Preskoči na vsebino

6. številka revije Tim 2021-2022

Izšla je 6. številka revije TIM v šolskem letu 2021/2022.

V njej najdete naslednje prispevke:

1         Uvodnik
2         Model čolna na radijsko vodenje
6         Dvojamborni topo (3. del)
10       Maketa hišice na Drini (1. del)
14       Maketa ozkotirne železnice (6. del)
17       Piklerjev trikotnik
22       Valentinova škatlica iz lesa
24       Mačji praskalnik
28       Prikazovalnik besedil
32       Začasno stojalo za spajkalnik
35       Pustna maska – roboslon
40       LED vilinska palica
42       Preprosta okrasitev lesenega pladnja
44       Slikar
46       Pomladni venček
47       Nagradna uganka za bistre glave
Arhimedov vijak – še dandanes široko uporabljani antični izum

Iz vsebine

MODEL ČOLNA NA RADIJSKO VODENJE

Predstavljamo vam načrt in navodila za izdelavo RV-čolna z električnim pogonom. Če napravo za radijsko vodenje odstranimo, model lahko uporabljamo tudi za tekmovanja v kategorijah MČ-1 (vožnja v cilj) in MČ-3 (ekipno tekmovanje v vožnji v cilj; ekipa ima tri člane). Čoln je grajen klasično, narejen je iz vezane plošče in balze. Njegove izdelave se ob pomoči mentorja lahko loti tudi manj izkušen modelar.

MAKETA DVOJAMBORNEGA TOPA (3. DEL)

V tem nadaljevanju je najprej opisana namestitev ležišč jamborov, premčne in krmne zoje ter spon, nato pa se lotimo zapiranja konstrukcije oziroma nameščanju madirjev. Vsakega posebej moramo obdelovati toliko časa, dokler se natančno ne prilegajo rebrom. Pri tem delu ne smemo hiteti, saj se nam bo vsaka malomarnost pozneje maščevala.

MAKETA HIŠICE NA DRINI (1. DEL)

V bližini Bajine Bašte sredi korita reke Drine, mejne reke med Srbijo ter Bosno in Hercegovino, na mogočni skali stoji slikovita lesena hišica, ki je velika turistična posebnost. Na betonske nosilce je pritrjena z jeklenimi nosilci in vijaki, ki jo varujejo pred močjo reke. Članek opisuje začetek gradnje makete tega objekta v merilu 1 : 87.

MAKETA OZKOTIRNE ŽELEZNICE (6. del)

Krmilni pult je plošča ali škatla, kjer so pritrjeni in električno povezani vsi elementi za upravljanje makete. Izdelamo in namestimo ga glede na svoje želje in razpoložljivi prostor na maketi oziroma ob njej. Osrednji del napajalnega sklopa je usmernik za preoblikovanje in znižanje izmenične omrežne napetosti 230 V v enosmerno napetost 12 V, z vgrajenim regulatorjem hitrosti ter smeri vožnje.

PIKLERJEV TRIKOTNIK

Piklerjev trikotnik je iz masivnega lesa izdelano igralo, ki po obliki spominja na široko dvokrilno lestev z doda(t)no klančino. Je varno, zabavno, uporabno za otroke od prvega do petega leta starosti, zelo vzdržljivo in v vseh pogledih praktično, saj ga zaradi premišljene konstrukcije lahko v nekaj sekundah zložimo in pospravimo oziroma ga celo z majhnim avtom peljemo s seboj na počitnice ali kam drugam. Marsikateri domači mojster se tega projekta loti kar sam, saj nikakor ni zahteven, ne terja kakega posebnega orodja, poleg tega pa se samogradnja tudi cenovno zelo splača.

VALENTINOVA ŠKATLICA IZ LESA

Iz zahodnega sveta se je tudi k nam razširilo izkazovanje naklonjenosti med prijatelji ter še zlasti med zaljubljenci, ki si na valentinovo pošiljajo pisemca in izmenjujejo darilca. Večji pomen od kupljenega darila za osebo, ki jo imamo radi, pa nosi izdelek, ki ga oblikujemo ali naredimo sami. V tem članku je opisana izdelava preproste škatlice iz lesa, v kateri lahko ljubljeni osebi v znak pozornosti izročimo primerno darilce.

