Preskoči na vsebino

3. številka revije Tim 2023-2024

Vsebinsko kazalo

1
Uvodnik
2
Izvajanje dodatnih dejavnosti na področju tehnike in tehnologije v osnovni šoli (2. del)
5
Ladjica s pogonom na lopatice
10
Dynamic – tekmovalni model za kategorijo F1N
13
Protitankovske ovire za dioramo
16
Ideje za železniško maketo (3. del)
19
Stojalo za pištolo za vroče lepljenje
25
Model motorja z notranjim zgorevanjem
28
Svečnik iz betona
31
Digitalni adventni koledarček
35
Jesensko drevo iz lesenih kolutov
38
Stensko ogledalo iz rafije
40
Zapestnice v tehniki makrame
42
Tekstilije iz papirja (1. del)
46
(Ne)ubogljiva voda
47
Nagradna uganka za bistre glave – Konjske dirke
Timov objektiv – Idrijske klavže

Iz vsebine

Izvajanje dodatnih dejavnosti na področju tehnike in tehnologije v osnovni šoli (2. del)

Dodatne dejavnosti na področju tehnike in tehnologije so izredno pomembne za razvoj in doseganje potencialov sposobnejših učencev ter za njihovo poklicno odločitev. Prinašajo jim še številne druge koristi. Rezultati in nastopi učencev, vključenih v dodatne dejavnosti, spreminjajo tudi odnos drugih učencev do znanosti in tehnike, saj vrstniki predstavijo kompleksna dejstva širšemu krogu učencev na razumljiv in dostopen način ter jih motivirajo za dodatne vsebine. V članku je po zaporednih fazah opisano delo z učenci v dodatni dejavnosti, ki traja več mesecev ali célo šolsko leto (raziskovalna naloga, verižni eksperiment, FLL ipd.).

Ladjica s pogonom na lopatice

Pred vami je načrt za prikupno plovilce, ki je narejeno iz penjenega PVC-ja. Poleg tega boste za izdelavo potrebovali še elastiko, vroče lepilo in akrilne barve. To pomeni, da je izdelek v celoti iz umetnih snovi in zato kot nalašč za izdelavo pri pouku TIT v 7. razredu OŠ oziroma pri izbirnem predmetu Obdelava gradiv iz umetne snovi. Navdušil pa bo tudi vse, ki imate radi zabavo, saj pluje in ima preprost pogon z elastiko, zato s prijatelji lahko priredite tekmovanje s takšnimi ladjicami.

Dynamic – tekmovalni model za kategorijo F1N

Tretji letalski model, ki ga predstavljamo v okviru projekta Krepitev tehnične pismenosti, ki v šolskem letu 2023–2024 poteka pod okriljem Letalske zveze Slovenije, je namenjen tekmovanjem v kategoriji F1N. Ker v njej razpetina kril letalskega modela ni določena, je Dynamic namenoma nekoliko večji in težji, da je za začetnike obvladljivejši.

Protitankovske ovire za dioramo

Odkar so v vojaških spopadih začeli sodelovati oklepniki, poznamo tudi protitankovske ovire. Njihove sodobne različice so iz betona in imajo obliko pravilne tristrane piramide oziroma tetraedra, za lažje transportiranje pa so opremljene z jeklenimi ročaji. V članku je predstavljena izdelava takšne protitankovske ovire v merilu 1 : 35, ki jo je mogoče uporabiti na diorami ali vinjeti.

Ideje za železniško maketo (3. del)

V članku so opisani detajiranje notranjih in zunanjih sten predora, opremljanje strmega pobočja z imitacijami skal ter barvanje in posipanje različnega materiala na predor oziroma hrib nad njim, kar vse prispeva k čim resničnejšemu videzu tega dela železniške makete.

Stojalo za pištolo za vroče lepljenje

Za domače ustvarjanje oziroma različne hobije, pa tudi za umetnost, obrt ter hitra in preprosta popravila ni primernejšega pripomočka od pištole za vroče lepljenje. Nanašanje vročega lepila je preprosto, varno in čisto, saj ne vsebuje hlapnih organskih spojin. V članku je zbranih nekaj koristnih nasvetov za varno in učinkovito uporabo tega orodja, v zadnjem delu pa je načrt z opisom izdelave zelo uporabnega stojala iz vezane plošče.

