Preskoči na vsebino

4. številka revije Tim 2021-2022

Izšla je 4. številka revije TIM v šolskem letu 2021/2022.

V njej najdete naslednje prispevke:

1    Uvodnik
2    Model vespe iz vezane plošče
6    Dvojamborni topo (1. del)
13    Jaslice
16    Maketa Retovja pri Vrhniki
18    Maketa ozkotirne železnice (4. del)
20    Zlata palica iz valovite lepenke
24    Žepni koledarček
27    Izdelajmo nočno lučko
30    Arduinski SREČNO (in uporaba polj)
32    Vrteča se LED-smrečica
35    Poskus z elektrostatiko
36    Izdelava voščilnic z zračnim peresom
39    Praznični okraski iz lesenih kolutov
42    Božični angel
44    Zdaj odprti, zdaj zaprti
47    Nagradna uganka za bistre glave
Hezarfen Ahmed Čelebi in njegov (vprašljivi)
prvi medcelinski polet

Iz vsebine

MODEL VESPE

Kdo ne pozna tega prikupnega skuterja z majhnimi kolesi, značilnimi zaobljenimi blatniki in širokim ščitnikom za noge ? Čeprav je vespa v svoji 75-letni zgodovini sicer doživela že nič koliko izboljšav in predelav, njena izvirna oblika še naprej ostaja prepoznavna, pa tudi njena priljubljenost se v vsem tem času ni prav nič zmanjšala. Pri nas je kar nekaj lastnikov vesp, ki se z njimi prevažajo naokrog, še več pa je takih, ki bi jo želeli imeti. Ti si za začetek lahko po objavljenem načrtu izdelajo vsaj lesen modelček in ga postavijo na kako vidno mesto.

DVOJAMBORNI TOPO (1. DEL)

Natančno pred desetimi leti je bil v Timu objavljen načrt za izdelavo makete istrskega barkina, sledili sta maketi »klasične« istrske batane in lani še savudrijske batane, v letošnjem letniku pa bo v več nadaljevanjih podrobno opisana gradnja makete polodprtega dvojambornega istrskega plovila, imenovanega topo, ki ga uvrščamo v neprecenljivo domačo ladjedelsko dediščino. Videti bo približno tako kot na zgornjih risbah: ena polovica trupa bo zaprta (z oplato), druga pa bo omogočala pogled v notranjost ter spoznavanje podrobne konstrukcije in tehnične izvedbe plovila. V prvem nadaljevanju serije je predstavljena gradnja ogrodja trupa iz hrastovih reber.

JASLICE

Čeprav se je v Timu doslej zvrstilo že več kot 30 različnih izvedb jaslic, pri katerih so bila uporabljena zelo raznolika gradiva, so letošnje spet nekaj posebnega. Narejene so iz šeleshamerja, 1,5–2 mm debele vezane plošče in 18–22 mm debele deske poljubne vrste lesa, ki jo je treba nažagati najprej na 38 mm široke letve, te pa nato na 55 mm dolge kvadre. Če namesto kvadrov uporabite škatlice za vžigalice in če vžigalice nadomestite z bomboni in različnimi drobnarijami, na hrbtno stran škatlic s prilepljenimi figurami jaslic pa z debelim flomastrom napišete velike številke od 1 do 25, boste dobili adventni koledar.

MAKETA OZKOTIRNE ŽELEZNICE (4. del)

V tem nadaljevanju sta opisani gradnja kamnoloma in izdelava drobcenih kilometrskih kamnov, ki ob progi označujejo oddaljenost od neke pomembne točke, po navadi od železniške postaje ali progovnega razcepa. Čeprav gre za detajle, ki so včasih komaj vidni, pozornega opazovalca vseeno opozorijo nase – predvsem pa zelo popestrijo končni videz makete.

ZLATA PALICA IZ VALOVITE LEPENKE

Ker je vsako, tudi čisto preprosto darilo vrednejše, če je lepo zavito ali aranžirano, bo marsikomu še kako prav prišla darilna škatlica iz valovite lepenke rumene barve, ki spominja na zlato palico. Seveda pa jo lahko naredite iz kakršnega koli debelejšega papirja oziroma kartona poljubne barve in drugačne velikosti ter jo uporabite za shranjevanje raznovrstnih predmetov.

