Preskoči na vsebino

2. številka revije Tim 2022-2023

Vsebinsko kazalo

1
Uvodnik
2
Največja maketa New Yorka na svetu
5
Model vozila SUV iz odpadnih gradiv
9
Sapica – začetniški model jadrnice razreda RG 65 (2. del)
12
Top Gun – akrobatsko letalo iz stirodura
15
Otroške hodulje
18
Maketa ozkotirne železnice (12. del)
21
Stojalo za časopise in revije
24
Otroški učni stolp
28
Nastavljiva spona
31
Poskus z nitnim nihalom
32
Vezje za spremljanje nivoja sladke vode
34
Nagajivi netopirji
38
Šopek rož v unikatni vazi
41
Pisemske ovojnice iz recikliranega papirja
44
Priročna škatlica iz odpadnega papirja
47
Nagradna uganka za bistre glave
Kanat – starodavni namakalni sistem

Iz vsebine

Največja maketa New Yorka na svetu

Doslej največjo maketo New Yorka si je mogoče ogledati v Muzeju Queens (angl. Queens Museum). Narejena je v merilu 1 : 1200, prikazuje pa pet newyorških okrožij: Manhattan, Bronx, Brooklyn, Queens in otok Staten. Tehta približno 20 t ter je zaradi lažjega postavljanja in vzdrževanja razdeljena na 273 delov, katerih skupna velikost je 867 m2, kar je približno toliko kot dve košarkarski igrišči. Na njej je kar 895.000 zgrad, pa seveda osebna in tovorna vozila, ladje, vlaki ter drobcene makete letal, ki vsakih nekaj minut vzletajo in pristajajo na letališču La Guardia.

Model vozila suv iz odpadnih gradiv

Na prelomu tisočletja je bilo v Evropi med vsemi prodanimi avtomobili samo 4 % športnih terenskih vozil (SUV). Do leta 2010 je ta delež narasel na 10 %, lani pa je že presegel 45 %. Zaradi takšne razširjenosti in priljubljenosti smo pripravili navodila, po katerih lahko naredite preprost model vozila SUV. Izdelek je iz odpadnih gradiv ter je primeren za delo pri pouku tehnike in tehnologije, doma ali na tehniškem dnevu.

Sapica – začetniški model jadrnice razreda RG 65 (2. del)

V drugem delu članka so opisani dokončanje trupa, izdelava kobilice, krmila in nosilca jambora ter gradnja stojala za jadrnico. Kdor se bo lotil tega modela iz stirodura po objavljenih navodilih, lahko v razdelku Jadrnice na spletnem forumu modelarji.com v sklopu teme Jadrnica RG 65 Sapica postavi vprašanje, napiše komentar ipd. V forum se je seveda treba prijaviti.

Top Gun – akrobatsko letalo iz stirodura

Letalce, ki je narejeno iz tankega stirodura, se imenuje Top Gun zaradi njegovih akrobatskih lupingov. Z dovolj močnim metom v desno, levo ali navpično navzgor je z nekaj vaje mogoče doseči, da se vrne k nam in ga lahko ulovimo.

Otroške hodulje

Žal veliko otrok dandanes sploh ne pozna hodulj, pa čeprav gre za zelo zabaven in uporaben pripomoček za razvijanje motorike in ravnotežja. Zato ga bodo gotovo veseli, če jim ga boste naredili. Pri uporabi hodulj je najpomembnejše, da zgornja dela palic, ki ju držimo z iztegnjenima rokama ob telesu, stisnemo pod pazduhi, zadaj pa morata segati nekoliko nad rameni, ko vzravnani stojimo na stopalkah.

Maketa ozkotirne železnice (12. del)

Na vsaki železniški maketi mora biti vsaj nekaj drevja, smrečja, grmovja in drobnarij, kar vse ji daje resničnejši videz. Že s smiselno postavitvijo drevja lahko poudarimo kak del scene ali naredimo okolico bolj senčno, če gre na primer za gozd. Z zelenjem na maketi zato ne skoparimo. Seveda moramo uporabljati barve, ki so primerne tematiki in letnemu času, da so vse v enakem obdobju, ne pa mešano.

