Preskoči na vsebino

10. številka revije Tim 2021-2022

Izšla je 10. številka revije TIM v šolskem letu 2021/2022.

V njej najdete naslednje prispevke:

Vsebinsko kazalo

1    Uvodnik
2    Rex – Sic transit gloria mundi
5    Vektron – RV-model jadralnega letala s pomožnim motorjem
10    Timotej – prosto leteči model kategorije F1H (4. del)
15    Maketa ozkotirne železnice (10. del)
18    Odlagalnik za sekundna lepila
20    Začetniški model jadrnice Ponirek
26    Vrtni domino
30    Model avtodvigala
33    Ročna svetilka na magnetno energijo
36    Lovilnik sanj
40    Ustvarjamo z barvami za tekstil
42    Izdelava mavčnih odtisov rastlin
47    Nagradna uganka za bistre glave
Grški ogenj – izginula tehnološka novotarija

Iz vsebine

REX – SIC TRANSIT GLORIA MUNDI

Supermoderna čezoceanka Rex je bila izdelana na začetku 30. let prejšnjega stoletja. Bila je skoraj popolnoma enako dolga kot Titanik (268 m). Na veliko je plula med Genovo in New Yorkom – pozneje tudi na drugih relacijah – ter nazadnje našla svoj zadnji dom v naših vodah v bližini Izole. Slovenski maketar in modelar Miran Bolha je izdelal maketo Rexa v merilu 1 : 144. Za njeno gradnjo je od julija 2018 do januarja 2022 porabil 1980 ur. Dolžina te mojstrovine je kar 189 cm, širina 24,5 cm in višina (skupaj s podstavkom) 58 cm, tehta pa 29 kg (prav tako skupaj s podstavkom).

VEKTRON – RV-MODEL JADRALNEGA LETALA S POMOŽNIM ELEKTROMOTORJEM

Gradnja Vektrona je primerna za izkušenega modelarja, saj zahteva nekaj prijemov in tehnik, ki jih začetniški graditelj (še) ne obvlada. Prototip poganja brezkrtačni elektromotor dimenzij 2524 s potisnim propelerjem 6×3, za krmiljenje je uporabljen 25-amperski regulator hitrosti in za napajanje LiPo-akumulator 3S 1800 mAh. Profil krila Goe602 modelu omogoča dobre jadralne lastnosti, zložljivi propeler pa zelo pomaga v jadralni fazi letenja. Za upravljanje je potrebna 3-kanalna RV-naprava.

TIMOTEJ – PROSTO LETEČI MODEL KATEGORIJE F1H

S četrtim nadaljevanjem, v katerem so opisani namestitev vlečne kljuke, pritrditev krila, repa in kabine, uravnoteženje modela ter obvezni postopki pred vsakim poletom, se končuje serija, v kateri je bila podrobno opisana gradnja letalskega modela, ki se po velikosti uvršča v tekmovalno kategorijo F1H. Gre za modele s skupno projicirano površino krila in repa 18 dm2 in minimalno maso 220 g. Preprosta pravokotna oblika krila in višinskega repa ter že velikokrat preskušeni aeroprofil Clark Y z ravnim dnom zahtevata manj šablon za izdelavo reber, zato je model primeren tudi za začetnike, ki bodo ob njegovem nastajanju urili ročne spretnosti, potrpljenje in natančnost pri obdelavi gradiv.

MAKETA OZKOTIRNE ŽELEZNICE (10. DEL)

Ljubitelji malih železnic lahko po podrobnih navodilih, objavljenih v 10. nadaljevanju serije o gradnji makete ozkotirne železnice v merilu H0e, izdelajo vrtiček z vrtno lopo in z njima obogatijo videz svoje makete. Avtor prispevkov bo z opisi izdelave posameznih objektov in dodatkov nadaljeval tudi v prihodnjem letniku Tima.

ODLAGALNIK ZA SEKUNDNA LEPILA

Lepljenje je v modelarstvu in maketarstvu eden izmed glavnih tehnoloških postopkov, zato bodo marsikomu prišla prav navodila, kako izdelati odlagalnik za sekundna lepila. Ta učinkovito preprečuje prevračanje plastenk z lepilom ter škodo, ki ob tem lahko nastane na modelu, delovni površini, obleki, rokah in še kje.