ŽEPNI KOLEDARČEK

Čemu se lotiti izdelave žepnega koledarja, ko pa ga lahko v vsaki papirnici kupimo za nekaj evrov? Žal so tovrstni izdelki običajno preveliki, da bi si v celoti zaslužili pridevnik žepni; poleg tega pa bo ta projekt za marsikoga pomenil ustvarjalski izziv, saj sta klasični postopek vezanja listov papirja v snopiče in izdelava platnic zanje zanimiva ter uporabna tudi za vrsto sorodnih projektov. Pri oblikovanju in natisu strani si lahko pomagate z datotekami razporedi.py in vstavi­­_datume.py ali zepni­_koledar_2022 in zepni_koledar_2022_tisk.

IZDELAJMO NOČNO LUČKO

To preprosto svetilo je zlepljeno iz smrekovih letvic in sladolednih palčk, kot podstavek pa je uporabljena lesena deščica. Glede na velikost senčnika je v njem dovolj prostora za skoraj kakršno koli svetlobno telo, vendar je treba upoštevati, da je to vendarle nočna lučka, od katere se ne zahteva prav veliko svetlobe.

ARDUINSKI SREČNO! (IN UPORABA POLJ)

Krmilnik Arduino lahko naučite, da vam bo med prazniki igral priljubljeno melodijo. Za to poleg njega potrebujete še kabel USB (mini USB) za povezavo krmilnika z računalnikom, prototipno ploščico (angl. breadboard), mini piezo-zvočnik, tipko, šest veznih žičk in 9-voltno baterijo s priključkom.

VRTEČA SE LED-SMREČICA

Božično-novoletnih praznikov si brez lučk preprosto ni mogoče zamisliti. A čeprav so raznovrstni dodatki dandanes cenovno zelo dostopni, je za marsikoga še vedno izziv izdelati kak čisto poseben okras, kakršnega ni mogoče kupiti nikjer. Eden takih – v obliki vrteče se stilizirane smrečice, opremljene z dvanajstimi LED-diodami – je predstavljen v tem članku.

IZDELAVA VOŠČILNIC Z ZRAČNIM PERESOM

Zračno pero (angl. airbrush) se je najprej uveljavilo v umetnosti in fotografiji, pozneje v tekstilni, keramični, steklarski ter avtomobilski industriji, velike prednosti tega pripomočka so se v zadnjem času pokazale pri risanju tatujev, nanašanju ličil in poslikavi teles, s pridom pa ga uporabljajo tudi modelarji ter maketarji, saj omogoča izdelavo neskončne vrste zanimivih učinkov. Te je mogoče s pridom uporabiti tudi pri izdelavi voščilnic, kar je podrobno opisano v tem članku.

PRAZNIČNI OKRASKI IZ LESENIH KOLUTOV

Naš letošnji predlog za okrasitev prazničnega drevesca je nekoliko poseben in predvsem bolj ekološko naravnan: namesto da bi kupili plastične okraske, jih raje naredite iz lesenih kolutov, nažaganih iz suhih vej, nabranih v gozdu, po nekaj drobnarij pa bo treba v kako hobijsko trgovino z umetniškim materialom. Taki okraski so trajni in jih po praznikih ni treba zavreči, saj jih boste lahko uporabili še kdaj. Njihova izdelava je razmeroma preprosta; zahteva le nekaj potrpljenja in natančnosti pri delu.

BOŽIČNI ANGEL

Raznovrstne figure angelčkov so pogost božični okras naših domov v decembrskih dneh. S svojo pojavnostjo se nam zdijo zelo prijazna bitja, ki jih imamo radi nekje v svoji bližini. Po objavljenih navodilih lahko sami izdelate dobrih 30 centimetrov velikega angela, ki bo potem z vami v prazničnem času, lahko pa ga tudi podarite svojim bližnjim ali prijateljem. Za izdelavo boste potrebovali večinoma naravne materiale in nekaj dodatkov v starinskem slogu, ki bodo izdelku dodali še posebno mehkobo in domačnost.

ZDAJ ODPRTI, ZDAJ ZAPRTI

Med sprehodom po gozdu v pozni jeseni na tleh lahko vidimo raznovrstne plodove. Največji med njimi so prav gotovo storži, ki nas tako zelo privlačijo, da jih radi vključimo v izvirne okrasitve zimskega časa. Za ta namen so primerni storži vseh velikosti in oblik, po želji lahko uporabite cele, samo njihove zgornje oziroma spodnje dele ali posamezne luske, lahko jih pobarvate, polakirate ipd. Možnosti je zares veliko.