Preskoči na vsebino

2. številka revije TIM 2021-2022

Izšla je 2. številka revije TIM v šolskem letu 2021/2022.

V njej najdete naslednje prispevke:

1          Uvodnik
2          Model trijambornice Vladar morij (2. del)
6          Maketa presežnikov v Hamburgu
10        Maketa ozkotirne železnice (2. del)
14        Izdelava drobnih predmetov za dioramo
16        Nega in konserviranje starejših lesenih predmetov
18        Regal za začimbe
21        Gugalni konjiček
24        Svečnik iz pločevine
27        Akrobati
28        Izrezljana stenska ura
31        Hologram na prenosnem telefonu
34        Poskusa s svečo
36        Naprava za spremljanje nivoja morske vode
39        Dejavnosti za predšolske otroke
42        Jesenski palčki
44        Šopek sivke iz krep papirja
47        Nagradna uganka za bistre glave
Zmaj – prva letalna naprava

Iz vsebine

MODEL TRIJAMBORNICE VLADAR MORIJ (2. del)

V prejšnji številki je bila opisana izdelava trupa, tokrat pa sta na vrsti še barvanje ter seveda izdelava jamborov s koši in prečkami ter jader. Model se zgleduje po razkošni angleški trijambornici Sovereign of the Seas (Gospodar morij) iz 17. stoletja, ki je bila opremljena s 102 topovoma, k prestižnejšemu videzu pa so veliko prispevale tudi razkošna oprema in čudovite pozlačene rezbarije na temnem ozadju, s katerimi je bila ladja okrašena od premca do izstopajoče krme.

MAKETA PRESEŽNIKOV V HAMBURGU

V Hamburgu, natančneje v zgodovinskem predelu Speicherstadt, si v obnovljenih nekdanjih skladiščnih prostorih lahko ogledate Miniaturno čudežno deželo (nem. Miniatur Wunderland), ki je bila odprta pred natančno 20 leti. Gre za največjo železniško maketo na svetu, izdelano v sistemu H0, torej v razmerju 1 : 87, kjer je širina standardnih železniških tirov 16,5 mm. Med pomanjšavami znanih svetovnih krajev in mest se ob svetlobnih in zvočnih učinkih premikajo modeli avtomobilov, tovornjakov, ladij ter celo letal, na tisoče figuric ljudi pa maketi daje videz oživljenega domišljijskega sveta. Vse to se odvija v dnevnem in nočnem scenariju, ki se zamenjata vsakih 15 minut. Maketo si je mogoče ogledati tudi prek spleta: www.google.com/maps/about/behind-the-scenes/streetview/treks/miniatur-wu….

MAKETA OZKOTIRNE ŽELEZNICE (2. del)

V drugem nadaljevanju serije, v kateri bo podrobno opisana gradnja makete ozkotirne železnice, je govor o tirih, izdelavi osnovne plošče in postavitvi nivojskih plošč iz stirodura. Iz njih je oblikovana pokrajina levo in desno od proge, nad njo ter tudi pod njo. Zadnji del prispevka je namenjen predstavitvi pritrditve makete na steno. Glavna prednost opisanega sistema je v tem, da ne zahteva vijačenja, zategovanja matic ali lepljenja, saj je osnovna plošča nataknjena le na dva moznika (če imamo dve konzoli).

IZDELAVA DROBNIH PREDMETOV ZA DIORAMO

Pri izdelavi dioram po navadi poskušamo čim natančneje ponazoriti nek kraj, dogodek ali situacijo – po možnosti na podlagi objavljenih posnetkov ali fotografij, ki smo jih naredili sami. Naloge pa se lahko lotimo tudi bolj svobodno, vendar moramo pri tem vseeno upoštevati določene zakonitosti, predvsem velikostna razmerja med objekti, figurami in predmeti na diorami.

V prejšnji številki Tima je bila predstavljena izdelava diorame kamnitega in opečnatega zidu iz kartonske embalaže za jajca. Tega bomo v tokratnem nadaljevanju obogatili z nekaj dodatki, kot so poštni nabiralnik, tablica s hišno številko, kljuka na vratih in električna razdelilna omarica. Vsi ti predmeti morajo seveda dajati vtis, da je objekt na diorami zapuščen in prazen.

NEGA IN KONSERVIRANJE STAREJŠIH LESENIH PREDMETOV

Namen tega članka je na konkretnem primeru predstaviti osnovno nego in skrb za starejše lesene predmete ter predmete z zgodovinsko vrednostjo, ki jim ju lahko z običajnimi orodji, pripomočki in sredstvi sami zagotovimo doma. Na spletu je dostopnih kar nekaj nasvetov za čiščenje in manjša popravila, vendar se je včasih težko odločiti za najprimernejšega. Predvsem kadar gre za vrednejše predmete s kulturno, zgodovinsko ali estetsko vrednostjo, poslikane predmete, predmete z rezbarijami ipd., z napačnim ravnanjem lahko povzročimo več škode kot koristi, zato se je v takih primerih najpametneje za nasvet obrniti na izkušenega konservatorja-restavratorja.

REGAL ZA ZAČIMBE

Začimbe so obvezni sestavni del naše prehrane, zato so v vsakem gospodinjstvu nepogrešljive. Nekdaj so jih prodajali v vrečkah, zdaj pa že nekaj časa prevladujejo začimbe v praktičnejši stekleni embalaži valjaste oblike, ki jih lahko zložimo v predal ali – kar je še bolje – pregledno razvrstimo v stenski regal, kjer so nam tudi bolj pri roki. Čeprav je v trgovinah mogoče kupiti raznovrstne začimbnike iz različnih gradiv, preproste lesene različice tega kuhinjskega dodatka ni težko narediti v domači delavnici; še zlasti, če nam je ljubši rustikalni videz, ki se lepo poda stari kmečki bajti, počitniški hišici ali letni kuhinji na vrtu.

