Preskoči na vsebino

5. številka revije Tim 2021-2022

Izšla je 5. številka revije TIM v šolskem letu 2021/2022.

V njej najdete naslednje prispevke:

1    Uvodnik
2    Model lovskega letala M-15 Eagle iz deprona
4    Dvojamborni topo (2. del)
9    Bumerang
12    Maketa ozkotirne železnice (5. del)
16    Velika diorama – realistična predstavitev prostora in dogodk
18    Vlakec iz masivnega lesa
20    Solnica
24    Kako pravokotno odžagati cev
27    Stojalo za pametni telefon
30    Poskus s kroženjem zraka
32    Naprava za osvetlitev zunanjih površin
34    PID-krmiljenje pečice
37    Zimski mobil
40    Stolčki iz žičnih košaric od penine
42    Posodice iz modelirne mase
45    Veseli lončki
47    Nagradna uganka za bistre glave
Dženg He – veliki kitajski pomorščak in raziskovale

Iz vsebine

MODEL LOVSKEGA LETALA M-15 EAGLE IZ DEPRONA

V Timu je bilo v preteklosti objavljenih že več načrtov za izdelavo letalskih modelov iz stirodura ali ekstrudiranega polistirena (XPS). Ta izolacijski material v trgovinah prodajajo pod različnimi trgovskimi imeni (Depron, Climapor, Izofloor, Floorkomfort, Termoplan …), v različnih barvah (bela, modra, zelena, rožnata) in – glede na namen uporabe – tudi v različnih debelinah. V modelarstvu se uporabljajo pretežno plošče debeline 4–6 mm; iz takšnih je izdelan tudi model lovskega letala McDonnell Douglas F-15 Eagle . Gre za preprosto sendvič-konstrukcijo, namenjeno začetnikom, ki se doslej morda še nikoli niso preskusili v obdelavi ekstrudiranega polistirena.

DVOJAMBORNI TOPO (2. DEL)

Prvo stopnjo izdelave makete dvojambornega topa smo končali s postavljanjem reber, ki jih moramo zdaj utrditi med seboj. To naredimo z vzdolžnimi okrepitvami z notranje (proticenta ali nerva) in zunanje strani (centa).

BUMERANG

Bumerange so prvotno uporabljali za lov in boj, dandanes pa je priljubljena igrača za vse starosti. Plastičnega je za nekaj deset evrov mogoče kupiti v vsaki večji trgovini s športnimi pripomočki, lesenega pa lahko (brez stroškov) naredimo tudi sami

MAKETA OZKOTIRNE ŽELEZNICE (5. del)

V tem nadaljevanju je obravnavano ožičenje proge, ki je potrebno za to, da bo vlake mogoče premikati z ene strani makete na drugo in vagone sestavljati v garniture. V najpreprostejši izvedbi zadostujeta samo eno stikalo za vklop/izklop napetosti na progi ter regulator za spremembo smeri in hitrosti vožnje, za zahtevnejše manevre pa je potrebnih več stikal in tudi regulator vožnje.

VELIKA DIORAMA – REALISTIČNA PREDSTAVITEV PROSTORA IN DOGODKOV

Pojem diorama, ki označuje večrazsežno predstavitev nečesa, katere pomemben del je velika slika v ozadju, izvira iz 19. stoletja. Za začetnika takšnih prikazov veljata postavljavec gledaliških scen Louis Jacques Daguerre in slikar Charles Marie Bouton. Leta 1822 sta to novo obliko zabave predstavila v za ta namen zgrajenem gledališču v Parizu. Diorame so kmalu postale zelo priljubljene in postavljati so jih začeli tudi v Angliji in drugod po Evropi ter v Ameriki. Z dodajanjem kipov, prepričljivejših materialov in zvočnih učinkov so postajale vse bolj izpopolnjene. Pred koncem 19. stoletja so začele postajati tudi pomemben didaktični pripomoček in privlačen del muzejskih zbirk. V takšnih izvedbah jih marsikje lahko vidimo še dandanes.

VLAKEC IZ MASIVNEGA LESA

Vlakec se uvršča med brez dvoma najbolj priljubljene igrače. Začne se z lesenim, nadaljuje s tistim iz kock Lego ali podobnim, najbolj zagreti pa svojo ljubezen do vlakov v obliki makete male železnice (in ne tako malih izdatkov) gojijo še daleč v zrela leta. Predstavljamo načrt za izdelek, ki je namenjen igri; če ga naredite iz kakšne eksotične vrste lesa oziroma premišljeno izkoristite potek letnic, pa je lahko tudi lep okras.

SOLNICA

Solnica je primerna za izdelavo doma, pri urah tehnike in tehnologije, pri izbirnih predmetih ali v okviru različnih delavnic. Izdelek lahko služi svojemu namenu, torej shranjevanju soli, ali pa kot unikatno darilo.

