Preskoči na vsebino

4. številka revije Tim 2022-2023

Vsebinsko kazalo

1
Uvodnik
2
Sapica – začetniški model jadrnice razreda RG 65 (3. del)
4
Model čolna na prikolici
10
Posip za drevesa iz domače delavnice
13
Mala šola plastičnega maketarstva (2. del)
16
Maketa ozkotirne železnice (14. del)
18
Jaslice iz masivnega lesa
21
Model poltovornjaka Ford F-1
24
Labirint
26
Matematično praznično drevesce
28
Rdečenosi jelen Rudolf
30
Dva trika s kovanci
31
Rezalnik za stiropor
34
Svetlobni efekti
38
Dišeči angelček
42
Božično drevo iz žice
44
Okrasna posoda iz modelirne mase
46
Praznična namizna dekoracija
47
Nagradna uganka za bistre glave
Tutankamonova grobnica – 100 let od veličastnega odkritja

Iz vsebine

Sapica – začetniški model jadrnice razreda RG 65 (4. Del)

V sklepnem nadaljevanju je prišla na vrsto še vgradnja elementov za radijsko vodenje. Za upravljanje modela jadrnice je potrebna vsaj dvokanalna RV-naprava: prvi servomotor bo zategoval in popuščal jadra, drugi pa bo premikal krmilo.

Kdor se bo lotil tega modela iz stirodura po objavljenih navodilih, lahko v razdelku Jadrnice na spletnem forumu modelarji.com v sklopu teme Jadrnica RG 65 Sapica postavi vprašanje, napiše komentar ipd. V forum se je seveda treba prijaviti.

Model čolna na prikolici

V letošnji oktobrski številki Tima je bila predstavljena izdelava modela vozila SUV iz odpadnih gradiv. Ker so prava vozila te vrste po navadi opremljena s pogonom na vsa štiri kolesa (4WD), so zelo primerna za vleko. Med drugim jih lahko veliko vidimo na naših cestah med turistično sezono, kako vlečejo različna plovila. Zato smo se odločili, da naš model SUV nadgradimo z vlečno kljuko in zanj pripravimo dvoosno prikolico z barko. Tudi tokrat bomo uporabili podobna odpadna gradiva kot pri izdelavi modela SUV.

Posip za drevesa iz domače delavnice

Čeprav v trgovinah in na spletu prodajajo posip za drevesa in podobne maketarske dodatke, te svari lahko iz žagovine naredimo tudi sami. V članku je opisana izdelava posipa za grmičevje in drevesa, s katerimi je mogoče popestrili videz diorame ali makete male železnice.

Mala šola plastičnega maketarstva (2. del)

Ob nakupu kompleta za izdelavo makete se je treba vedno najprej prepričati, ali smo v škatli dobili vse plastične okvirje (»drevesca«), ki nosijo vse sestavne dele, poleg teh pa še nalepke za »okrasitev« makete. Nato moramo natančno proučiti navodila za sestavljanje in se šele nato lotiti dela.

Maketa ozkotirne železnice (14. del)

Pri nakupu vozil za maketo je vse odvisno od merila, v katerem je ta zgrajena. Pri ozkotirnem sistemu H0e je razdalja med tirnicama 9 mm. Ta podatek je odločilnega pomena, kajti obstajata še dva ozkotirna sistema v merilu 1 : 87, vendar je pri sistemu H0f tirni razmik 6,5 mm, pri sistemu H0m pa 12 mm. Kdor se bo torej odločil za drugačen razmik kot H0e, bo moral precej stvari na maketi spremeniti že med samim načrtovanjem.

Jaslice iz masivnega lesa

Jaslice so figurice, ki v krščanskem obredju predstavljajo Jezusovo rojstvo. V času božiča jih postavimo pod prazničnim drevesom ali na kakem drugem prostoru v stanovanju. Lahko so poljubne velikosti in izdelane iz različnih gradiv. Ker je v trgovinah njihova ponudba bolj revna, jih marsikdo izdela kar sam. Letošnje jaslice, predstavljene v Timu, so iz lepljenih 18 mm debelih smrekovih plošč, čeprav je mogoče izdelati tudi njihovo manjšo različico iz vezane plošče.