Stojalo za časopise in revije

Znak urejenega stanovanja so tudi pospravljeni časopisi in revije, ki nam jih ni treba iskati vsepovsod, ampak jih lahko vedno najdemo na določenem mestu, ko jih potrebujemo. Običajno jim namenimo kako lahko dostopno polico, ena od praktičnih rešitev pa je tudi leseno stojalo za časopise in revije, ki ga je mogoče poljubno premeščati oziroma prenašati iz prostora v prostor. Tako nam je čtivo bolj pri roki, elegantni kos opreme pa je našemu bivališču obenem tudi v okras.

Otroški učni stolp

Otroški učni stolp je pripomoček, s katerim otrok lahko brez nevarnosti od blizu spremlja dogajanje na kuhinjskem pultu, mizi, v kopalnici in na drugih višjih površinah. Tako lahko že zelo zgodaj spoznava pripravo obrokov, skrb za higieno in še marsikaj ter se z opazovanjem in posnemanjem starejših igraje nauči spretnosti, ki mu bodo koristile vse življenje. Domači mojster z osnovnim električnim orodjem za obdelavo lesa in z nekaj izkušnjami z njegovo uporabo ga lahko v nekaj popoldnevih izdela sam in pri tem prihrani približno dve tretjini zneska nakupa tovarniškega izdelka.

Nastavljiva spona

V modelarstvu in maketarstvu si je mogoče učinkovito pomagati z doma izdelano nastavljivo leseno spono, ki je preprosta za izdelavo, omogoča pa nam, da vsakokrat sproti lahko nastavimo želeno silo spenjanja in zev čeljusti.

Vezje za spremljanje nivoja sladke vode

Pred natančno enim letom smo v Timu objavili načrt naprave za spremljanje nivoja morske vode, tokrat pa smo pripravili podobno vezje s krmilnikom Arduino, ki je namenjeno spremljanju nivoja sladke vode v vodnjakih, bazenih, akvarijih in še kje, uporabno pa je tudi na primer kot alarm ob zalitju kleti zaradi obilnega deževja, ki v jesenskem času nikakor ni redek pojav. Vezje z zunanjim uporom pull up in pull down nas prek svetleče diode opozori, da je nivo vode dosegel dovoljeno višino.

Nagajivi netopirji

Za letošnjo noč čarovnic lahko prostor okrasite z jato doma izdelanih netopirjev, obešenih pod strop na vrvico, na kateri se bodo ob vsakem prepihu ali pišu vetra veselo vrteli oziroma pozibavali sem in tja. Za njihovo izdelavo potrebujete nekaj odpadnih gradiv, vse druge potrebščine pa dobite v hobijskih, tehničnih in živilskih trgovinah.

Šopek rož v unikatni vazi

Šopek je lahko lep tudi, če ni iz pravih rož. Z njim popestrimo prostor ali z njim koga razveselimo. Videz cvetov je odvisen predvsem od naše iznajdljivosti, spretnosti in domišljije pri izbiri gradiva, kjer se včasih kot zelo koristne izkažejo tudi stvari, na katere se ne bi nikoli spomnili. Tak primer so medicinske maske, iz katerih je mogoče oblikovati tudi izvirne rože. Vazo zanje prav tako lahko naredimo sami. Vse potrebno za izdelavo bomo brez težav našli doma.

Pisemske ovojnice iz recikliranega papirja

Industrija pozna učinkovite postopke za recikliranje odpadnega papirja, iz katerega nastajajo vrečke, toaletni papir in papirnate brisače, kartonasta embalaža za jajca, pisemske ovojnice, zvezki in še marsikaj. Tudi pri pouku ali doma lahko preskusimo potek recikliranja in iz časopisnega papirja, ki bi ga sicer zavrgli, izdelamo pisemske ovojnice.

Priročna škatlica iz odpadnega papirja

Vsej digitalizaciji in sodobnim oblikam obveščanja navkljub v današnjem času še vedno radi kupujemo revije. Ko jih preberemo in njihova vsebina ni več aktualna, jih po navadi zavržemo. Otroke v vrtcu in šoli učimo, da je odpadna gradiva mogoče koristno uporabiti, v novi obliki pa prevzamejo novo vlogo. Tako tudi iz papirja od revij, časopisov in reklam, ki je tanek in lahek, ob ustrezni predelavi lahko naredimo trdne izdelke, kot je na primer priročna škatlica.