GUGALNI KONJIČEK

Če imate v družini, širšem sorodstvu ali med prijatelji otroka v starosti od enega do približno štirih let, ki bi ga želeli razveseliti z zelo uporabno igračo, potem mu izdelajte konjička za guganje. Zasnovan je tako, da posameznih delov ni treba spojiti z vijaki ali zlepiti (čeprav to po želji seveda lahko storite), ampak ga preprosto sestavite s pomočjo utorov, ki pa se morajo tesno prilegati drug drugemu. Tako je mogoče igračo, kadar je v napoto oziroma ko ni več v uporabi, v manj kot minuti razstaviti in pospraviti. Zaradi 15 mm debele vezane plošče, iz katere je narejena, je zelo trdna in stabilna; konjička zaradi dolgih in blago ukrivljenih nosilcev tudi ni mogoče prav zlahka prevrniti.

SVEČNIK IZ PLOČEVINE

Pri pouku tehnike v osnovni šoli oziroma v domači delavnici lahko izdelate preprost in uporaben svečnik, ki je primeren tudi kot darilo. Zahteva samo kos aluminijaste, bakrene in pocinkane pločevine, štiri aluminijaste kovice ter nekaj ročnih spretnosti in natančnosti pri delu. Domiselnejši in ustvarjalnejši z drugačnim oblikovanjem pločevine, kot je prikazano na objavljenem načrtu, lahko naredijo čisto svoje izvirne izdelke.

IZREZLJANA STENSKA URA

V Timu je bilo doslej objavljenih že kar nekaj načrtov za izdelavo stenske ure. Tokrat je v reviji na željo ljubiteljev rezljanja predstavljena po objavi na spletu prirejena izvedba z rimskimi številkami in okraski ob robu, ki pridejo posebno lepo do izraza na kontrastni podlagi.

HOLOGRAM NA PRENOSNEM TELEFONU

Ste vedeli, da je na prenosnem telefonu mogoče ponazoriti skoraj čisto pravi hologram? Izdelek, ki to omogoča, je zelo preprost in primeren tudi za izdelavo pri pouku tehnika in tehnologija v 7. razredu osnovne šole, ko je na programu obdelava umetnih mas. Zanj poleg 13 × 18 cm velikega kosa prozorne plastične folije debeline 0,2–0,25 mm, kakršna se uporablja za aranžiranje daril, zavijanje cvetja ipd., potrebujete še širok ličarski (maskirni) trak, lepilo za papir (v stiku), nekaj penastega obojestranskega lepilnega traku širine 15 mm in dve manjši elastiki. Od orodja zadostujejo samo močnejše škarje, ki bodo kos plastiki, in ravnilo oz. geotrikotnik.

NAPRAVA ZA SPREMLJANJE NIVOJA MORSKE VODE

Na bolje opremljenih plovilih so za preverjanje nivoja tekočin v kaluži nameščeni senzorji, ki po potrebi vključijo električne črpalke in obvestijo posadko. Ker pa manjša plovila takšne elektronske opreme nimajo, zelo preprosto in poceni različico, kakršna je opisana v tem članku, lahko izdelamo sami, in sicer s krmilnikom Arduino. Takšna naprava za spremljanje nivoja morske vode zaradi plime in oseke pa je lahko zelo uporabna tudi na obali, kjer nam učinkovito pomaga preprečiti nesreče, zaradi katerih pogosto pride ob neprevidnem skakanju na glavo v preplitvo vodo. Vezje je zasnovano tako, da omogoča zaznavanje treh nivojev morske vode: prenizek, sprejemljiv in v redu.

DEJAVNOSTI ZA PREDŠOLSKE OTROKE

Gozdovi, njihovi obronki, travniki oziroma narava nasploh otrokom in tudi nam ponujajo veliko možnosti za raziskovanje, spoznavanje ter igranje z naravnimi materiali, ki so nam vsem dostopni. Med sprehodi lahko naberemo kamenčke različnih oblik in barv, lesene paličice različnih dolžin in debelin, suhe in sveže liste različnih oblik in barv, gozdne plodove ter še marsikaj. Vse našteto lahko doma in v vrtcu koristno uporabimo za spoznavanje narave z otroki. S tem spodbujamo socialne stike (družba), otroci raziskujejo naravo (narava), se preskušajo pri ustvarjanju slik iz naravnih gradiv (umetnost), ob nabiranju materiala in delu z njim se gibajo (gibanje), smiselno sledijo določenemu zaporedju (matematika), poimenujejo vrsto materiala (jezik) …

JESENSKI PALČKI

Predstavljena ideja je kot nalašč za ustvarjenje z otroki, izdelek pa je namenjen okrasitvi vrta ali stanovanja v jesenskem času, ko listje na drevju začne iz zelene prehajati v številne odtenke rumene in rdeče barve. Pri tem še prav posebno izstopajo javorji (lat. Acer), katerih veliki, značilno oblikovani listi spominjajo na odprto dlan. (Podobno obliko listov imajo tudi platane). Potrebujete nekaj šopov teh listov različne velikosti, lesene palice s poljubnim prerezom, kroglice iz stiropora, filc, škarje in pištolo za vroče lepljenje.

ŠOPEK SIVKE IZ KREP PAPIRJA

Sivka (lavanda) cveti julija in avgusta, vendar pa v katerem koli delu leta lahko iz krep papirja naredite šopek, na moč podoben pravim cvetovom. Čeprav ne bo tako prijetno dišal, bo vseeno krasil vaš dom in vas spominjal na brezskrbne počitniške dni. V primerjavi s pravim cvetjem, ki se sčasoma osuje, je šopek iz krep papirja trajen.