Model poltovornjaka Ford F-1

Sredi prejšnjega stoletja so pri Fordu začeli izdelovati tovorna vozila serije F, med katerimi so bili najbolj priljubljeni poltovornjaki (angl. pickup), ki jih še dandanes lahko vidimo v starejših ameriških filmih. V članku je predstavljen model v merilu 1 : 32, ki je izdelan iz topolove vezane plošče debeline 4, 6, 8 in 10 mm ter bukove palice premera 5 mm.

Matematično praznično drevesce

Posebnost tega preprostega izdelka, s katerim lahko v času praznikov polepšate svoje stanovanje, so »okraski« z matematičnimi nalogami. Ker se vsi zavedamo, da marsikateremu šolskemu neuspehu botruje prav pomanjkanje motivacije, je še toliko pomembneje, da v sam učni proces vključujemo različne oblike in metode dela. Ko otroci na prazničnem drevescu v sproščenem vzdušju uspešno rešijo vse naloge, nanj obesimo nove okraske z novo učno temo. Ta oblika učenja matematike zagotavlja zadovoljstvo, motivacijo in s tem večji učinek

Rezalnik za stiropor

Stiropor se uvršča med umetne snovi, ki jim rečemo termoplasti. Zanje je značilno, da so pri sobni temperaturi trdni (z omejeno prožnostjo), pri temperaturi nad 95 ºC pa jih je mogoče natančno oblikovati. Potrebno temperaturo najlažje dosežemo z razžarjeno žico, vpeto v okvir. Take naprave, ki jim rečemo rezalniki za stiropor, so v industriji in gradbeništvu lahko tudi zelo velike, za domačo rabo pa zadostuje precej manjši pripomoček, kakršnega sploh ni težko narediti. Z njim je mogoče hitro, preprosto in varno izdelati različne napise, okraske, sestavne dele modelov ipd.

Svetlobni efekti

Napravo za svetlobne efekte s tremi različnimi barvami svetlobnih teles (LED-diod) lahko uporabimo na primer na novoletnem šolskem plesu ali domači zabavi. Vsako barvo je mogoče ločeno upravljati z dvema drsnima potenciometroma in modulom z mikrofonom (detektor zvoka). Z različnimi nastavitvami posameznih barv se da doseči čudovite svetlobne učinke. Za programiranje delovanja sta uporabljena program PictoBlox in krmilnik Arduino.

Dišeči angelček

Ni čarobnejšega meseca, kot je prav december, saj je povsod vse praznično okrašeno in čarobno razsvetljeno. K temu vzdušju lahko prispevate tudi sami z izdelavo ljubkih dišečih angelčkov, ki jih boste obesili na praznično drevesce, z njimi okrasili stanovanje ali jih komu podarili. Namesto sivke je za polnilo angelčka mogoče uporabiti tudi aromatično dišečo vrečko cimetovega božičnega čaja ali kako drugo dišeče zelišče, ki bo s prijetnim vonjem pripomoglo k večji domačnosti praznikov.

Božično drevo iz žice

Oblikovanje žice je zelo priljubljena kreativna tehnika. Iz žice in perlic poleg nakita lahko oblikujete tudi raznovrstne okraske, kot je na primer božično drevo, ki je v vseh pogledih nekaj posebnega. Njegova izdelava ni prav nič težka in ne zahteva kakega posebnega orodja. Ves potrebni material je naprodaj v hobijskih trgovinah.

Okrasna posoda iz modelirne mase

Vsaka gospodinja jih ima v svoji kuhinji in nikoli jih ni preveč – raznih posod namreč. Potrebujemo jih za shranjevanje različnih stvari ali za okras prostora. Izbira tovrstnih izdelkov iz različnih materialov v trgovinah je zelo bogata, kljub temu pa še vedno največ pozornosti pritegne doma izdelana unikatna posoda. V članku je prikazan postopek izdelave okrasne posode iz modelirne mase, ki je primerna za sadje, bonbone, novoletne okraske in še kaj.