Preskoči na vsebino

5. številka revije Tim 2022-2023

Vsebinsko kazalo

1
Uvodnik
2
Model splava Kon-Tiki
6
Izdelava opek za diorame
9
Mala šola plastičnega maketarstva (3. del)
12
Maketa ozkotirne železnice (15. del)
15
Pločevinasta lopatica
18
Izdelava oblik in motivov iz žičnikov in preje
21
Muca
24
Oblikovanje silhuetne lesene vaze s programom Inkscape in njena izdelava
28
Namizna svetilka – psiček
34
Dva pripomočka za varnejše rezanje
35
Simulacija delovanja zlobnega USB-ja
38
Lisica iz cofov
40
Nekoliko posebna ptičja krmilnica
43
Cvetoči kaktusi iz filca
45
Mali instrumenti
47
Nagradna uganka za bistre glave
Aleksander Fjodorovič Možajski – ruski pionir letalstva

Iz vsebine

Model splava Kon-Tiki

Kon-Tiki je legendarni leseni splav, s katerim so norveški pustolovec Thor Heyerdahl in štirje prijatelji pred skoraj 76 leti prepluli Tihi ocean v smeri od Peruja v Južni Ameriki do polinezijskih otokov. Maketa v merilu 1 : 30 je zgrajena po načrtu, narisanem po izmerah izvirnega plovila, ki je na ogled v muzeju v Oslu.

Izdelava opek za diorame

Pri izdelovanju dioram urbanega okolja se pogosto srečamo s pročelji stavb, ki so lahko nepoškodovane, podrte, v gradnji ali v še kakšnem drugačnem stanju. Običajno opeke v zidu ponazorimo z zarezovanjem v stirodur, kar je bilo predstavljeno v eni izmed lanskih številk revije TIM, kadar pa potrebujemo posamezne kose opek, na primer pri dioramah ruševin ali delno zgrajenih stavb, jih izdelamo iz modelirne mase, ki se suši na zraku.

Mala šola plastičnega maketarstva (3. del)

V zadnjem delu kratke serije, namenjene začetnikom na področju plastičnega maketarstva, so na primeru gradnje makete letala Grumman F8F-1B Bearcat podrobno prikazani postopki barvanja, nanašanja nalepk, lepljenja drobnih delov in staranja makete.

Maketa ozkotirne železnice (15. del)

Da bi maketa male železnice graditelju zares prinašala veselje, je treba prometni režim na njej uskladiti v pravem zaporedju vožnje ter premikov lokomotiv in vagonov. Za ta namen je priporočljivo na list papirja napisati potek premikov vlakov – nekakšen urnik voženj, njihovo smer ter opravila (natovarjanje in raztovarjanje vagonov), ki mu rečemo »scenarij vožnje vlakov«. Gre za preprost in predvsem praktičen pripomoček, s katerim se izognemo nepotrebnim zapletom.

Pločevinasta lopatica

Če nimate primerne ideje za kak preprost projekt iz kovine, lahko po objavljenem načrtu in navodilih izdelate iz dveh delov sestavljeno lopatico iz pločevine, ki je uporabna za presajanje rož, obračanje hrane na žaru, za pobiranje pasjih iztrebkov in še marsikaj.

Izdelava oblik in motivov iz žičnikov in preje

Iz vezane plošče, pocinkanih oziroma medeninastih žičnikov in preje različnih barv je mogoče z nekaj domišljije, potrpežljivosti ter ročne spretnosti zelo hitro narediti »sliko«, ki bo polepšala naš dom ali razveselila tistega, ki mu jo bomo podarili.

Muca

Ta prikupni izdelek ni namenjen igri, ampak predvsem kot okras, zato zanj po možnosti izberite kakšno tršo oziroma eksotično vrsto lesa brez izrazitih letnic. Če take nimate, bo seveda uporaben tudi kak mehkejši les, ki ga je mogoče lažje in hitreje obdelovati kot na primer bukovega. Glavna pripomočka pri izdelavi sta garnitura kronskih žag in namizni vrtalnik.

Oblikovanje silhuetne lesene vaze s programom Inkscape in njena izdelava

V prispevku sta prikazana postopek načrtovanja gradnikov za silhuetno vazo iz vezane plošče in njena izdelava. Pri oblikovanju izdelka in pripravi načrta si bomo pomagali z računalniškim orodjem za delo s krivuljami v orodjarni računalniškega programa Inkscape, ki je brezplačen in v slovenskem jeziku.

Namizna svetilka – psiček

Posebnost te namizne LED-svetilke v obliki psička je v tem, da njen videz zaradi gibljivih spojev sestavnih delov lahko poljubno spreminjamo. Tako ne služi samo svojemu glavnemu namenu, namreč osvetljevanju mize, ampak je obenem tudi lep in zabaven okras.

Simulacija delovanja zlobnega USB-ja

Članek opisuje simulacijo delovanja zlobne USB-naprave. Gre za obliko napada na uporabnikov računalnik, pri kateri napadalec poljubno USB-napravo predela tako, da ta ob priklopu počne nekaj drugega, kot uporabnik predvideva, oziroma ima ob normalni funkcionalnosti skrite še dodatne, za uporabnika škodljive lastnosti. Zato je uporaba predstavljenega izdelka dovoljena samo za potrebe izobraževanja in na svojem računalniškem sistemu, zlonamerna uporaba pa je kazniva!

Lisica iz cofov

Cofe običajno uporabljamo za okras oblačil in drugih predmetov iz tekstila, pozimi jih največ vidimo na kapah, v tem članku pa izvemo, kako iz cofov narediti tudi še kaj drugega – na primer prikupen gozdni prizor z lisico.

Nekoliko posebna ptičja krmilnica

Prav je, da pozimi pticam, ki niso odletele v tople kraje, ponudimo primerno hrano. To običajno natresemo v krmilnice, ki so lahko poljubne velikosti in oblike ter iz različnih gradiv. Krmilnico je z nekaj domišljije, truda in spretnosti mogoče narediti tudi iz odslužene embalaže, ki bi jo sicer zavrgli.

Cvetoči kaktusi iz filca

Če imate težave z vzdrževanjem rastlin v svojem domu, vendar bi jih vseeno želeli imeti, so ena izmed rešitev lahko tudi kaktusi iz filca, ki ne potrebujejo ne zemlje, ne zalivanja in ne sonca, cvetijo pa vse leto. Poleg tega so uporabni tudi kot blazinica za šivanke in bucike.

Mali inštrumenti

Glasba je v predšolskem obdobju izredno pomembna, zato je priporočljivo z otroki prepevati, plesati in ustvarjati male instrumente. V članku je predstavljena izdelava kitajskega bobenčka in ropotulje, s katerima lahko najmlajšim približamo občutek za ritem in veselje ob glasbenem ustvarjanju. Oboje je izdelano iz odslužene embalaže.