Preskoči na vsebino

3. številka revije Tim 2021-2022

Izšla je 3. številka revije TIM v šolskem letu 2021/2022.

V njej najdete naslednje prispevke:

1    Uvodnik
2    Model zračnega čolna Hakuna
7    Model vozila Smart fortwo
11    Adventni svečnik
14    Maketa ozkotirne železnice (3. del)
17    Knjižna kazalka iz bakrene žice
20    Oglasna tabla iz plutovinastih zamaškov
22    Starodavna kraljevska igra iz Ura
28    Mozaik z motivom delfina
30    Ptičja krmilnica
33    Čudežni pesek
34    Mover 02
36    Štoparica z LED-diodami
39    Košarica iz preje
40    Nakit iz odpadnih plastenk
44    Igrača iz odpadnih gradiv za hišnega ljubljenčka
47    Nagradna uganka za bistre glave
Tribok – predhodnik sodobnega topništva

Iz vsebine

MODEL ZRAČNEGA ČOLNA HAKUNA

Zračni čolni (angl. airboat) so plovila z ravnim dnom, ki pod vodno črto nimajo propelerja ali krmila. Namenjena so namreč uporabi v močvirnih okoljih ter na območjih z veliko trsja v plitvi vodi, kot je na primer Florida, zato so tam še posebno pogosta. Poganja jih velik letalski propeler na osi motorja, nameščenega na zadnjem delu širokega, ploščatega trupa. Za propelerjem je pritrjeno navpično krmilo, ki ga pilot po navadi premika z vzvodom ob sedežu. Zračni čolni nimajo zavor in se običajno ne morejo premikati vzvratno, zato se njihovo upravljanje precej razlikuje od vodenja običajnih motornih čolnov. To velja tudi za pomanjšan model takega plovila iz topolove vezane plošče in stirodura, katerega gradnja je predstavljena v tem prispevku. Izdelek je primeren za modelarje, ki že imajo nekaj izkušenj z obdelavo lesa in radijsko vodenimi modeli. Za upravljanje zadostuje dvokanalna RV-naprava, s katero spreminjamo število vrtljajev pogonskega elektromotorja in krmilimo servomehanizem za premikanje smernika.

MODEL VOZILA SMART FORTWO

Dvosedežno vozilce Smart fortwo ima tako značilno obliko, da jo brez težav prepoznamo tudi, če gre za zelo pomanjšan in stiliziran modelček iz masivnega lesa. Ta je zaradi svoje trdnosti primeren kot igrača, če je izdelan iz enakomerno raščene bukovine oziroma hrastovine ali celo iz kakšne eksotične drevesne vrste, pa je lahko tudi zelo lep okras.

ADVENTNI SVEČNIK

Izdelek je narejen iz 50 × 70 × 270 mm velikega kosa suhega lesa poljubne vrste, ki mora biti poskobljan. Postavite ga na mizo in opremite s čajnimi svečkami. Na prvo adventno nedeljo prižgete samo eno, nato pa vsak teden do božiča eno več. Segmente lahko razporedite pahljačasto ali jih zavrtite v kak drug položaj.

MAKETA OZKOTIRNE ŽELEZNICE (3. del)

V tem nadaljevanju je opisana povezava med 2. in 3. delom makete, ki jo ponazarja most s preprosto leseno konstrukcijo s podpornimi stebri, prek katerega poteka proga med kamnolom na eni in presipno postajo za pesek na nasprotni strani makete.

KNJIŽNA KAZALKA IZ BAKRENE ŽICE

Knjižna kazalka ali tudi bralno znamenje (angl. bookmark, nem. das Lesezeichen) je po navadi ozek in tanek predmet, ki se uporablja za označevanje strani knjige in omogoča bralcu, da se brez težav vrne na želeno stran. V tem Timu pa je prikazana izdelava malce neobičajne kazalke iz bakrene žice.

OGLASNA TABLA IZ PLUTOVINASTIH ZAMAŠKOV

Gospodinje plutovinastih čepov po navadi ne zavržejo, saj jih je mogoče še koristno uporabiti za marsikaj. Če se jih je nabralo dovolj, iz njih lahko ustvarimo celó oglasno tablo, na katero bodo člani družine obešali listke z različnimi sporočili, fotografije, drobne spominke in še marsikaj, zato njena vloga ne bo samo informativne narave, ampak bo prostoru tudi v popestritev in okras.