MODEL ZAČETNIŠKE JADRNICE PONIREK

Ker poleti več časa preživimo ob vodi, se bo gotovo marsikdo lotil gradnje modela jadrnice Ponirek, ki je kot nalašč za spuščanje na jezerih in ribnikih ter nabiranje prvih brodomodelarskih izkušenj. Njegova izdelava je zaradi ravnih bokov zelo preprosta in hitra, plovne lastnosti pa glede na nekoliko neobičajno obliko trupa povsem sprejemljive.

VRTNI DOMINO

Poleti lahko prijatelje povabite na partijo vrtnega domina – precej nevsakdanje različice te priljubljene družabne igre s preprostimi pravili in predvsem z razmeroma nezahtevnimi rekviziti, ki jih potrebujemo za njeno izvajanje. Ker pa smo vsi vajeni majhnih črnih ploščic z belimi pikami, bodo petkrat večje deščice sijočih barv deležne še toliko večje pozornosti. Projekt sam po sebi ni zahteven za izdelavo niti drag. Terja le nekaj izkušenj z uporabo električnega orodja za obdelavo lesa in seveda natančnosti.

MODEL AVTODVIGALA

Čeprav je znani slovenski modelar in maketar Tone Pavlovčič ta izdelek skonstruiral že pred dobrimi petimi desetletji, še vedno navdušuje s svojo izredno domiselno konstrukcijo, preprosto izdelavo in funkcionalnostjo, saj je njegova dvižna roka gibljiva v vseh smereh. Izdelka seveda ni mogoče primerjati s podobnimi igračami iz plastike, ki jih lahko dandanes kupimo v trgovini, vendar pa bo vsak, ki se bo lotil njegove gradnje, ob koncu dela za svoj trud poplačan z lepim modelom, na katerega bo upravičeno ponosen.

ROČNA SVETILKA NA MAGNETNO ENERGIJO

Med preživljanjem prostega časa v naravi vam bo prišla prav ročna svetilka brez baterij. Čeprav je slišati neverjetno, je vendarle res. Za svoje delovanje namreč izkorišča premike magneta skozi navitje tuljave, pri čemer nastaja inducirana napetost. Ta se izkorišča za polnjenje elektrolitskega kondenzatorja, ki prek preprostega elektronskega vezja napaja LED-diodo.

LOVILNIK SANJ

Lovilnike sanj so prvotno izdelovale indijanske matere, da bi s tem zaščitile svoje otroke in družino, saj prestrezajo slabo energijo ter jo spreminjajo v pozitivno. Prvotno so bili izdelani na obroču iz vrbovih vej ali tankih korenin različnih rastlin, v katerega so vpletli vlakna zelišč in vse skupaj okrasili z raznovrstnimi drobnimi predmeti, kroglicami in peresi. Ne glede na to, ali verjamete v učinkovitost lovilnika sanj ali ne, ga vseeno lahko izdelate, saj ni zanimiv okras samo v spalnici, ampak tudi kje drugje v stanovanju ali celo na vrtu.

USTVARJAMO Z BARVAMI ZA TEKSTIL

Nakupovalne vrečke iz blaga niso nobena novost, saj so jih uporabljale že naše babice. Za daljši čas smo podlegli modi plastičnih vrečk, toda zdaj se spet vračamo k takim iz naravnih materialov. Da bi bila naša vrečka nekaj posebnega in bi jo še raje uporabljali, jo lahko okrasimo na različne načine. Dva od teh sta predstavljena v tem Timu.

IZDELAVA MAVČNIH ODTISOV RASTLIN

Fosili (ali tudi okamnine, petrefakti oziroma paleontološki fosilni zapisi) so ostanki organizmov, ki so se v posebnih okoliščinah ohranili v naravi. Prave fosile ustrezno opremljeni iščemo v naravi, mavčne odtise rastlin, školjk ipd. pa je mogoče izdelati tudi doma. Uporabni so kot zanimiv okras ali izvirno darilo.