KAKO PRAVOKOTNO ODŽAGATI CEV
Pri delu v šolski ali domači delavnici in tudi pri različnih hišnih opravilih se pogosto pokaže potreba, da moramo kako cev iz bakra, aluminija, debelega kartona, železa, plastike ali še kakšnega drugega materiala skrajšati oziroma odžagati točno pod pravim kotom. Pri majhnih dimenzijah malenkostno odstopanje niti ni tako opazno in po navadi tudi usodno ne, zato pa na primer pri betonskih ali plastičnih odtočnih ceveh večjih premerov nenatančnega reza nikakor ni mogoče prikriti. Najpogostejša pripomočka modelarjev in domačih mojstrov sta žagi za les ter kovine, obrtniki pa uporabljajo namensko orodje, ki sta ga prinesla hiter razvoj tehnike in prihod novih materialov.

STOJALO ZA PAMETNI TELEFON

Ko na pametnem telefonu gledamo kak videoposnetek ali uporabljamo katero izmed aplikacij za videokomunikacijo, je pomemben tudi kot gledanja na zaslon. Težavo rešimo z obračanjem telefona v roki ali s premikanjem glave, kadar pa želimo imeti proste roke, telefon odložimo na primerno podlago, s čim podpremo ipd. A ker je to le zasilna in tudi ne najvarnejša rešitev, je bolje narediti trdno stojalo, ki omogoča spreminjanje kota postavitve od 0° do 60°. Izdelek je preprost, zanj potrebujemo malo materiala in osnovno orodje, zato je kot tak primeren tudi za izdelavo v šolski tehnični delavnici pri krožku ali pouku tehnike in tehnologije v 6. razredu.

NAPRAVA ZA OSVETLITEV ZUNANJIH POVRŠIN

Zima poleg nižjih temperatur prinaša tudi krajše dneve. Marsikomu je neprijetno zaradi tega ali onega razloga v temi hoditi na dvorišče, teraso ali balkon. Tej težavi se je običajno mogoče izogniti z namestitvijo stikala in svetilke na ustrezno mesto, še boljša rešitev pa je izdelava preproste naprave, ki bo v nočnem času samodejno prižgala luč ob našem prihodu iz hiše oziroma stanovanja, po izteku vnaprej nastavljenega časa pa jo bo tudi izključila.

PID-KRMILJENJE PEČICE

Če želimo iz termoplastičnega granulata, kakršnega prodajajo v hobijskih trgovinah, izdelati lepe okraske – brez tveganja, da bi jih zažgali, moramo poskrbeti za možnost čim bolj natančne nastavitve temperature v pečici. To nam omogoča regulator z vgrajenim PID-krmilnikom (angl. proportional–integral–derivative controller). Ta elektronski element se ne uporablja samo za grelnike, ampak je metoda njegovega delovanja podlaga za vse sodobne elektronske »stabilizatorje«, pa naj gre za gimbal za kamero oziroma prenosni telefon, stabilizacijo v lečah fotoaparata, avtopilot letala, »pametno« elektronika multirotorja (drona) ipd.

ZIMSKI MOBIL

Mobil s snežinkami iz lesenih kljukic za perilo je kot nalašč za zimsko dekoracijo in popestritev doma. Četudi se ne uvrščate med umetniške duše, ga z nekaj ustvarjalnega navdiha in potrpežljivosti lahko naredite sami. Obesite ga pod strop ali na kakšno drugo primerno mesto, kjer se bodo snežinke ob vsakem prepihu ali pišu vetra veselo zibale in vrtele. Tak izdelek je trajen, zato ga na koncu zime samo shranite do naslednje uporabe.

POSODICE IZ MODELIRNE MASE

Včasih nujno potrebujemo kakšno ljubko darilce, ki bi ga naredili na hitro, iz lahko dosegljivih gradiv in ne bi bilo prezahtevno za izdelavo. Posodica iz modelirne mase za shranjevanje drobnarij je vsekakor primer takega predmeta – in čeprav ni uporabna za hrano, je bo vsak, ki ceni ročno delo, gotovo vesel. Seveda iz enakega materiala lahko oblikujemo tudi različne figurice, obeske, nakit itn.

VESELI LONČKI

Vsi otroci radi rišejo in ustvarjajo. Nič ne bo narobe, če jih ob teh dejavnostih hkrati navajamo tudi na redoljubnost – da namreč barvice, flomastre, škarje, lepilo in druge pripomočke za seboj pospravijo. Gotovo bodo to počeli veliko raje in z večjo vnemo, če jim naredimo lončke s prikupnimi živalskimi motivi, v katerih bodo vse prej naštete stvari pospravljene in tudi lepo pregledno razporejene. Izdelava takšnih veselih lončkov je preprosta in ne zahteva veliko časa.