Preskoči na vsebino

2. številka revije Tim 2023-2024

Vsebinsko kazalo

1
Uvodnik
2
Izvajanje dodatnih dejavnosti na področju tehnike in tehnologije v osnovni šoli (1. del)
5
Mačka – oživitev slovenskega jadralnega letala
9
33. Miting malega letalstva v Lescah
12
Izdelava vreč s peskom za dioramo
14
Ideje za železniško maketo (2. del)
17
Kanu z veslom
20
Kovinski robot
24
Zložljivo stojalo za prenosnik
26
Podstavek iz plutovine za vročo posodo
28
Model traktorja iz masivnega lesa
31
Hi, konjiček!
32
Naprava za navijanje tuljav
34
Model Teslove tuljave
39
Didaktična igra – oblačenje papirnatih lutk
42
Spominski album
44
Sova za sporočila
47
Nagradna uganka za bistre glave – Telo v obliki plamena
Timov objektiv – S splavom Kon-Tiki čez Tihi ocean

Iz vsebine

Izvajanje dodatnih dejavnosti na področju tehnike in tehnologije v osnovni šoli (1. del)

Pouk tehnike in tehnologije omogoča uporabo različnih učnih metod ter oblik dela z učenci, s katerimi učitelj lahko prepozna učne primanjkljaje na posameznih področjih, sposobnosti, motivacijo in različno učinkovitost učencev. Vsebina se nanaša na delo z učenci 2. in 3. triade osnovne šole, ki so motivirani, ki zmorejo in se želijo vključiti v dodatne dejavnosti v okviru tehniških vsebin ter na pomembnejše točke izvajanja teh dejavnosti z vidika učitelja.

Mačka – oživitev slovenskega jadralnega letala

Gre za modelarsko priredbo starejšega slovenskega pravega jadralnega letala KBL – 14 Mačka, ki so ga izdelovali leta 1959 v tovarni Libis v Ljubljani. Začetnik lahko ta model s pomočjo mentorja sestavi v treh urah. Za lažje delo je priporočljivo iz vezane plošče ali debelejšega kartona izdelati šablone. Kdor bi želel sestavne dele modela izrezati z laserjem, lahko v uredništvu brezplačno dobi ustrezno datoteko.

33. Miting malega letalstva v Lescah

Modelarska sekcija Aerokluba ALC Lesce (alcmodelarji.com) je na praznični dan, 15. avgusta, organizirala že 33. Miting malega letalstva. V slovenskem prostoru dobro uveljavljena prireditev je, kot vedno, privabila precej udeležencev – tekmovalcev iz Avstrije, Hrvaške in Slovenije, ki so se predstavili s 45 modeli oziroma maketami letal, ter približno 2500 gledalcev vseh starosti, ki so lahko uživali v pestrem programu.

Izdelava vreč s peskom za dioramo

Vreče s peskom dandanes lahko vidimo na bojiščih, letališčih, dirkališčih in nenazadnje kot učinkovito zaščito pred poplavami. Zato se pogosto pojavljajo tudi kot del scene pri izdelavi, maket, vinjet in dioram. V modelarskih trgovinah je mogoče kupiti vreče s peskom iz brizgane plastike ali smole, ki so sicer uporabne, vendar niso vedno najprimernejša rešitev. V takih primerih je najbolje, da jih izdelamo sami iz dvokomponentnega epoksidnega kita.

Ideje za železniško maketo (2. del)

Zmotno je mišljenje, da mora biti železniška maketa široka in dolga, kolikor nam dopušča prostor, ter da le na takšno maketo lahko postavimo vse, kar smo si zamislili in načrtovali. V 2. nadaljevanju naše serije predstavljamo izdelavo ogrodja za enotirni železniški predor na zelo ozkem delu makete in za povrh še v rahlem zavoju. Zaradi njegove lažje izvedbe moramo izdelati nekaj profilnih opor za lažje oblikovanje notranje obloge predora.

Kanu z veslom

Izdelek na prvi pogled ni nič posebnega – zgolj silhueta tradicionalnega severnoameriškega indijanskega plovila z nekoliko prevelikim veslom. A glede na to, da je luknja v trupu kanuja precej manjša od širine lopatic vesla, ki je izdelano iz enega kosa lesa, se pojavi vprašanje, kako ju je bilo mogoče sestaviti. Pri izdelavi je uporabljena splošno znana fizikalna lastnost lesa, povezani z vsebnostjo vode – namreč krčenje in nabrekanje.

Kovinski robot

Pred vami je opis izdelave simpatičnega in poučnega robota iz različnih vrst kovin, , med katero boste morali zarisovati na kovino, žagati in piliti kovinske profile, rezati pločevino, vrtati, spajati s pomočjo kovic in vrezovati navoje; spoznali boste vijak, matico, slepo kovico itn. Izdelek omogoča tudi veliko mero kreativnosti, saj se mu odlično podajo različni kovinski dodatki, ki jih lahko dobite z razdiranjem starih računalnikov in tiskalnikov (zobniki, vzmeti, motorčki, LED-diode, tuljave ipd.).

