Preskoči na vsebino

10. številka revije Tim 2023-2024

Vsebinsko kazalo

1
Uvodnik
2
Model tovornjaka hladilnika
6
Model piratske ladje Črni biser iz valovitega kartona (2. del)
10
Ideje za železniško maketo (10. del)
14
Novo rojstvo modelov priljubljenih fičkov
18
Model helikopterja iz sladolednih palčk
21
Zabojček za opremo mojstra žara
24
Namizno držalo za ključe v obliki kaktusa
26
Koliko kapljic vode gre na kovanec za 10 centov?
28
Ladjica na magnetni hidrodinamični pogon
31
Obesek iz epoksidne smole
34
Preprosti pahljači za vroče dni
38
Ribolov za najmlajše
40
Izdelava pletenic s pletilnimi vilicami
45
Letno abecedno vsebinsko kazalo TIM 2023–2024
47
Nagradna uganka za bistre glave – Prelomljeni bambus
Timov objektiv – Joshua Slocum – prvi človek, ki je sam obplul svet

Iz vsebine

MODEL TOVORNJAKA HLADILNIKA

Tovornjaki hladilniki so nepogrešljiv del sodobne logistike ter zagotavljajo varno prevozno okolje za pokvarljive in temperaturno občutljive tovore. Od drugih tovornih vozil se razlikujejo po velikem oglatem in dobro izoliranem tovornem prostoru ter hladilnem sistemu, običajno nameščenem nad voznikovo kabino. Model iz vezane plošče je kot nalašč za manj izkušene modelarje, saj zahteva samo osnovno modelarsko orodje, vse potrebno gradivo pa je lahko dostopno.

MODEL PIRATSKE LADJE ČRNI BISER IZ VALOVITEGA KARTONA (2. DEL)

V drugem nadaljevanju sta opisana izdelava podstavka, jamborov in jader ter barvanje modela. Pri pogledu na izdelani model z razdalje skoraj ni mogoče ugotoviti, da je v celoti narejen iz običajnih škatel od pic. To je samo dokaz več, kako zelo uporaben je valoviti karton ter kako je iz njega z nekaj spretnosti, ustvarjalnega duha in domišljije mogoče narediti čudovite izdelke.

IDEJE ZA ŽELEZNIŠKO MAKETO (10. DEL)

Veliko železniških postaj je opremljenih z vsaj enim tirom, kjer začasno stojijo lokomotive oziroma jih tam oskrbijo z gorivom (dizelske lokomotive), premogom in vodo (parne lokomotive) ali peskom, nekateri posebni tiri pa omogočajo tudi obračanje lokomotiv. V članku sta opisana gradnja takšne preproste lokomotivske okretnice in ureditev njene okolice.

NOVO ROJSTVO MODELOV PRILJUBLJENIH FIČKOV

V drugi polovici prejšnjega stoletja je bil osebni avtomobil zastava 750, ki se ga je prijel vzdevek »fičo«, simbol takratne jugoslovanske avtomobilske industrije, predvsem kot vozilo za množični trg. Zbirateljem pomanjšanih različic avtomobilov so na voljo štiri različice: rumena, bela, belo-modra in dirkalna zastava 750.

MODEL HELIKOPTERJA IZ SLADOLEDNIH PALČK

Iz palčk od sladoleda je z nekaj spretnosti in domiselnosti mogoče izdelati marsikaj, med drugim tudi preprost model helikopterja, ki mu bodo kos celo popolni začetniki.

ZABOJČEK ZA OPREMO MOJSTRA ŽARA

Če ste tudi vi eden izmed številnih privržencev peke na žaru in že imate nekaj izkušenj z uporabo električnega orodja za obdelavo lesa, si po objavljenih navodilih lahko naredite zabojček, v katerem boste imeli vedno pregledno spravljenih večino osnovnih pripomočkov za uspešno izvajanje te zelo priljubljene poletne dejavnosti.

NAMIZNO DRŽALO ZA KLJUČE V OBLIKI KAKTUSA

Vse tistim, ki radi založite ključe, USB-ključke ali kakšne druge manjše predmete, tudi nakit, bo prišel prav preprost, simpatičen lesen izdelek v obliki kaktusa, ki vam bo pomagal pri vzdrževanju reda in zagotavljal varen prostor za odlaganje, obenem pa bo popestril vašo pisalno mizo, omarico ali polico.

KOLIKO KAPLJIC VODE GRE NA KOVANEC ZA 10 CENTOV?

Ste kdaj razmišljali o tem, koliko kapljic vode je mogoče spraviti na kovanec za 10 centov? Dvajset, trideset, morda celo več? To boste najlažje in najhitreje ugotovili s poskusom, za katerega poleg kovanca potrebujete samo še navadno pipeto z gumico, kozarec vode in papirnate brisače ali kuhinjsko krpo.

LADJICA NA MAGNETNI HIDRODINAMIČNI POGON

To plovilce je nekaj neobičajnega zato, ker nima elise ali kakih drugih gibajočih se delov, ampak ga poganja vodni tok, ki ga ustvarja elektromagnetni učinek električnega toka oziroma Lorentzova sila. Ta pa ne deluje samo na vodnike, po katerih teče električni tok (oziroma elektroni), temveč na vse nosilce električnega naboja, ki se gibljejo prečno na silnice magnetnega polja, kot so ioni v tekočinah in plinih.

OBESEK IZ EPOKSIDNE SMOLE

Iz koščkov lesa, epoksidne smole, pigmentov zanjo in močnih vrvic je s pomočjo širokega ličarskega traku, elastik, polirne paste, brusilnega papirja različne zrnavosti in nekaj osnovnega orodja za obdelavo lesa mogoče narediti različen nakit, ki je nekaj posebnega.

PREPROSTI PAHLJAČI ZA VROČE DNI

Pahljača ni uporabna samo kot pripomoček v vročini, ampak je obenem tudi zanimiv modni dodatek, ki ga je mogoče zložiti in nositi s seboj v torbici, lahko jo komu podarite ali pa jo, kadar je ne uporabljate, obesite na steno v stanovanju, kjer vam bo s svojo obliko in barvitostjo popestrila vzdušje. V članku sta opisani dve različici – prva iz blaga in druga, preprostejša, iz papirja.

RIBOLOV ZA NAJMLAJŠE

Lovljenje rib iz filca z magnetom je primerno predvsem za otroke od drugega do četrtega leta starosti. Pri tej igri razvijajo fine motorične spretnosti, saj morajo na palico privezano vrvico z na koncu obešenim magnetom usmerjati proti ribam tako, da se te »prilepijo« na magnet. To otrokom pomaga izboljšati koordinacijo rok in oči ter nadzor nad gibi.

IZDELAVA PLETENIC S PLETILNIMI VILICAMI

Za ročno izdelavo debelejše in trdnejše pletene vrvice potrebujete t. i. pletilne vilice. Gre za nadvse preprost pripomoček v obliki rogovile, ki naj bi ga poznali že v srednjem veku. Sami ga lahko z običajno modelarsko rezljačo izžagate iz okrog 5 mm debele vezane plošče in z njim izdelate nakit ter različne okrasne in praktične predmete.