Preskoči na vsebino

4. številka revije Tim 2023-2024

Vsebinsko kazalo

1
Uvodnik
2
Universeum – švedska hiša eksperimentov
4
EDUtech 2023
6
Flowter – tekmovalni model za kategorijo F1N
10
Ideje za železniško maketo (4. del)
12
Izdelava modelarskih obtežilnikov
13
Jaslice v škatli
18
Izdelajmo leseno vrtavko
22
Model srednjeveške trdnjave
25
Držalo za kozarce na steklenici
28
Praznična razsvetljava
30
Neskončno ogledalo
34
Okraski iz časopisnega papirja
37
Stenska praznična smrečica
38
Božiček iz lesa
42
Reciklirane voščilnice
44
Okrasne krogle iz volne
46
Leteča čajna vrečka
47
Nagradna uganka za bistre glave – Bonboni
Timov objektiv – Potapljaški zvon

Iz vsebine

Universeum – švedska hiša eksperimentov

Leta 2001 so v drugem največjem švedskem mestu Göteborgu odprli Universeum – svojevrstno hišo eksperimentov, ki se je v dobrih dveh desetletjih razvila v pomembno znanstveno in izobraževalno središče. Vključuje prikaze različnih fizikalnih pojavov – tudi na zabaven način, predstavitev znanosti, življenja na Zemlji nekdaj in dandanes ter vesolja. Strokovno vodstvo Universeuma želi predvsem pri otrocih in mladostnikih s privlačnimi postavitvami povečati zanimanje za znanost ter spodbuditi kritično razmišljanje.

EDUtech 2023

Letošnja jesenska konferenca EDUtech je potekala od 11. do 13. oktobra 2023 v Amsterdamu. Ta dogodek, ki združuje izobraževalce, tehnološke strokovnjake in inovatorje, pomeni navdihujočo platformo za izmenjavo idej, spodbujanje inovacij ter razpravo o prihodnosti izobraževanja. Letos so predstavili različne napredne rešitve, povezane z uporabo umetne inteligence, virtualne resničnosti, pametnih učilnic in platform za učenje na daljavo.

Flowter – tekmovalni model za kategorijo F1N

Flowter je četrti in obenem zadnji tekmovalni model za kategorijo F1N, ki ga predstavljamo v sklopu projekta Krepitev tehnične pismenosti. Letalo ima nekoliko večjo razpetino in maso, kar je primerno za najmlajše, saj je metanje takšnega modela zanje precej lažje. Gradnja trupa je preprosta in ga je mogoče izrezati tudi z laserjem, za krila iz stiropora pa je treba uporabiti segreto žice.

Ideje za železniško maketo (4. del)

V četrtem nadaljevanju letošnje serije člankov, v katerih podrobno opisujemo izdelavo posameznih objektov na maketi male železnice v merilu 1 : 87 (H0), so na vrsti stavbe, ki še bolj zakrijejo ovalni kot in obenem služijo svojemu namenu ob progi. Gre za poslopje tovornega skladišča, kovinarski obrat (K. O. K.) z dvema delavnicama in transformatorsko postajo.

Izdelava modelarskih obtežilnikov

V modelarstvu in maketarstvu se pogosto znajdemo v položaju, ko je treba dva pravkar zlepljena kosa še nekaj časa pridržati v želenem položaju, da bi lepilo začelo vezati. Ker tega zaradi neobičajne oblike obdelovancev ali njihove krhkosti ne moremo storiti z običajnimi pripomočki, kot so elastike, lepilni trak, žica, ščipalke za perilo ali različno velike spone, pridejo zelo prav različno veliki predmeti – obtežilniki, ki jih lahko izdelamo sami.

Jaslice v škatli

Letošnje jaslice v naši reviji so – kot vsako leto – spet nekaj posebnega. Čeprav njihova izdelava zahteva kar nekaj časa, spretnosti in iznajdljivosti, se jih ob pomoči nekoliko bolj izkušenih modelarjev lahko lotijo tudi začetniki. Upodobitev prizorišča Jezusovega rojstva je omejena na leseno škatlo, ki jo po praznikih preprosto zapremo in pospravimo, naslednjič pa samo odpremo ter postavimo na primerno mesto.

Izdelajmo leseno vrtavko

Vrtavka je že zelo dolgo znan predmet okrogle ali vretenaste oblike, nasajen na os, okoli katere se vrti. S hitrim zasukom palca, kazalca in sredinca jo poženemo po ravni podlagi ter opazujemo njeno vrtenje. Iz odpadnih kosov lesa lahko izdelamo preprosto vrtavko, ki jo je mogoče uporabiti za igro in zabavo, primerna pa je tudi kot nevsakdanji reklamni izdelek ali darilce za različne priložnosti.

