Preskoči na vsebino

10. številka revije Tim 2022-2023

1          Uvodnik

2          Začetniški RV-model letala Oglatek (3. del)

4          Model bojne ladje

8          Perhavčev vezani brezmotorni model

12       Škatlasti zmaj

16       Preprost viseči počivalnik brez šivanja

19       Stolček iz stiropora

22       Darilo za prvošolčka

26       Avtomobilček na propeler

29       Mali ribič

34       Model elektromotorja

36       Odpiranje vrat z mobilnim telefonom

38       Izdelava vrečk za posušeno sivko

40       Cekar za poletne dogodivščine

44       Okrašeni kamni

45       Letno abecedno vsebinsko kazalo TIM 2022/2023

47       Nagradna uganka za bistre glave

Cicka – ali kako po jeklenici prečkati Savo

Iz vsebine

Začetniški RV-model letala Oglatek (3. del)

V zadnjem nadaljevanju so predstavljene povezave servomotorjev s krmilni površinami, vgradnja elektronike v letalo in njegova priprava na prvi polet.

Model bojne ladje

Model bojne ladje iz lesa lahko kot okras postavite na polico, če pa ga vsaj dvakrat polakirate oziroma pobarvate z zaščitno barvo za les, se je z njim mogoče igrati tudi v vodi. Projekt ni zahteven za izdelavo, zanj boste porabili le malo časa in stal vas ne bo skoraj nič – kljub temu pa vam bo brez dvoma prijetno popestril počitniške dni.

Perhavčev vezani brezmotorni model

Ta letalski model je nastal po izvirnem načrtu v knjižici z naslovom Osnove letalskega modelarstva, ki jo je leta 1983 napisal znani slovenski letalski strokovnjak inž. Jože Perhavc. Posebnost vezanih modelov je v tem, da jih ne krmilimo s pomočjo elektronike, ampak z ročko in nanjo privezanih dveh vrvic.

Škatlasti zmaj

Značilnost škatlastih zmajev je, da so izredno stabilni in se zelo dobro dvigajo. Ime so dobili po obliki, ki spominja na škatlo. Spadajo v skupino t. i. celičnih zmajev, ki so sestavljeni iz več enot škatlastih zmajev. Višinske rekorde poletov so dosegli prav z velikimi škatlastimi zmaji.

Preprost viseči počivalnik brez šivanja

Lahko bi rekli, da je viseči počivalnik sinonim za prijetno počutje in sprostitev v počitniških dneh. V trgovinah prodajajo počivalnike različnih oblik in izvedb, vendar si ga lahko hitro izdelamo tudi sami – in to celo brez šivanja. Postavimo ga v le nekaj minutah, zložen pa zavzema zelo malo prostora in ga lahko brez težav prenašamo s seboj.

Stolček iz stiropora

Tokrat vam predstavljamo čisto preprost stolček, sestavljen iz vsega treh pravokotnih kosov 5 cm debelega polistirena, kakršnega v gradbeništvu uporabljajo za toplotno izolacijo objektov. Kljub temu je trden in stabilen ter brez težav vzdrži tudi težo starejšega otroka – vendar pa mora stati na trdnih in ravnih tleh, zato ga ni priporočljivo uporabljati na travi, pesku ipd.

Darilo za prvošolčka

Prvi dan septembra bo prag prvega razreda osnovne šole prvič prestopilo okrog 22.000 otrok. Ne glede na to, da se jih veliko tega dneva veseli že zdaj, nekateri pa ga pričakujejo s tesnobo, bodo vsi veseli presenečenja, ki jim ga boste pripravili s pisano kartonsko škatlo v obliki svinčnika, v katero boste spravili sladkarije, barvice in druge pisalne potrebščine, igračko, ruto ali kakšno drugo malenkost.

Avtomobilček na propeler

Za pogon tega nenavadnega vozilca, sestavljenega iz odpadnih gradiv, bomo uporabili energijo, skrito v naviti elastiki. Vrteči se propeler ustvarja zračni tok, pri čemer se pojavi nasprotno usmerjena sila, ki deluje na propeler, pritrjen na avtomobilček. Ta se zato začne premikati.

Mali ribič

Za letošnjo poletno številko Tima smo pripravili navodila, kako iz vezane plošče izdelati silhueto dečka, ki sedi na bregu in preskuša ribiško srečo. Na izbiro sta dve različici istega motiva, ki sta preprosti za izdelavo in zato primerni tudi za začetnike.

Model elektromotorja

V prejšnji številki Tima smo spoznali homopolarni elektromotor, zdaj pa je na vrsti nekoliko zahtevnejša različica, ki je korak bližje sodobnim enosmernim elektromotorjem.

Odpiranje vrat z mobilnim telefonom

Odpiranje vhodnih ali garažnih vrat s pametnim telefonom je izredno uporabna rešitev problema, povezanega z iskanjem ključev. Napravico, ki jo lahko izdelamo sami, sestavljajo elektromagnetna ključavnica, mikrokrmilnik s spletno povezavo, relejni modul in napajalnik.

Izdelava vrečk za posušeno sivko

Sivka ali lavanda je zelo znana in priljubljena trajnica, ki izvira iz Sredozemlja, danes pa jo gojijo po vsem svetu. Odlikujejo jo številne možnosti uporabe. Suhe cvetove je treba pred nadaljnjo uporabo primerno zapakirati – na primer v vrečke raznovrstnih oblik, ki jih lahko izdelate sami.

Cekar za poletne dogodivščine

Predmetom, ki ne služijo več svojemu namenu in nam doma delajo napoto, z nekaj spretnosti in iznajdljivosti pri njihovi predelavi lahko zagotovimo novo oziroma drugačno uporabnost in posodobljen videz. Tako je na primer iz odslužene plastične posode (kanistra) mogoče izdelate ličen cekar, ki vam bo gotovo zelo dolgo in uspešno služil, saj je vsestransko uporaben.

Okrašeni kamni

Barvanje ploščatih kamnov je zelo zabavna in ustvarjalna dejavnost, ki prinaša veliko sprostitve in zadovoljstva. Ne glede na to, ali jih boste uporabili kot dekoracijo v svojem domu ali jih komu podarili, bodo gotovo privabili pozornost in ustvarili edinstveno vzdušje.