Model motorja z notranjim zgorevanjem

Delovanje motorja z notranjim zgorevanjem je za večino učencev težko predstavljivo, zato je pomembno, da jim povezave med sestavnimi deli takega stroja in njihove naloge prikažemo na praktičnem primeru oziroma modelu. Tega lahko, kot je prikazano v tem članku, izdelamo tudi s pomočjo uporabe sodobnih pripomočkov, kot sta 3D-tiskalnik in CNC-laserski rezalnik.

Svečnik iz betona

Dandanes betona ne najdemo samo v gradbeništvu, ampak tudi v umetnosti, dekorativnih izdelkih in ljubiteljskih projektih. Poleg tega, da je nestrupen ter preprost in varen za uporabo, ponuja neskončne možnosti oblikovanja, saj končna obdelava videz betonskih izdelkov lahko zasuka v popolnoma novo smer. V članku je opisana izdelava preprostega podstavka v obliki blazine, v katerega postavite čajno svečko.

Digitalni adventni koledarček

Letošnji advent si lahko popestrite z izdelavo digitalnega koledarčka, s katerim boste skupaj z drugimi bralci Tima in s pomočjo svojega prenosnega telefona lahko vsak dan odpirali nove »bombončke«. Več o projektu lahko najdete na spletni povezavi.

Jesensko drevo iz lesenih kolutov

Okrasni izdelki in različni dodatki po domovih so izraz naše osebnosti, sloga in ustvarjalnosti. Zaradi njih se še raje vračamo v svoje bivalno okolje. V tem času lahko delček jesenske narave vanj prenesemo z drevescem iz lesenih kolutov, ki jim za popestritev videza dodamo nekaj bleščečih perlic v toplih barvah. Izdelek je trajen, zato vam ga, potem ko ga boste zamenjali s kakšnim zimskim okraskom, ni treba zavreči.

Stensko ogledalo iz rafije

Ker kljub pestri ponudbi ogledal v trgovinah ni vedno mogoče najti ogledala po svojem okusu in željah, ga marsikdo izdela kar sam. Zaradi takega razloga je nastala tudi ideja za ogledalo iz rafije, ki na steni žari kot sonce.

Zapestnice v tehniki makrame

Včasih so naše babice iz vrvic vozlale priročne podstavke za vročo posodo, viseče nosilce za rože in druge uporabne predmete, dandanes pa s to tehniko izdelujemo tudi modne dodatke, kot so zapestnice in uhani, pa obeske za ključe, različne okraske ipd. Izdelki v tehniki makrame so lahko preprosti ali zelo zahtevni, lahko so enobarvni ali izredno pisani. V članku je opisana izdelava ploščate in spiralne zapestnice ter zapestnice s perlicami.

Tekstilije iz papirja (1. del)

Sodobne tekstilne prakse vključujejo najnovejše izdelavne tehnike, kreativno oblikovanje ter raziskovanje novih vlaken in prej za proizvodnjo inovativnih tekstilnih oziroma oblačilnih izdelkov. Iz zgodovine poznamo vrsto procesov in tekstilij, ki jih sodobni čas znova odkriva ter raziskuje, saj pomenijo nov, sodobnemu času in potrebam prilagojen način, v katerem ima vodilno vlogo trajnost. Tekstilije iz papirja so eden takšnih materialov, ki znova postaja zanimiv zaradi možnosti recikliranja in nadcikliranja papirnih ostankov.

(Ne)ubogljiva voda

Vsi vemo, da voda v curku steče iz stekleničke, ko jo obrnemo. Tako si navsezadnje nalivamo pijačo v kozarec – in to se zdi vsem nekaj popolnoma naravnega. Tudi če pokrovčka ne privijemo do konca in stekleničko obrnemo, bo tekočina prej ali slej po kapljicah iztekla do konca. Verjetno bi mislili, da tega ni mogoče preprečiti in se vodo ne da »ukrotiti«, vendarle obstaja način, kako jo pripraviti, da ubogljivo ostane v steklenički, pa čeprav je ta obrnjena in pokrita samo s koščkom papirja. Če ne verjamete, preberite članek.