Model srednjeveške trdnjave

V trgovinah in na spletu so naprodaj različne izvedbe, velikosti in oblike modelov srednjeveških trdnjav oziroma gradov, vendar pa do take igrače za veliko manj denarja lahko pridete tudi sami. Brez dvoma najlažje dostopno in najcenejše gradivo za tak projekt je vezana plošča, ki je ni težko obdelovati, poleg tega pa izdelku zagotavlja potrebno trdnost. Če se boste dela lotili skupaj z otroki, se bodo ob tem naučili marsikaj novega in razvijali veščine, ki jim bodo koristile v prihodnosti.

Držalo za kozarce na steklenici

Če bi vam kdo rekel, da obstaja pripomoček, s katerim lahko zgolj v en roki naenkrat nesete polno steklenico, skupaj s kar šestimi velikimi kozarci – in to celo brez pladnja, mu prav gotovo ne bi verjeli. Toda tak izdelek zares obstaja, za povrh je tudi čisto poceni, njegova izdelava pa je zelo preprosta in vam bo vzela le malo časa.

Praznična razsvetljava

Čemu bi kupovali draga svetila, ko pa iz barvastih steklenic različnih oblik in velikosti ter LED-verige z baterijskim oziroma 230-voltnim napajanjem lahko za nekaj evrov izdelate unikatno praznično razsvetljavo.

Neskončno ogledalo

Optične iluzije nam vzbujajo radovednost in čudenje. Neskončno ogledalo (angl. infinity mirror) je zanimiv primer optične iluzije, ki ustvarja vtis, da se odbita svetloba nadaljuje v neskončnost. Ta učinek se doseže z uporabo dveh vzporednih ogledal – delno prepustnega in »pravega«, ki sta postavljeni drugo za drugim, svetlobni vir (na primer LED-trak) pa je nameščen med njima.

Okraski iz časopisnega papirja

Recikliranje papirja precej prispeva k zmanjšanju pritiska na gozdove ter zmanjšuje porabo energije in vode v primerjavi s proizvodnjo papirja iz neobnovljivih virov. Iz tega gradiva je mogoče narediti celo vrsto zanimivih in uporabnih predmetov. Ker se bliža praznični čas, vam predstavljamo izdelavo okraskov v obliki oktaedrov, sestavljenih iz papirnih cevk.

Stenska praznična smrečica

Izdelek, za katerega potrebujete samo gladke okrogle veje različnih dolžin, ki jih naberete v gozdu, tanko, močno vrvici in (kupljene ali doma narejene) okraske, je preprost za izdelavo in zelo praktičen, saj ne zavzema skoraj nič prostora. To velja tudi, ko ga ne potrebujemo več. Takrat samo snamemo okraske, veje pa zvijemo in pospravimo na primerno mesto.

Božiček iz lesa

K prijetnemu prazničnemu vzdušju lahko prispevate tudi sami, na primer z izdelavo lesene figure božička – enega izmed treh dobrih mož, ki decembra poskrbijo za veselje ob odpiranju daril. Postavite ga pod praznično drevesce ali na kak drug primeren prostor v stanovanju, kdor pa jih bo izdelal več, jih lahko uporabi kot izvirna darila.

Reciklirane voščilnice

Morda je slišati malce nenavadno, pa vendar je iz starih voščilnic, strganih darilnih vrečk ter ostankov darilnega papirja in okrasnih trakov z nekaj domišljije, iznajdljivosti ter spretnosti mogoče izdelati prav lepe in izvirne voščilnice.

OKRASNE KROGLE IZ VOLNE

Doma izdelani okraski oziroma obeski za smrečico so vedno nekaj posebnega, saj nam že med nastajanjem in še precej bolj ob pogledu na končni izdelek ponujajo veliko prijetnih občutkov. To velja tudi za krogle iz debele volne, ki spominjajo na snežne kepe, čeprav so v resnici zelo krhke, elegantne in prefinjene. Prav posebno pa zažarijo, če jih osvetlite z verigo drobcenih belih LED-lučk.

LETEČA ČAJNA VREČKA

Pozimi se popije precej več čaja kot v drugih letnih časih, zato imate doma gotovo nekaj filtrskih vrečk kakršnega koli čaja. Z njimi je mogoče izvesti zanimiv prikaz delovanja temeljnih načel fizike, s katerim boste navdušili svoje občinstvo.