STARODAVNA KRALJEVSKA IGRA IZ URA

Z igro, ki so jo v več različicah poznali že okoli leta 2500 pr. n. š., dokaze o njeni množični uporabi pa so našli v Iranu, Siriji, Egiptu, Libanonu, na Šrilanki, Cipru in Kreti, se po zaslugi angleškega filologa ter izvedenca za klinopisna besedila na glinenih ploščah iz starodavne Mezopotamije, ki je odkril pravila zanjo, lahko kratkočasimo tudi dandanes. Kot je prikazano v tem prispevku, vse potrebno za to z nekaj spretnosti pri pouku ali doma lahko izdelamo sami.

MOZAIK Z MOTIVOM DELFINA

V hobijskih trgovinah med drugim ponujajo tudi vse potrebno za izdelavo mozaikov, zato ni nobenih ovir, da se ne bi preskusili v tej zanimivi tehniki, ki je precej preprostejša od pravega mozaika, pri katerem je motiv sestavl­jen iz neobdelanih, torej naravnih kamenčkov ali ploščic različne oblike in barve.

PTIČJA KRMILNICA

Zime z nizkimi temperaturami in snegom se po navadi najbolj razveselijo otroci, precej manj pa tiste vrste ptic, ki tega letnega časa ne preživijo v toplejših krajih. Ko jim v naravi začne primanjkovati hrane, je prav, da jim priskočimo na pomoč. Ena od najlažjih in najcenejših možnosti je postavitev krmilnice, v katero jim natrosimo sončnična ali kakšna druga semena. V tem članku predstavljeni izdelek bo prinesel veliko veselja vsem generacijam: mlajši bodo med njegovo izdelavo ob pomoči starejših spoznali osnove obdelave lesa, tistim z več izkušnjami pa bo dobrodošla priložnost za dokazovanje njihovih spretnosti.

MOVER 02

Leta 2019 je bil v aprilski številki Tima na straneh 30–33 objavljen načrt za izdelavo Moverja 01 – preprostega robotskega vozilca v 8 × 8 × 8 cm veliki kartonski škatlici na dveh kolesih, ki ga je bilo mogoče upravljati s pametnim telefonom. Robotek je za svoje delovanje uporabljal mikrokrmilnik Arduino Uno in je z mobilnikom komuniciral prek modula bluetooth. Da ni bil samo daljinsko voden, je imel vgrajen tudi ultrazvočni senzor, ki mu je omogočal izogibanje oviram oziroma premikanje glede na programe. Glede na veliko zanimanje je Mover 01 doživel nekaj izpopolnitev, njegovo izboljšano različico (tehnikajezakon.si/mover-02) pa lahko upravljamo z operacijskima sistemoma Android in iOS.

ŠTOPARICA Z LED-DIODAMI

Štoparica je posebna izvedba ure, namenjena merjenju časa, ki preteče od njene sprožitve do ustavitve. Natančnost mehanskih naprav te vrste se meri v stotinkah, sodobne elektronske različice z vgrajenim kristalnim oscilatorjem pa merijo na tisočinko in celo desettisočinko natančno. Čeprav je štoparica dandanes sestavni del skoraj vsake zapestne ure in pametnega telefona, bo verjetno za marsikoga izziv po navodilih v Timu izdelati prav posebno analogno napravo za merjenje časa, ki izmerjene vrednosti pokaže z LED-diodami.

NAKIT IZ ODPADNIH PLASTENK

S plastenkami iz polietilentereftalata (PET) se srečujemo vsak dan, saj je v njih pakiranih približno 70 % brezalkoholnih pijač. Njihova prednost je, da jih je mogoče zlahka oblikovati, so lahke, se ne zlomijo in niso nevarne, če počijo; pomembno je tudi, da jih je mogoče industrijsko reciklirati oziroma predelati v izdelke za različne namene – med drugim jih lahko predelamo tudi v pisan, lahek nakit.

IGRAČA IZ ODPADNIH GRADIV ZA HIŠNEGA LJUBLJENČKA

Kdor ima doma kužka ali muco, si gotovo želi, da bi bila živalca čim bolj živahna. Razveselite jo lahko tako, da ji iz spranih majic, srajc, pižam, starih kuhinjskih krp, prtov, močnejše bombažne preje, raznih debelejših vrvi ali odpadnih kosov blaga, ki so se nabrali v omari in jih ne uporabljate več, a se vam jih zdi škoda zavreči, sami naredite privlačno igračo za hišnega ljubljenčka.

TRIBOK – PREDHODNIK SODOBNEGA TOPNIŠTVA

Tribok je pomenil vrhunec srednjeveška oblegovalne tehnike. Njegova učinkovita uporaba je običajno pomenila tudi zmago oziroma zavzetje cilja. Oblegana stran je tako morala na vse načine preprečiti postavitev takšne vojaške naprave pred svojim obzidjem, saj so se le po tej poti mogli izogniti smrtonosnim kovinskim in kamnitim kroglam oziroma t. i. grškemu ognju v glinastih posodah.