezde spremenijo v zajetno petkrako zvezdo.

Jesenski venček iz naravnih gradiv

Čeprav venčke najpogosteje vidimo v adventnem času, torej pozimi, tudi jesen ponuja obilico plodov in drugih naravnih gradiv, iz katerih je mogoče izdelati venček, ki je uporaben kot dekoracija na mizi ali celo kot ambientalna osvetlitev.

Vaza iz mavca

Izpraznjeno plastično embalažo in pločevinke po navadi zavržemo. Vendar pa jih z nekaj domišljije ter spretnosti lahko spremenimo v lepe in uporabne izdelke, kot je na primer vaza.

Lesen stenski obešalnik v obliki ribe

Da bi spomini na prijetne sončne dneve še dolgo ostali živi, si nekaj poletnega vzdušja v svojem bivalnem okolju lahko pričaramo z izdelavo izvirnega in uporabnega lesenega stenskega obešalnika v obliki ribe. Namestimo ga lahko kamor koli, saj tovrstnih pripomočkov v stanovanju nikoli ni dovolj. Njegova izdelava je razmeroma preprosta, zahteva le nekaj potrpljenja in natančnosti pri delu.