Zložljivo stojalo za prenosnik

Kompaktna zasnova prenosnika s pritrjenim zaslonom in tipkovnico nas sili v zgrbljeno držo, kar pri daljši uporabi lahko vodi do številnih zdravstvenih težav, kot so napetost mišic ter bolečine v vratu, ramenih, križu in zapestjih. Temu se je mogoče izogniti z uporabo preprostega lesenega zložljivega stojala – seveda v kombinaciji z zunanjo tipkovnico in miško. Ker je stojalo láhko in v zloženem stanju zavzema zelo malo prostora, ga lahko spravimo v torbo poleg prenosnika in nosimo s seboj.

Podstavek iz plutovine za vročo posodo

V članku je opisana izdelava pripomočka iz uporabljenih plutovinastih zamaškov za vino, ki pride zelo prav v gospodinjstvu, v domači delavnici in povsod tam, kjer potrebujemo primeren podstavek za vročo posodo, da z njo ne poškodujemo podlage. Zamaški so v ležečem položaju drug poleg drugega poljubno ali v vzorcu nalepljeni v narobe obrnjeni polipropilenski pokrov škatle od kroglic Ferrero Rocher, ki meri približno 22 × 22 cm in je visok 2 cm.

Model traktorja iz masivnega lesa

Izdelek je namenjen nabiranju izkušenj pri obdelavi lesa, saj se bomo med njegovo izdelavo srečali z večino osnovnih postopkov – merjenjem in zarisovanjem, žaganjem, vrtanjem, brušenjem ter površinsko zaščito. Da bi se z modelom traktorja lahko igrali tudi najmlajši, namenoma nima nobenih štrlečih delov, kot so izpušna cev, volan, sedež, zaščitni okvir s streho ipd.

Hi, konjiček!

S tem preprostim izdelkom lahko razveselite najmlajše, otroci z že nekoliko spretnejšimi prsti pa ga lahko naredijo sami ter ob tem spoznajo obdelovalne postopke, kot so striženje, rezanje, barvanje in lepljenje. Po opisanem postopku je mogoče narediti celo čredo konj različne barve, ovire za preskakovanje, voz, kočijo ipd. Domišljija nima meja.

Naprava za navijanje tuljav

Navijanje tuljav z velikim številom ovojev je mukotrpno opravilo. Zato je preprosta navijalna naprava zelo dobrodošla. Za njen pogon lahko uporabimo kateri koli akumulatorski vijačnik oziroma vrtalnik, ki ima preklopnik za dve hitrosti. Pri navijanju uporabimo manjšo hitrost.

Model Teslove tuljave

Izvorna Teslova tuljava ali natančneje Teslov visokonapetostni transformator je čudovita naprava, ki omogoča zelo zanimive fizikalne eksperimente, vendar je zaradi visokih tokov lahko nevarna. Naša izvedba uporablja univerzalni nizkonapetostni napajalnik, ki skupaj z nekaj elektronskimi elementi zadostuje za nekaj centimetrov dolgo strelo. Ker je njena energija razmeroma majhna, nas dotik strele ne bo stresel. Kljub vsemu pa ji prstov vseeno ni priporočljivo izpostavljati predlogo, saj nas strela lahko opeče.

Didaktična igra – oblačenje papirnatih lutk

Papirnate lutke za oblačenje otroka spodbujajo k domišljijskemu in ustvarjalnemu razmišljanju. Skozi igro z njimi spoznava barve, vzorce, nove besede in pojme; izve, zakaj in kako se je treba vsak dan obleči, kako oblačila prilagoditi vremenu, letnemu času, športu, pomembnim dogodkom in drugim potrebam; odkriva razlike med oblačili dečkov in deklic, s kombiniranjem barv in vzorcev pa razvija tudi občutek za slog oblačenja in estetiko; poleg naštetega ob sestavljanju različnih kombinacij razvija še spretnost prstov.

Spominski album

V življenju se nam velikokrat zgodijo zanimivi trenutki, ki pa jih vse prevečkrat sprejemamo kot nekaj vsakdanjega. V hitrem tempu življenja je prav, da se znamo ustaviti in si v spomin vtisniti tudi vsakodnevne dogodke, ki ob preletu spominskega albuma čez čas v nas spet vzbudijo prijetne občutke hvaležnosti. Za preprost spominski album lahko uporabimo odpadna in naravna gradiva ter druge materiale.

Sova za sporočila

Gotovo poznate slovenski pregovor: »Neumnež si zapomni, pametni si zapiše.« Najpogosteje gre za načrtovanje opravil, dnevni red, nakupovalni seznam, opozarjanje na različne obveznosti, projekte, sestanke ipd. Da pa lističi s sporočili ne bi ležali oziroma viseli vsepovsod, si izdelajte preprost, ličen in uporaben pripomoček v obliki sove, ki bo kot simbol znanja, modrosti in učenosti bdela nad vašimi obvestili.