MAČJI PRASKALNIK

Hišne mačke uporabljajo praskalnik (mačje drevo) za razgibavanje, igro, počitek – in seveda za brušenje krempljev. V trgovinah za male živali je mogoče izbirati med številnimi različnimi izvedbami mačjih praskalnikov, seveda pa je tak izdelek z nekaj spretnosti in truda ter brez večjih izdatkov mogoče narediti tudi v domači delavnici ter ga prilagoditi potrebam hišnega ljubljenčka in razpoložljivemu prostoru.

PRIKAZOVALNIK BESEDIL

Prikazovalnik besedil (angl. teleprompter) ali po domače »trotl boben« je naprava, s katero si pomagajo voditelji informativnih in razvedrilnih televizijskih oddaj, ko imajo opraviti z daljšimi besedili. Ker bi v času šolanja na daljavo in tudi ob marsikateri drugi priložnosti prikazovalnik besedila marsikomu prišel še kako prav, smo pripravili načrt in navodila, po katerih si ga lahko naredi sam. Izdelava je preprosta, z nabavo gradiva ne bo težav, stroški vsega skupaj pa so zanemarljivi.

ZAČASNO STOJALO ZA SPAJKALNIK

Električni spajkalnik je pripomoček za trdno spajanje žic, stikal ter drugih elektrotehniških elementov in elektronskih komponent med seboj. Njegov osrednji del je električni grelnik, ki konico spajkalnika segreje na temperaturo okoli 400 °C, kar zadostuje, da se cin, s katerim spajkamo, stali in ustvari trajen stik. V domačem in še posebno v šolskem okolju, kjer običajno uporabljamo klasične 25-vatne spajkalnike, je na takšno temperaturo segreta konica precej nevarna, saj se na njej lahko opečemo ali z njo poškodujemo inventar. Večini takih primerov se je mogoče izogniti tako, da spajkalnik vedno varno odložimo na primerno stojalo, ki ga lahko po navodilih v Timu izdelamo sami.

PUSTNA MASKA – ROBOSLON

V tem članku je opisana izdelava izvirne maske iz šeleshamerja, ki ji je mogoče premikati rilec. Pri preprostejši različici si pomagamo z vrvico, pri zahtevnejši pa uporabimo servomotor z neomejenim vrtenjem, ki ga krmilimo z dvema ploščicama Micro:Bit. Tu sta v okolju Microsoft MakeCode napisani datoteki microbit-SlonServo1.hex in microbit-SlonServo2.hex, kratek videoposnetek delovanja roboslona pa je na ogled tule.

LED VILINSKA PALICA

Napravica je zasnovana kot dodatek k maski dobre vile ali čarodeja, v katere se za pusta še posebno radi našemijo otroci. Zaradi vgrajenega elektronskega vezja, tipke, kapacitivnega senzorja TTP223 ter štirih zaporedoma prižigajočih in ugašajočih se (skupin) LED-diod je zares nekaj posebnega.

PREPROSTA OKRASITEV LESENEGA PLADNJA

Lesen pladenj, ki ga že dolgo nismo več uporabljali, je mogoče z nekaj iznajdljivosti, dobre volje in umetniške žilice s preprosto ter zanimivo okrasitvijo spremeniti v pravo umetnino in uporaben pripomoček v gospodinjstvu oziroma za odlaganje osebnih stvari ali kakšnih drugih predmetov. Ob dnevih, ko se obdarujemo, pa naj bo to valentinovo, gregorjevo, dan žena, materinski dan ali osebni praznik, je tak pladenj, na katerega dodamo še kakšno drobnarijo, lahko zelo izvirno darilo.

SLIKAR

S predstavljanjem različnih poklicev otrokom lahko vplivamo na poznejšo izbiro poklica pri mladostniku. Z osebo se poistovetijo ter jo skušajo posnemati tako z gibanjem kot z načinom govora in mimiko. Ker pa pri igri radi posegajo po različnih pripomočkih, jim jih po možnosti naredimo. V tem članku je opisana izdelava pripomočkov za poklic slikarja, ki jih je mogoče uporabiti tudi za pusta.

POMLADNI VENČEK

Da bi imeli pomlad, ki nas bo kmalu začela razveseljevati s pisanim cvetjem, tudi v svojem domu, lahko iz kolažnega papirja naredimo pomladni venček, ki ga obesimo na vrata ali okno. Zanj potrebujemo risalni list, kolažni papir, kopirni papir, kemični svinčnik, nekaj tanjšega kartona za šablone, večji in manjši krožnik, škarje, lepilo v stiku za papir ter košček darilnega traku ali vrvice.